Putin’den Batı’ya nükleer çıkışı: Kullanmayacağımıza inanıyorlar

Rusya lideri Putin Türkiye'ye gaz taşıyan bir doğalgaz istasyonuna yönelik bir saldırı girişimi olduğunu, saldırıya katılan iki İHA'nın vurulduğunu söyledi. Rus lider ayrıca Ukrayna Savaşı'nın gidişatına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Dünya 6 Haziran 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin / Fotoğraf: AA

St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu (SPIEF) 2024 kapsamında uluslararası medya kuruluşlarının yöneticileri ile görüşen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, etkinlikte Ukrayna Savaşı, küresel meseleler, Çin ile ilişkiler ve birçok konuya ilişkin konuştu.

Putin, Ukrayna ihtilafında tarafların kayıplarını açıklarken, Ukrayna’da 1348 Rus askerinin, Rusya’da ise 6 bin 465 Ukraynalı askerinin esir olduğunu dile getirdi. “Geri dönüşü olmayan kayıplardan bahsedersek oranın yaklaşık olarak beşe bir olduğunu görüyoruz” diyen Rus lider “Bu, Ukrayna’da genel bir seferberlik çağrısına yol açıyor, çünkü savaş alanında büyük kayıplar yaşanıyor” diye ekledi.

Ukrayna’daki topyekün seferberliğin sorunu çözmediğini, zira ordudaki kayıpların telafisine yönelik olduğunu vurgulayan Putin şöyle devam etti: “Şu anda yapılan şey, bu topyekün seferberlik sorunu çözmüyor. Çünkü tüm bu seferberlik sadece kayıpları kapatıyor, tamamı kayıpları telafi etmeye yöneliktir.”

‘Liderlik hevesi ABD’yi içeriden yok ediyor’

Rus lider ABD’nin Ukrayna’dan çok kendi içsel gücü ve liderliğiyle ilgilendiğini vurguladı: “ABD’de, Ukrayna’nın pek de ilgi çekici olmadığına dair fikrimi paylaştığınızı düşünüyorum. Onları endişelendiren şey Ukrayna veya Ukrayna halkı değil, kendi büyüklükleri ve liderlikleri için mücadele eden ABD’nin büyüklüğüdür.”

Küresel liberalizmin lideri olma isteğinin ABD’yi içeriden zayıflattığını belirten Putin “Eğer onlar iç ulusal çıkarları gözeterek hareket ederlerse, bence ABD’yi içeriden zayıflatma amacı güden küresel liberalizmin hedeflerini gerçekleştirmeye çalışırlar” ifadelerini kullandı.

Putin Ukrayna’ya uzun menzilli silahların sağlanmasına karşı Moskova’nın karşılığında asimetrik bir tepki verebileceğini belirtti ve şunları dile getirdi:

“Eğer birileri, topraklarımızı hedef almak ve bize sorun çıkarmak amacıyla bu tür silahları çatışma bölgesine tedarik edebileceklerini düşünüyorsa, neden bizim de aynı sınıftaki silahları bu tedarikçi ülkelerin hassas tesislerine karşı kullanabileceğimiz bölgelere tedarik etme hakkımız olmasın?”

‘NATO’ya saldırı söylemleri aptallık, aklınızı mı kaçırdınız?’

Putin, Rusya’nın NATO’ya yönelik saldırı iddialarını “saçmalık” olarak nitelendirerek “Bu iddiayı kim uydurdu, aklınızı mı kaçırdınız?” diye sordu.

Batılı ülkelerin Rusya’yı sürekli nükleer silah kullanmakla suçladığını ifade eden Putin, bunun yanlış olduğunu belirterek, ABD’nin 2. Dünya Savaşı’nda Japonya’ya karşı nükleer silah kullandığına dikkat çekti.

Ukrayna’daki çatışmanın nükleer savaş riskini artırmasının önlenmesi gerektiğini vurgulayan Putin, Batılı ülkelerin Rusya’nın nükleer silah kullanmayacağına olan inancını anlamadığını belirtti. Rusya’nın nükleer doktrini olduğunu ve egemenliklerini ve toprak bütünlüğünü tehdit eden durumlarda tüm imkanlarını kullanabileceğini söyledi ve bu durumun ciddiye alınması gerektiğini vurguladı.

‘Müslüman nüfusun artmasından memnunuz’

Rusya’da Müslüman nüfusun artmasının bir sorun teşkil etmediğini belirten Putin “Müslüman nüfusun artmasını olumlu karşılıyoruz. Bazı cumhuriyetlerimizdeki Müslüman nüfusun yüksek olması doğum oranlarımızın artmasına katkı sağlıyor, bu durumdan memnunuz” dedi.

Taliban meselesinde gerçeklerin önemli olduğunu vurgulayan Putin, Afganistan’daki Taliban yönetimiyle ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

‘Türkiye’ye gaz akışına saldırı girişimi oldu’

Putin, Türkiye’ye gaz nakleden bir doğalgaz işleme istasyonuna saldırı girişiminde bulunulduğunu, iki insansız hava aracının (İHA) Rusya güçleri tarafından etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Rusya lideri ayrıca Moskova’nın Ukrayna’dan gelen tehditler nedeniyle Mavi Akım ve Güney Akım doğalgaz boru hatlarının koruması gerektiğini söyledi.

Putin ayrıca Avrupalı tüketicilerin Türk Akımı boru hattı üzerinden de Rus gazı aldığını sözlerine ekledi. Bu bağlamda Putin, Almanya’nın neden sağlam olan Kuzey Akım boru hattı üzerinden Rus gazı tedarik etmek istemediğini, ancak yurtdışından fahiş bir fiyatla ithal etmekte ısrar ettiğini merak ettiğini söyledi:

“Kuzey Akım boru hatlarından biri yok edildi. Tanrı’ya şükür bir diğeri hala sağlam, peki Almanya neden gazımızı bu boru hattı üzerinden almak istemiyor? Biri bana bunu açıklayabilir mi? Mantık nerede? Ukrayna’dan geçirebiliyorlar, Türkiye’den geçirebiliyorlar ama Baltık Denizi’nden geçiremiyorlar, öyle mi? Bu nasıl bir hezeyandır?”

‘Avrupa’nın dış koşulları suçlaması hata, zor bir dönemden geçiyorlar’

Putin, Avrupa Birliği’ndeki (AB) parlamenter demokrasilerin ve geleneksel siyasi partilerin zor bir dönemden geçtiğini, dış koşulları suçlamanın yerine yapılan hataları analiz etmenin önemli olduğunu belirtti.

Rusya lideri “Geleneksel siyasi partiler de diğer parlamenter demokrasiler gibi zor zamanlar yaşıyor. Özellikle Avrupa’daki partiler, çalışmaları sırasında yaptıkları hataları dış etkenlere bağlamak yerine bunları gözden geçirmelidirler. Aksi takdirde, gerçek nedenler üzerinde doğru bir analiz yapamazlar” şeklinde konuştu.

İtalyan hükümetinin tutumunun diğer AB ülkelerine göre daha ılımlı olduğunu, bu ülkede Rus düşmanlığının artırılmadığını ifade eden Putin, “İtalya’nın politikası diğer Avrupa ülkelerine kıyasla daha dengeli bir yaklaşım sergiliyor. Biz de bunu dikkate alarak değerlendirme yapıyoruz. İtalya’da Rusya’ya karşı bir düşmanlık havası olmadığını gözlemliyoruz ve bu da bizim için önemli” dedi.

Batılı ülke liderlerinin politikalarının Avrupalıların refahını riske attığını ve insanların buna tepki gösterdiğini vurgulayan Putin “Avrupa ülkeleri genelde refah içindedir. Ancak son yıllarda Batılı ülkelerin politikaları nedeniyle bu refah tehlikeye girmiştir. İnsanlar bunu fark etmiş ve tepki göstermiştir” ifadelerini kullandı.

‘Çin ile ilişkilerimiz karşılıklı çıkara dayanıyor’

Sputnik’in aktardığına göre Putin, Rusya ile Çin arasındaki ilişkilerin durumsal olmadığını, derin çıkarlara dayandığını vurgulayarak, Çin’in Rusya’nın ana ekonomik ortağı olmaya devam ettiğini belirtti.

“Rusya ve Çin arasındaki ilişkilere geldiğimizde, bunların sadece anlık durumlara dayanmadığını, köklü ve karşılıklı çıkarlara dayandığını belirtmek isterim” diyen Rus lider “Son 15 yıldır Çin bizim için ana ticari ve ekonomik partnerimiz olmuştur. İlişkilerimizi günümüzün bazı geçici siyasi olaylarına değil, daha önceden karşılıklı çıkarlar temelinde kurduk ve bugünkü seviyeye getirdik” diye ekledi.

Savaş sürecinde Rusya ekonomisinin yaptırımlardan zarar görmediğini ve Batı’nın planlarının gerçekleşmediğini belirten Putin “Batılılar Rus ekonomisini çökerteceklerini ve bunun dört-altı ay içinde gerçekleşeceğine inanıyorlardı ancak bu beklentinin gerçekleşmediğini herkes görebiliyor” şeklinde konuştu.

Putin Rusya’nın çıkarlarını korumaya devam edeceğini ve herkesin bunu dikkate alması gerektiğini vurgulayarak “Kendimize ve tüm dünyaya çıkarlarımızı korumanın sadece boş laf olmadığını, bunu gerçekleştirdiğimizi ve bundan sonra da devam edeceğimizi gösterdik. Herkesin bunu dikkate alması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Putin: Ukrayna ile görüşmeye hazırızPutin: Ukrayna ile görüşmeye hazırız

Putin: Müzakereleri reddetmedik, İstanbul anlaşmaları temel olabilirPutin: Müzakereleri reddetmedik, İstanbul anlaşmaları temel olabilir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.