Putin KGB’den yakın dostu Patruşev’i yardımcısı yaptı

Putin KGB'den dostu olan eski istihbarat şefi Patruşev'i yardımcısı yaptı. Bu hamle Moskova'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarını artırdığı bir dönemde Rusya Savunma Bakanlığı'nda yapılan geniş çaplı değişikliklerin ardından geldi.

Dünya 14 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (önde) ve yardımcısı olarak atadığı Nikolay Patruşev. / Fotoğraf: Shutterstock

Vladimir Putin yakın çevresinde yaptığı son değişikliklere bir yenisini ekleyerek en yakın dostlarından Nikolay Patruşev‘i yardımcısı olarak atadı.

73 yaşındaki Patruşev hafta sonu görevden alınan Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun yeni atandığı koltukta Rusya Güvenlik Konseyi Başkanı olarak görev yapıyordu.

Patruşev’in Rusya Devlet Başkanı ile dostluğu ikilinin Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) istihbarat servisi KGB’de (Devlet Güvenlik Komitesi) çalıştığı 1970’li yıllara kadar uzanıyor.

Rus bürokratın yeni görevinin bir tenzili rütbe (kişinin bulunduğu makamdan bir alt makama düşürülmesi) olup olmadığı net değil.

Yine de uzun süredir Rusya’nın en güçlü isimlerinden sayılan ve Putin’in Batı’ya karşı yürüttüğü kampanyanın baş aktörlerinden olan Patruşev’in önemli bir rol üstlenmeye devam etmesi muhtemel.

Ancak Putin tüm bu değişikliklerde son sözü söyleyen kişi olmaya devam ediyor.

Patruşev Rusya’nın ikinci büyük şehrinin hala Leningrad olarak bilindiği 1970’lerden beri St. Petersburg’da Putin’e sadık üç kişiden biri. Sosyalizm döneminde KGB’de Putin’le birlikte çalışmakla kalmadı, 1999’dan 2008’e kadar Federal Güvenlik Servisi’nin (FSB) başına geçti, daha sonra 14 yıl boyunca Rusya Güvenlik Konseyi sekreteri olarak görev yaptı.

Kendisinin aynı zamanda 2014 yılında Ukrayna’ya giren ‘küçük yeşil adamların’ (2014’teki Rusya-Ukrayna Savaşı sırasında rütbesiz yeşil ordu üniformaları giyen, silah ve teçhizat taşıyan maskeli Rus askerleri) yönetilmesinde ve ardından Kırım’ın ilhak edilmesinde doğrudan rol aldığı iddia ediliyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Kremlin idaresinde çeşitli atamalar yaparken eski Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev’i yardımcısı olarak atadı. / Fotoğraf: AA

Peskov: Farklı bir nitelik taşıyor

Putin’in eski koruması ve Tula Bölgesi Valisi Aleksey Dyumin de başkanın yardımcısı olarak atandı. Devlet haber ajansı TASS’ın Putin’in sözcüsü Dmitri Peskov’a dayandırdığı habere göre Dyumin savunma sanayini denetleyecek, Patruşev ise gemi inşasından sorumlu olacak.

Gazetecilere verdiği demeçte Peskov “Bu elbette biraz farklı bir nitelik taşıyor. Ama kesinlikle stratejik bir değişiklik, çok büyük ve çok karmaşık” dedi.

Rus siyasetinin zirvesindeki bu son hareketlilikle birlikte Patruşev’in oğlu Dmitri Patruşev de -bazıları tarafından Putin’in olası halefi olarak görülüyor- Başbakan Yardımcılığına terfi etti.

Analist ve Kremlin’in eski konuşma yazarı Abbas Gallyamov Politico’ya Patruşev’in bir yardımcı olarak bazı etkilere sahip olmaya devam etmesinin mümkün olduğunu söyledi.

Gallyamov “Görünüşe göre Putin genç Patruşev’i başbakan yardımcılığına atayarak yükümlülüğünü yerine getirdiğine, gönül rahatlığıyla babasını onurlu emekliliğe uğurlayabileceğine karar verdi” dedi.

Eğer bu bir tenzili rütbe anlamına geliyorsa bu durum, Kremlin’in Ukrayna’da yavaş ilerlemesi ve Rus paralı asker grubu Wagner’in eski lideri Yevgeni Prigojin’in isyanı gibi iç güvenlik zaafları ve Crocus terör saldırısı nedeniyle Patruşev’den duyduğu hoşnutsuzluğa işaret ediyor olabilir. Gallyamov “Durum buysa Patruşev uzun zamandır pratikte işe yaramıyor” değerlendirmesi yaptı.

Rusya’da eski hükümetin yasalara göre istifası nedeniyle yeni hükümet Duma’dan alacağı onayın ardından göreve başlayacak. Bu arada Rusya’daki sisteme göre Devlet Başkanı Putin, dışişleri bakanı, savunma bakanı, adalet bakanı, acil durumlar bakanı ve içişleri bakanını, Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi ile istişare ederek Duma’nın onayı olmadan doğrudan atayabiliyor.

Putin Savunma Bakanı Şoygu'yu görevden aldı; yerine ekonomist getirdiPutin Savunma Bakanı Şoygu’yu görevden aldı; yerine ekonomist getirdi

Putin 'devam' dedi, Rusya'da başbakan değişmediPutin ‘devam’ dedi, Rusya’da başbakan değişmedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.