Sapık koca davasında bir sanık daha suçunu kabul etti: Kabusun bir parçasıyım

Fransa'nın kan donduran toplu tecavüz duruşması sürerken bir sanık daha iddiaları kabul etti. Lionel R, senelerce sistematik tecavüze maruz bırakılan Gisele Pelicot'a karşı suçlu olduğunu kabul ederek Pelicot'tan özür diledi.

Dünya 20 Eylül 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Dominique Pélicot'nun duruşmada çizilen resmi. Fotoğraf: Benoît Peyrucq

Fransa’nın kan donduran tecavüz davası görülmeye devam ederken gelişmeler ardı ardına geliyor. Gisele Pelicot’u ilaçlar yoluyla uyuşturarak toplu tecavüze maruz bırakan eşi Dominique Pelicot’un ardından diğer 50 sanıktan biri daha suçlamaları kabul etti.

Bir süpermarket işleten 44 yaşındaki Lionel R, 10 yıl boyunca Gisele Pelicot’a kabusu yaşatan onlarca erkekten biri olduğunu kabul etti. Lionel R  iscmiyle mahkeme tutanaklarına geçen ve aynı zamanda üç çocuk babası olan sanık 2 Aralık 2018 tarihinde işlediği tecavüz suçuna “aslında niyetli olmadığını” söyledi. Lionel R “Bayan Pelicot’un açık rızasını almadığım için iddiaları kabul etmekten başka şansım yok” diyerek Pelicot’tan özür diledi. Lionel R Pelicot’a dönerek “Yaşadığınız kabusu ancak hayal edebilirim. Bu kabusun bir parçası da benim. Özür diliyorum ve özrümün hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini biliyorum” dedi.

‘İçimden bu kadına tecavüz edeceğim diye geçirmedim’

Lionel R ifadesinin devamında “Eğer farkında olmadığını bilseydim oraya hiç gitmezdim. Yaşanılan şeylerle ilgili bir problemi olmadığından emin olmalıydım. Onunla konuşup rızasını almadığım için suçlu hissediyorum” ifadelerini kullandı. Lionel R’nin ifadesinde dikkat çeken bir başka detay ise suçu tecavüzü organize eden eş Dominique Pelicot’a atmasıydı. Lionel R “Eşi bana neyi yapmamı söylediyse onu yaptım” dedi. Kocanın talimatlarının çok net olmaması sebebiyle Lionel R kendini bir oyunun içinde gibi hissettiğini söyledi. Sanık “kadının bu oyunun bir parçası olmadığını” aklına dahi getirmediğini belirtti.

Dominique Pelicot, eşini uyuşturucu ilaçlar yoluyla “derin bir komaya” sokarak yabancı erkekleri çevrimiçi platformlar üzerinden karısına tecavüz etmeleri için davet ettiklerini kabul etmişti. Kendi suçunu kabul eden sanık eş suça dahil olan diğer erkeklerin de “en az onun kadar tecavüzcü” olduğunu söyleyerek hepsinin ne yaptığından haberi olduğunu beyan etmişti.

Davanın kan donduran detayları

Ortaya çıkan her yeni detay bir öncekinden daha sarsıcıç. Örneğin Gisèle 10 yıllık sistematik tecavüzün sonucunda cinsel yolla bulaşan dört hastalığa yakalanmış. Kocasının eve davet ettiği erkeklerden biri HIV pozitif çıktı. Bu erkeklerden hiçbirine prezervatif takmaları söylenmemişti.

Fransa’da 50 yıldır evli olduğu eşini 10 yıl boyunca ilaçla uyutarak tecavüz etmesi için 80’den fazla yabancıyı evine alan 71 yaşındaki Dominique Pélicot’nun duruşması uzmanların da merceğindeydi. Pélicot’nun eşi Gisèle’nin talebi üstüne halka açık görülen bu duruşmalarda yıllarca “müşfik bir baba,” “sevecen bir eş” olarak kendini satmayı başarabilmiş bu adamın nasıl böyle bir şey yapmış olabileceği anlaşılmaya çalışılıyor. Uzmanlar cevap olarak Pélicot’nun “bölünmüş kişiliğe sahip benmerkezci bir manipülatör” olduğunu söylüyor.

Eşinin durumu fark etmemesi için sigara içmemek, kolonya kullanmamak, mutfakta soyunmak, elini sıcak suya tutmak gibi birtakım kurallar koymuştu. Böyle gecelerin sonunda eşinin vücudunu temizleyen Pélicot hiçbir şey olmamış gibi davranıyordu. O 10 yıl boyunca Gisèle gerçekten de hiçbir şeyin farkına varmadı. Saçları dökülüyor, kilo alıyor, hayat daha bulanık hale geliyordu ama çevresi bunu Alzheimer gibi bir hastalığa bağlamış, gittiği jinekolog ve nörologlar da sorunu anlayamamıştı. Fransız doktorların kadının uyuşturulduğunu nasıl anlamadığı da bir tartışma konusu.

Ancak gerçeklerin ortaya çıkma gibi bir huyu vardır. Pélicot’nun yıllarca ördüğü iyi eş ve baba imajı 2020 yılında bir markette üç kadının etek altlarını çekmeye çalışmasıyla son buldu. Kadınların ondan şikayetçi olması sonucu karakolluk olan Pélicot’nun elkonan iki cep telefonunda, iki kamerasında ve dizüstü bilgisayarında 20 binden fazla video ve fotoğraf bulundu. Bunlar sadece Gisèle’e ait görüntüler değildi, aralarında Pélicot’nun kızı ve iki gelininin görüntüleri de vardı.

Fransa'daki sapık koca sonunda konuştu: Ben de bu odadaki herkes kadar tecavüzcüyümFransa’daki sapık koca sonunda konuştu: Ben de bu odadaki herkes kadar tecavüzcüyüm

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.