Protestolar Columbia Üniversitesi’nin mezuniyet törenini iptal ettirdi

ABD'deki üniversite protestolarının baskılara rağmen devam etmesi üniversite yönetimlerini yaklaşan mezuniyet törenlerinin akıbetini düşünmeye itti. Bazıları çözümü protestoculara taviz vermeyip büyük töreni iptal etmekte buldu.

Dünya 7 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: AA

Columbia Üniversitesi’ndeki öğrencilerin geçen ay başlattığı protestolarda son nokta büyük mezuniyet töreninin iptal edilmesi oldu. Yönetim bunun yerine fakültelerin her birinin okulun yakınlarındaki spor kompleksinde daha küçük törenler düzenlemesine karar verildi. Columbia yönetimi ana mezuniyet töreninin iptal edilme sebeplerinden birinin güvenlik olduğunu açıkladı.

Hamilton Hall’u işgal eden öğrencilerin polis tarafından tutuklanmasından bu yana üniversitenin ana kampüsü tecrit edilmiş durumda. Polisin hâlâ kampüs içinde ve çevresinde bulunması 15 Mayıs’taki mezuniyet töreninde yaklaşık 15 bin mezun ve misafiri ağırlayacak kampüste güvenliğin nasıl sağlanacağı sorularını doğurmuştu. Üniversitenin aldığı karar buna yanıt niteliği taşıyor.

Üniversitenin Mısırlı rektörü Minouche Shafik geçen ay kampüse polis çağırarak çok daha büyük bir protesto dalgasını alevlendirdi. ABD’de Columbia’nın yanı sıra Güney California, Minnesota, George Washington, New York Üniversitesi gibi birçok üniversitenin destek verdiği protestolar, Avrupa ve hatta Japonya’daki öğrencilerde de ses buldu. Öğrencilerin üniversite yönetimlerinden istekleri ise Gazze’deki savaştan çıkar sağlayan şirketlerle işbirliğini kesmeleri. İsrail’deki üniversitelerle bağlantısı olan üniversitelerde okuyan öğrenciler ayrıca bu eğitim kurumlarıyla ilişkinin kesilmesini istiyor.

Üniversite sözcüsü Ben Chang “Kampüsümüzde büyük bir mezuniyet töreni düzenlememizin önünde ne yazık ki aşılamayacağı kanıtlanan güvenlik endişeleri var. Öğrencilerimiz gibi biz de bu durumdan derin bir hayal kırıklığı yaşıyoruz” dedi ve okulun mezuniyet için alternatif bir mekan bulmaya yoğun çaba harcadığını söyledi. Columbia büyük mezuniyet törenini iptal eden ilk üniversite değil. Güney California Üniversitesi, Boston Üniversitesi, Hunter College ve Kent State de mezuniyet törenlerini iptal eden üniversiteler arasında.

Yönetimin korkulu rüyası

Üniversite protestolarında yönetimleri en çok geren konu mezuniyetlerin yapılıp yapılmayacağıydı. Yetkililer bu yıl mezun olacak son sınıf öğrencilerinin çoğunun Covid-19 önlemleri nedeniyle lize mezuniyetleri de iptal edilen, üniversite deneyimlerine pandemi nedeniyle uzaktan eğitimle başlayan kişiler olduğunu söylüyor. Shafik geçen haftaki açıklamasında “Binlerce öğrenciyi, ailelerini, arkadaşlarını mezuniyet kutlamasından mahrum bırakmak istemiyoruz. Birçoğu aile içinde üniversite diploması alan ilk kişiler olacaklar. Onların başarılarını kutlamak tüm mezunlarımıza ve sevdiklerine borcumuzdur” demişti.

Halbuki Minnesota’da hafta sonu mezuniyet töreni düzenlendi ve yaklaşık 10 bin kadar kişinin katıldığı törende herhangi bir güvenlik sorunu oluşmadı. Filistin yanlısı protestolara katılan öğrenciler törene de ellerinde Filistin bayrakları, ağızlarında da “Bugün kaç çocuk öldürdünüz?” sloganlarıyla harekete geçti.

Amerikan üniversiteleri durulur gibi olurken dünyanın geri kalanı şahlandı

Almanya’da Filistin yanlısı öğrenciler Berlin Freie Üniversitesi’nin kampüsünü işgal etti. Protestolara yaklaşık 90 kişi katıldı. Ancak onların kaderi de ABD’deki benzerleri gibi oldu, yönetim protestocuların çadırlarının kaldırılması talimatı verdi. Öğrenciler talimata uymayınca Berlin polisi devreye girerek protestocuları dağıtmaya çalıştı.

Amsterdam’da da polisin müdahalesinde en az 125 öğrenci gözaltına alındı.

Öğrencilerin taleplerine boyun eğen var mı?

Northwestern Üniversitesi, Brown Üniversitesi, Evergreen State College, Minnesota, Rutgers, Goldsmiths, California ve Thompson Rivers Üniversitesi öğrencilerin protestolarını durdurmak için polis gücünü bırakarak müzakere masasına oturan eğitim kurumları oldu. Northwestern öğrencilerin 1 Haziran’a kadar protesto düzenlemelerine izin verdi ve yatırımlarla ilgilenen biriminin sonbaharda toplanarak tartışmalı yatırımları geri çekmeyi düşünebileceğini söyledi. Brown Üniversitesi’nde de yönetim İsrail ile bağlantılı şirketlerle ilişiğini keseceğini söyledi. Bunun üzerine öğrenciler 24 Nisan’da kampüsteki çadırlarını topladı.

Berlin’deki protestolardan. Fotoğraf: AA

Evergreen State College’daki öğrenciler ve yönetim de 30 Nisan’da anlaşmaya vardı. Minnesota Üniversitesi ise okulun hangi şirketlere yatırım yaptığıyla ilgili olarak öğrencilerin bilgilendirileceğini söyledi. Ancak bir parantez açan Minnesota, bu bilgilendirmenin özel şirketlere yaptığı yatırımları sözleşmeler gereği açık edemeyeceğini söyledi. İngiltere’deki Goldsmiths Üniversitesi’nin yönetimi de öğrenciler okulun kütüphanesini işgal edince 3 Mayıs’ta uzlaşmaya vardı. Goldsmiths yatırımlarında yeni bir etik politika izleyeceğini söyledi.

Amsterdam’daki protestolar. Fotoğraf: AA

Gazze ABD’deki protestolardan mutlu: Arap dostlardan bu desteği görmedikGazze ABD’deki protestolardan mutlu: Arap dostlardan bu desteği görmedik

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.