Putin Pasifik’te safları sıklaştırıyor: Kuzey Kore’den sonra Vietnam’da

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ABD'yi diken üstünde tutan Pasifik turu devam ediyor. Kuzey Kore ziyaretinin ardından Putin, resmi temaslarda bulunmak 5'inci kez Vietnam'da.

Dünya 20 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Vietnam'da. Fotoğraf: thanhnien

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı nedeniyle Batı’nın izole ettiği Rusya’nın Devlet Başkanı Vladimir Putin Pasifik ziyaretlerinin ikinci ayağı Vietnam’da. Önceki gün müttefiki Kuzey Kore’de büyük coşkuyla karşılanan Rus lider Ukrayna Lideri Volodimir Zelenski’nin Pasifik ziyaretleri ardından kendisi de yollara düştü.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Kuzey Kore’ye gerçekleştirdiği ziyaretin ardından Vietnam’a gittiği bildirildi. Kremlin’den yapılan yazılı açıklamada Putin’in Vietnam’ın başkenti Hanoi’ye ulaştığı belirtildi. Putin’in Vietnam Komünist Partisi (VKP) Genel Sekreteri Nguyen Phu Trong ile görüşeceği bilgisine yer verilen açıklamada Rus liderin burada Rusya’dan öğrencilerle de bir araya geleceği kaydedildi.

‘Ukrayna konusunda dengeli bir yaklaşım izliyoruz’

Ziyareti öncesinde VKP gazetesi Nhan Dan için bir makale kaleme alan Putin Ukrayna konusunda dengeli bir yaklaşım sergilediğini ifade ettiği Vietnam ile enerji, ticaret ve ödemeler konusunda önemli ilerlemeler sağlandığını belirtmişti.

Vietnam’ı 5’inci ziyareti

Bu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Vietnam’ı 5. ziyareti. Putin daha önce Vietnam’ı 2001, 2006 ve 2013 yıllarında dört kez ziyaret etmişti. İlişkilerinde resmi olarak “bambu diplomasisi” adını verdiği tarafsız bir dış politika izleyen Vietnam Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısını kınamaktan kaçınmıştı.

Vietnam’ın Komünist Parti gazetesi Nhan Dan’da yayınlanan makalede Putin Vietnam’ı Ukrayna savaşındaki “dengeli” tutumundan dolayı överken iki ülke arasında ödemeler, enerji ve ticaret konularında kaydedilen ilerlemeleri de sıraladı.

Batılı ülkelerin çok sayıda yaptırım uyguladığı Rusya 2022’den bu yana Asya ülkeleriyle ilişkilerini yoğun şekilde geliştirmeye çalışıyor. Putin’in 24 yıl aradan sonra Kuzey Kore’ye yaptığı ziyaret esnasında Rusya ile Kuzey Kore arasında kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması imzalanması dikkati çekmişti.

Geçen yıl Hanoi ile diplomatik ilişkilerini geliştiren ve Vietnam’ın en büyük ihracat pazarı olan ABD beklendiği gibi Putin’in ziyaretine karşı çıktı. Hanoi’deki ABD büyükelçiliği sözcüsü yaptığı açıklamada “Hiçbir ülke Putin’e savaşını teşvik edecek bir platform sinmamalı ve saldırganlığını normalleştirmesine izin vermemelidir” dedi.

Bu karşı çıkışlara karşılık Rusya tarihsel olarak Vietnam’ın en büyük askeri tedarikçisi. Ve haliyle silah anlaşmaları imzalanması beklentisi var.

Kuzey Kore ile savunma paktı imzalanmıştı

Dışa kapalı Asya ülkesi Kuzey Kore’yi en son Kim Jong Un’un babası Kim Jong Il liderken, 2000 yılında ziyaret eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin sıcak şekilde karşılanmıştı. Binlerce Kuzey Koreli “Putin hoş geldin” sloganları atarak Pyongyang yollarını Kuzey Kore ve Rus bayraklarıyla çiçek demetleriyle süslemişti. Bu sıcak karşılamanın masadaki görüşmeye yansıması da iki ülke arasında imzalanan bir güvenlik paktı olmuştu.

Putin ve Kuzey Koreli mevkidaşı Kim Jong Un ile görüşmesinin ardından “Bugün imzalanan kapsamlı ortaklık anlaşması anlaşmanın taraflarından birine saldırılması halinde karşılıklı yardım sağlanmasını kapsıyor” açıklaması yapmıştı. (Putin’in Kuzey Kore ziyareti ve neden önemli olduğuna dair yazımız için tıklayınız.)

Ukrayna lideri de destek için rotayı Pasifik’e çevirmişti

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski geçen hafta sonu İsviçre’de yapılan Ukrayna Barış Konferansı’ndan önce soluğu Pasifik’te almıştı. Önce Singapur’a, sonra Filipinlere giden Zelenski Çin ve Rusya’ya buradan yüklenmişti.

Geçen yıl Çin ve ABD arasındaki kaosla hatırlarda kalan Shangri-La Diyaloğu’nda bu yıl Zelenski’nin çıkışları gündeme gelmişti. ABD ile bu kez pek sorun yaşamayan Çin Ukrayna’nın hedefi olunca zirve yine gergin geçmişti. Shangri-La Diyaloğu’na katılan Zelenski Çin’i diğer ülkeleri İsviçre’de yapılan barış zirvesine katılmaktan vazgeçirmekle suçlamıştı. “Rusya’nın maşası” dediği Çin için Zelenski “Dünya direniş göstermeli, güçlü olmalı, Rusya’ya baskı uygulamalı. Putin’i durdurmanın başka yolu yok. Sadece diplomaside yalnızlaştırarak, Ukrayna ordusunu güçlendirerek ve diğer ülkelerin Ukrayna ile Rusya arasında denge politikası izlememesiyle böyle bir şey mümkün” demişti.

Ardından Filipinlere giden Ukrayna lideri Rusya ile savaşta olan ülkesine verdiği destekten dolayı Filipinli mevkidaşı Ferdinand Marcos Jr’a teşekkür etmişti.

Putin'in Kuzey Kore ziyaretinde tarihi pakt: Biri saldırıya uğrarsa diğeri yardıma koşacakPutin’in Kuzey Kore ziyaretinde tarihi pakt: Biri saldırıya uğrarsa diğeri yardıma koşacak

Zelenski Pasifik'i dalgalandırıyor: 'Rus maşası' dediği Çin'den yanıtZelenski Pasifik’i dalgalandırıyor: ‘Rus maşası’ dediği Çin’den yanıt

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.