‘Putin-Erdoğan görüşmesinin yeri ve tarihi diplomatik kanallar üzerinden kararlaştırılacak’

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in daha önce Türkiye'de gerçekleşeceği açıklanan görüşmesine dair 'Buluşma niyetlerini kesin olarak teyit ettiler fakat görüşmenin yeri ve zamanı diplomatik kanallar üzerinden kararlaştırılacak' açıklamasını yaptı.

Dünya 4 Ağustos 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, önceki gün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın telefonla görüşmesinin ardından belirsizliği devam eden yüzyüze görüşme hakkında “Liderler, kısa süre içinde buluşma niyetlerini kesin olarak teyit etti. Fakat bu görüşmenin yeri ve tarihi, diplomatik kanallar üzerinden kararlaştırılacak” ifadesini kullandı.

Peskov, Putin ve Erdoğan’ın telefon görüşmesinde iki ülke arasında önemli bir konuş başlığı olan ve Rusya Lideri Putin’in “Anlaşma vardı” dediği Ukraynalı Azov Taburu militanlarının Ankara tarafından Kiev’e iade edilmesi meselesinin ele alınmadığını da belirtti.

Ortak paraya geçiş kısa vadede zor

BRICS grubunu oluşturan Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın ortak para birimine geçişinin kısa vadede uygulanabilir olmadığını belirten Peskov, küresel ekonomide dedolarizasyon sürecinin tüm hızıyla devam ettiğini ve bu sürece yaptırıma maruz kalan ülkelerin değil, bunun faydalı olacağını gören ülkelerin de dahil olduğunu belirtti.

Sputnik’in haberine göre Peskov, Arjantin, Suudi Arabistan ve BAE’nin BRICS’e dahil edilme perspektifiyle ilgili sorular karşısında, bu konunun ağustos ayı içinde yapılacak BRICS Zirvesi’nde ele alınacağını söyledi.

BRICS Zirvesi, 22-24 Ağustos’ta Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde gerçekleştirilecek.

Putin’den kamu kurumlarına: Yerli araba kullanılsın

Rusya Devlet Başkanı Putin, ülkesindeki kamu kurumlarının yabancı araç alımının devam etmesini talep ettiğini belirterek, “akanlıklar, ajanslar ve çeşitli yönetimler yabancı araç alımının devam etmesini istedi. Bunun kesinlikle ortadan kaldırılması gerektiğini ve ülkedeki tüm bürokratların yerli araba kullanması gerektiğini söyledim” ifadesini kullandı. Rusya’nın yurt dışından ithalatı durdurmayı planlamadığını vurgulayan Putin, “Elbette ithalata da ihtiyaç var. Ama bazı temel şeyler, yani kendi tükettiğimiz şeyler, yerli üreticilere yönlendirilmeli” diye konuştu.

Yerli arabaların bazı durumlarda eskiye kıyasla daha mütevazı olabileceğine işaret eden Putin, “Bu korkunç bir şey değil hatta aksine iyi olur. Bütün bu resmi makamlarımız yerli otomobil markalarını ve diğer yerli ürünleri geliştirmek için çaba göstermemiz gerektiğini anlar” dedi.

Putin ve Erdoğan telefonda görüştü: Türkiye ziyareti bâkiPutin ve Erdoğan telefonda görüştü: Türkiye ziyareti bâki

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.