Pakistan’da terör dalgası: Eş zamanlı saldırılarda 39 kişi öldü

Son yıllarda terör saldırılarının belirgin bir artış gösterdiği Pakistan yine alarmda. Belucistan eyaletinde silahlı kişilerce eş zamanlı düzenlenen saldırılarda 39 kişi öldü.

Dünya 26 Ağustos 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Pakistan // Arşiv. Fotoğraf: AA

Güney Asya ülkesi Pakistan son günlerde terör saldırılarıyla gündemde. Ayrılıkçı militanların saldırıları ülkedeki terör furyasını her geçen gün daha da ciddi boyutlara getiriyor. Belucistan eyaletinde polis karakollarına, demiryolu hatlarına ve otoyollardaki araçlara yönelik saldırılarda en az 39 kişi öldü.

Belucistan stratejik bir liman oluşu, altın ve bakır madeni de dahil olmak üzere Çin liderliğindeki bir dizi büyük projeye ev sahipliği yapmasıyla kritik bir önem taşıyor. Haliyle kaynak açısından zengin olan güneybatı eyaleti, uzun yıllardır ayrılıkçıların isyanının önemli bir noktası olmasıyla öne çıkıyor. Son yaşanan saldırı dalgası da bunun bir parçası.

Eş zamanlı saldırılar

Pakistan basınına göre Musakhel ilçesinin Rarasham bölgesinde gece saatlerinde yol kesen silahlı kişiler otobüs ve kamyonlardaki yolcuları indirip kimlik kontrolü yaptı, ardından üstlerine ateş açtı. Saldırıda en az 23 yolcu yaşamını yitirdi, 10 araç ateşe verildi. Kimlik kontrolü yapılıp Pencablı olduğu saptanan yolcuların öldürüldüğü belirtildi. Bölgeye ulaşan polis ve ilk yardım ekipleri ceset ve yaralıları en yakın hastanelere nakletti. Bölgenin komiser yardımcısı Hameed Zahir “Silahlı adamlar sadece yolcuları değil, kömür taşıyan kamyonların sürücülerini de öldürdü” dedi ve sürücüleri öldürüldükten sonra en az 10 kamyonun ateşe verildiğini sözlerine ekledi.

Yetkililer aynı sıralarda eyaletteki polis ve güvenlik karakollarının da hedef alındığını ve en az 10 kişinin öldüğünü de söyledi. Demiryolları yetkilisi Muhammad Kashif Pakistan ile İran arasındaki demiryolu hattının ve eyalet başkenti Quetta’yı ülkenin geri kalanına bağlayan demiryolu köprüsünün de patlayıcılarla vurulduğunu söyledi. Quetta demiryolu trafiği askıya alındı.

Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari ve Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif de olayı kınayarak terörle mücadelede kararlılık mesajı verdi. Başbakan Şahbaz Şerif de teröristlerin cezalandırılacağını söyledi. Belucistan Eyaleti Başbakanı Sarfaraz Bugti de sivilleri hedef alan saldırıyı kınayarak teröristlerin yakalanacağını aktardı.

Belucistan’ın Noshki ilçesinde nisan ayında benzer bir saldırı meydana gelmiş, Pencab’dan gelen dokuz yolcu teröristlerce öldürülmüştü.

Pakistan’da saldırılar artıyor

Pakistan’da son yıllarda terör saldırıları artış gösterdi. Saldırılar özellikle Afganistan’a sınırı bulunan Hayber Pahtunhva ve Belucistan eyaletlerinde yoğunlaşıyor. Her iki eyalette de Peştun ve Beluci etnik gruplarının haklarını savunduklarını ileri süren silahlı gruplar Pakistan güvenlik güçlerine ve sivillere yönelik saldırılar düzenliyor.

İslamabad Pakistan Talibanı’nın (TTP) Afganistan’da mevzilendiğini ve saldırılarını buradan organize ettiğini savunurken Afganistan yönetimi iddiaları reddediyor. Öte yandan Belucistan’da Belucistan Kurtuluş Ordusu’nun (BLA) saldırıları göze çarpıyor. BLA, Belucistan eyaletinin Pakistan’dan ayrılmasını ve bölgeyi Beluç halkının yönetmesini istiyor.

Pakistan Netanyahu'yu 'terörist' ilan ettiPakistan Netanyahu’yu ‘terörist’ ilan etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.