Papa’yı eleştiren başpiskopos aforoz edildi

Papa Francis'i sık sık eleştirmesiyle gündeme gelen Başpiskopos Vigano aforoz edildi. Vigano Katolik din adamlarını bu duruma sessiz kalmamaya çağırdı.

Dünya 6 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis. / Fotoğraf: Shutterstock

Vatikan’ın İnanç Doktrini Ofisi’nden cuma günü yapılan açıklamaya göre Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis’in aşırı muhafazakâr eleştirmenlerinden İtalyan Başpiskopos Carlo Maria Vigano, “hizipçilikten” suçlu bulunarak aforoz edildi.

2011-2016 yılları arasında Washington’da Papalık elçisi olarak görev yapan Vigano, Papa’nın ABD’li Kardinal Theodore McCarrick’in cinsel tacizlerini bildiğini ancak harekete geçmediğini iddia etmiş ve 2018’de saklanmaya başlamıştı. Papa’nın istifa etmesi gerektiğini söyleyen Vigano, onu “sahte peygamber” ve “şeytanın hizmetkârı” olarak nitelendirmişti.

Vatikan, Vigano’nun cinsel suiistimallerin örtbas edildiği yönündeki suçlamalarını reddetti ve geçtiğimiz ay onu hizipçilik ve Papa’nın meşruiyetini inkâr etme suçlamalarına yanıt vermeye çağırdı. Cuma günü yapılan açıklamada, doktrin ofisi, Vigano’nun kamuoyuna yaptığı yorumların Papa’yı tanımayı ve ona boyun eğmeyi reddettiğini belirtti. Ayrıca, Vigano’nun 1960’larda İkinci Vatikan Konsili’nde yapılan liberal reformların meşruiyetini de reddettiği ifade edildi.

Açıklamada “Cezai sürecin sonunda Muhterem Carlo Maria Vigano, hizipçiliğin saklı suçundan (yasanın ihlali) suçlu bulundu” dendi ve Vigano’nun aforoz edildiği, yani Kilise’den sürgün edildiği belirtildi.

Traditionalist SSPX group distances itself from Viganò, archbishop accused  of schism | Crux

Papa tarafından aforoz edilen Başpiskopos Vigano. / Fotoğraf: CNS

Yeni Ahit’ten gönderme yaptı

83 yaşındaki Vigano X’te yayınladığı mesajda hakkındaki kararın tam metnini paylaştı ve tutumunda ısrar etmesi halinde rahiplikten atılabileceği uyarısında bulundu. Katolik inançlılara destek çağrısında bulunan Vigano, Yeni Ahit’ten alıntı yaparak “Eğer sessiz kalırlarsa taşların kendileri bağırmaya başlayacaktır” dedi.

Vatikan’ın kararı, İnanç Doktrini Ofisi Başkanı Kardinal Victor Manuel Fernandez ve sekreteri Peder John Joseph Kennedy tarafından imzalandı. Bu tür konularda normal olduğu üzere karar Papa tarafından imzalanmadı ancak cezanın Papa’nın onayı olmadan verilmiş olması pek olası değil.

Disiplin yargılamasına katılmamıştı

Vigano geçen ay yaptığı açıklamada disiplin yargılamasına katılmayı reddettiğini çünkü bu kurumların meşruiyetini kabul etmediğini söylemişti. Aforoz edilen Başpiskopos, Fernandez ve Papa Francis’i kastederek “Beni yargıladığını iddia eden mahkemenin, onun başkanının ve onu atayanın otoritesini tanımıyorum” demişti.

Uzun bir metin kaleme alan Vigano, Papa’dan “Bergoglio” (Francis’in resmi soyadı) olarak bahsetti ve onu “kapsayıcı, göçmen ve eşcinsel dostu” bir Kilise’yi temsil etmekle suçladı.

Papa Francis, boşanmış kadınlar ve LGBTİ+ topluluğuna yönelik açılımlarda bulunarak ve merhamet ile bağışlamanın Katolik doktrininin katı uygulanmasından önce gelmesi gerektiğini söyleyerek birçok muhafazakârı kızdırmıştı. Ayrıca göçmen hakları ve iklim değişikliğiyle mücadeleyi savunarak ve kapitalizmin aşırılıklarını kınayarak muhafazakârlarla ters düşmüştü.

Geçen yıl Papa, ABD’den bir başka muhafazakâr eleştirmene karşı harekete geçerek, Vatikan soruşturmasının ardından gönüllü olarak istifa etmeyi reddeden Teksas Piskoposu Joseph E. Strickland’ı görevden almıştı.

Papa Francis önce eşcinsellere 'i...' dedi, sonra da özür dilediPapa Francis önce eşcinsellere ‘i…’ dedi, sonra da özür diledi

Papa: Vatikan'da ölmemi isteyenler varPapa: Vatikan’da ölmemi isteyenler var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.