Paris Belediyesi’ne polis baskını

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo'nun Tahiti gezisi nedeniyle ortaya atılan yolsuzluk iddiaları Fransa'yı karıştırdı. Polis başkentteki belediye binasına baskın düzenledi.

Dünya 6 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Fransa’nın başkenti Paris’te polis bu kez kentin simge yapılarından birine doğru harekete geçti. Bu yapı göz alıcı tasarımıyla Paris’in en ikonik simgelerinden olan Hotel de Ville’ydi, nam-ı diğer Paris Belediye Sarayı.

Polis baskınının hedefindeki isim ise binadaki en yetkili isim olan Belediye Başkanı Anne Hidalgo’ydu. Paris polisi Kasım 2023’te hakkında yolsuzluk ve yasadışı çıkar sağlama suçlamasıyla açılan soruşturmada delil aramak için Hidalgo’nun ofisinde arama yaptı.

İlk olarak Le Monde gazetesi tarafından haberleştirilen soruşturma, yolsuzlukla mücadele kampanyacıları ve belediye meclis üyelerinin Hidalgo’nun Ekim ayında Paris yetkilileriyle yaptığı Tahiti gezisine ilişkin şikayetler üzerine Kasım ayında başlatılmıştı.

AFP’ye konuşan bir kaynağa göre Ulusal Mali Savcılık’tan (PNF) uzman mali suçlar memurları ve savcılar da belediye binasına gitti.

60 bin euro’luk tatil faturası

Hidalgo Pasifik’teki Fransız Polinezyası Tahiti’ye yaptığı seyahati bu yılki Paris Olimpiyatları ile ilişkilendirdi. Zira 2024 Olimpiyatları’nda sörf yarışması adadaki Teahupoo köyünde düzenlenecek.

Fakat seyahatte yolsuzluk iddialarına neden olan bir durum vardı: Hidalgo eşini de yanında getirmiş ve iki haftalık konaklama için 60 bin euro (yaklaşık 2.1 milyon TL) ödeme yapmıştı.

Fakat Başkan Hidalgo eve dönüş uçuşu da dahil olmak üzere seyahatin kişisel ayağını kendisinin ödediğini savunuyor.

Yolsuzlukla Mücadele Derneği “Anti-Corruption” ise Hidalgo ile aynı fikirde değil. Hatta dernek Belediye Başkanı’nın seyahatinin Pasifik’teki Bora Bora Adası’nda yaşayan kızını ziyaretini kapsadığını da söylüyor.

Belediye: Belgeleri sunmuştuk

AFP’ye yazılı açıklama yapan Hidalgo’nun ofisi “Bir belediye heyetinin Fransız Polinezyası ve bir başka Fransız Pasifik adası olan Yeni Kaledonya’ya yaptığı seyahatle ilgili destekleyici belgeleri zaten gönüllü olarak sunulmuştu” dedi. Belediye müfettişlerin dün talep ettiği ek belgeleri sağladığını da belirtti.

Belediye üyeleri Hidalgo tarafından atanan etik komisyonunun Tahiti gezisiyle ilgili herhangi bir sorun bulamadığını da vurguladı.

Başkan Hidalgo da yazılı açıklama yapıp “Rahatım ve kendimden eminim. Hakikat er ya da geç ortaya çıkacak” demişti.

Öfkeli çiftçiler bu kez de Paris'teki tarım fuarını bastıÖfkeli çiftçiler bu kez de Paris’teki tarım fuarını bastı

Geleneğin ve tarihin zarif tanıkları: Göz alıcı Paris pasajlarıGeleneğin ve tarihin zarif tanıkları: Göz alıcı Paris pasajları

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.