İki kadının cezaevi arkadaşlığı Düzce’de cinayetle bitti
Pakistan'ın eski Başbakanı Navaz Şerif'in kızı Meryem Navaz ülkenin Pencap eyaletinin Başbakanı seçildi. Navaz Pakistan'da bu göreve gelen ilk kadın olarak tarihe geçti.
8 Şubat’ta kanlı saldırıların gölgesinde seçime giden Pakistan’da oylama sonuçlarının yankıları sürerken ülkede bir ilk yaşandı. Üç kez başbakanlık yapan Navaz Şerif’in kızı ve Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PMLN) Genel Başkan Yardımcısı Meryem Navaz hapisteki eski Başbakan İmran Han’ın desteklediği muhalif Sünni İttihad Konseyi partisinin boykot ettiği seçimlerde 371 üyeli Pencap Eyalet Meclisi’nde 220 oy alarak ilk kadın eyalet başbakanı oldu.
Pencap Meclisi’nde PMLN 193 sandalye ile çoğunluğu elinde bulundururken tutuklu siyasetçi Han’ın partisi Pakistan Adalet Hareketi’nin (PTI) adayı Rana Aftab da seçimleri boykot kararı almıştı.
Pakistan’s Ex-PM Nawaz’s daughter Maryam Nawaz becomes first female provincial chief minister#MaryamNawaz #MaryamNS_CM_Punjab https://t.co/EHZeBluXxH
via @diplomattimes— Diplomat Times (@diplomattimes) February 26, 2024
50 yaşında göreve gelen Meryem muhalefetin seçimleri boykot etmesiyle ilgili olarak “Muhalefetin bu demokratik sürecin bir parçası olmak adına burada olmaması beni hayal kırıklığına uğrattı” dedi.
Meyem Navaz aynı zamanda babası Navaz Şerif, kardeşi Şahbaz Şerif ve geçen yıl birkaç ay bu görevi yürüten Şahbaz’ın oğlu Hamza’dan sonra ailesinin Pencap Başbakanı olan dördüncü üyesi oldu.
Şahbaz ise parlamento bu hafta içinde toplandığında ikinci bir dönem için başbakan olarak geri dönebilir.
1973 doğumlu Meryem dört kardeşin en büyüğü ve 2013 yılında Navaz Şerif üçüncü kez başbakan olana kadar siyasete girmedi. Kısa bir süre sonra ise kardeşleri işleri yürütürken o ailenin görünürdeki siyasi varisi olarak ortaya çıktı. Navaz Şerif’in 2017’de mal beyanında yalan söylediği gerekçesiyle başbakanlıktan diskalifiye edilmesinin ardından Meryem partide daha önemli bir rol üstlendi.
Ancak katılmayı planladığı 2018 seçimlerinden günler önce mahkeme, babası ve kocasıyla birlikte onu da yolsuzluktan suçlu buldu. Bu mahkumiyet Meryem’i on yıl boyunca seçimlere katılmaktan men etti.
Bir yıl sonra Navaz ailesi davadan beraat ederken Navaz Şerif geçen yıl Ekim ayında ülkeye dönene kadar İngiltere’nin başkenti Londra’da tedavi görüyordu.
Pakistan Seçim Komisyonu 8 Şubat’ta düzenlenen Ulusal Meclis ve eyalet meclislerinin seçim sonuçlarını 11 Şubat’ta açıklamıştı.
Pakistan’da tutuklu Başbakan İmran Han’ın partisi PTI destekli “bağımsızlar” seçimlerden sürpriz bir oy oranıyla birinci çıkmıştı. Yaptırımlardan ötürü seçimlere bağımsız giren parti üyeleri 265 sandalyeli parlamentoda 91 sandalye kazanmıştı.
“Seçimlere hile karıştırıldığını” öne süren PTI sonuçlara itiraz edeceğini duyururken üç kez başbakanlık yapan Navaz Şerif’in Müslüman Ligi Partisi-Navaz (PLMN) ve Bilawal Butto Zardaro’nun lideri olduğu Pakistan Halk Partisi (PPP) koalisyon hükümeti için kolları sıvamıştı.
İki partinin koalisyon için resmi mutabakata vardığı dıuyurulmuş, PPP’nin PLMN’yi yeni yönetimde destekleyeceği açıklanmıştı.
Pakistan’ın seçim süreci tüm dünyanın da odak noktası olmuştu. Pakistan ordusu seçim günü ülke genelinde düzenlenen 51 terör saldırısında 10’u güvenlik görevlisi, ikisi sivil 12 kişinin hayatını kaybettiğini, 39 güvenlik görevlisinin yaralandığını açıklamıştı.
Pakistan ordusundan yapılan açıklamada seçim günü çoğu Hayber Pahtunhva ve Belucistan eyaletlerinde olmak üzere 51 terör saldırısı düzenlendiği belirtildi.
Sadece seçim gününde 51 saldırının yaşandığı ülkeden süreç boyunca saldırı ve suikast haberleri gelmeye devam etmişti (Seçim sürecinde yaşanan saldırılara ilişkin detaylı haberimizi okumak için tıklayınız).
Her iki parti de İmran Han’ı 2022’de dramatik bir şekilde görevden uzaklaştıran koalisyonun bir parçasıydı. Han Ocak 2024’te devlet sırlarını sızdırma suçlamasının ardından 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
PTI sonuca mahkemelerde itiraz ediyor ve destekçileri ülke çapında protestolar düzenliyor. Geçtiğimiz hafta Cemaat-i İslami partisinden Hafız Naim Rahman, yerel seçim görevlilerinin PTI’ın kazanmasını engellemek için sürece müdahale ettiğini iddia ettikten sonra istifa etmişti.
Protestolar nedeniyle son günlerde ülke genelinde sosyal medya kesintiye uğradı. İnternet erişimi izleme grubu NetBlocks eski adı Twitter olan X’e erişimin kısıtlanmaya devam ettiğini söyledi.