Polonya’da 10 binler ‘Özgürlük Günü’ kutlamalarına katıldı

Polonya'da her sene 11 Kasım'da kutlanan bağımsızlık günü etkinliklerine başkent Varşova'da katılım yüksekti. 15 Ekim'deki genel seçimlerin ardından hükümet belirsizliği devam ederken, muhalefet partilerinin ittifak kurması değişim ihtimalini güçlendirdi.

Dünya 12 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Polonya’nın başkenti Varşova’da, Ulusal Bağımsızlık Günü dolayısıyla on binlerce kişinin katılımıyla dün öğlen yürüyüş düzenlendi.

Yürüyüşe katılan on binlerce kişi, ellerinde Polonya bayrakları taşıdı, meşaleler yaktı ve Polonya ulusal marşını okudu.

Polonyalılar, “Özgür Polonya”, “Polonya özgür kalacak”, “Yaşasın özgür ülkemiz” ve “Polonya Avrupa’dır” gibi sloganlarla 105. yılında Ulusal Bağımsızlık Günü için yürüyüşlerini sürdürdü.

Polonya, 11 Kasım 1918’de 123 yıl süren Alman, Avusturya-Macaristan ve Rus imparatorluğu işgallerinin ardından bağımsızlığını ilan etmişti. Birinci Dünya Savaşı’nın sonu ile aynı güne denk gelen tarih, her sene yürüyüşler, konserler ve çeşitli etkinlikler ile kutlanıyor. Ancak bu sene, kutlamalara ilgi özellikle yoğun oldu.

Sekiz yılın ardından iktidarın değişmesi mümkün

Polonya, 15 Ekim’de iktidar karşıtlarının ‘demokrasinin ölümünden önceki son çıkış’ olarak gördüğü seçim için sandığa gitmişti. Sonuçlar, sekiz yıldır iktidar partisi olan Hukuk ve Adalet Partisi’nin (PiS) yüzünü güldürmemişti.

Yüzde 35 ile birinci parti çıkmasına rağmen, Jaroslaw Kaczynski liderliğindeki PiS mecliste çoğunluğu sağlayamadı. Eski Polonya Başbakanı ve Avrupa Birliği (AB) komisyonu Başkanı Donald Tusk’ın yönettiği Sivil Koalisyon (KO) ise yüzde 30’luk oy oranıyla ikinci sırada yer aldı. Yeni hükümet henüz kurulabilmiş değil, ancak KO, geçtiğimiz Cuma günü diğer muhalefet partileri Üçüncü Yol ittifakı ve Yeni Sol Partisi ile koalisyon anlaşması imzaladığını duyurdu. Yeni ittifakın Mecliste çoğunluğu sağlıyor.

Ancak buna rağmen, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, 6 Kasım’da yaptığı açıklamada, yeni hükümeti kurma görevini Hukuk ve Adalet Partisinin temsilcisi mevcut Başbakan Morawiecki’ye vermişti.

Pollster Araştırma Enstitüsünün Super Express gazetesi için yaptığı bir kamuoyu araştırmasına göre, ankete katılanların yüzde 52’si, Cumhurbaşkanı Duda’nın, hükümeti kurma görevini görevdeki Morawiecki’ye vererek doğru bir hamle yapmadığına inanıyor.

Polonya'da 8 yıllık iktidar partisi için yenilgi çanları çalıyorPolonya’da 8 yıllık iktidar partisi için yenilgi çanları çalıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.