Putin: Ukrayna ile görüşmeye hazırız

Rusya lideri Putin "Rusya Ukrayna ile görüşmelere devam etmeye hazır" diyerek müzakere masasına dönüş mesajı verdi. Ancak Rus liderin bir şartı var: İstanbul ve Minsk'te varılan temelleri kabul etmek.

Dünya 25 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin. / Fotoğraf: Shutterstock

2022’nin Şubat ayında başlayan Ukrayna Savaşı devam ederken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Rusya-Belarus görüşmelerinin ardından düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Putin Moskova’nın “Volodimir Zelenski’nin meşruiyetinin sona erdiği” gerçeğiyle hareket ettiğini söyledi.

Rus lider “Mevcut Devlet Başkanı Zelenski’nin meşruiyetinin sona erdiğinin farkındayız. İsviçre’de yapılacağı duyurulan konferansın amaçlarından birinin, bugünkü Kiev rejiminin sponsorları olan Batı toplumuna, görevdeki devlet başkanının ya da zaten faal olmayan devlet başkanının meşruiyetini teyit ettirmek olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Putin, Rusya’nın yasal belgeleri imzalarken kiminle muhatap olabileceğini ve olması gerektiğini anlaması gerektiğini imalı bir şekilde dile getirdi.

Ukrayna lideri Zelenski’nin görev süresi 20 Mayıs’ta sona ermişti. Ukrayna’da Devlet Başkanlığı seçimlerinin 31 Mart’ta yapılması ve yeni seçilen kişinin göreve başlaması Mayıs ayında gerçekleşecekti. Sıkıyönetim ve genel seferberlik gerekçe gösterilerek seçim iptal edilmişti. Zelenski seçimin şimdi yapılmasının “doğru olmadığını” söyleyerek bu hususun geride bırakılması gerektiğini savunmuştu.

İstanbul vurgusunu yineledi

Putin, Rusya-Belarus görüşmelerinin ardından düzenlediği basın toplantısında, 2022’deki İstanbul anlaşmalarının hem Ukrayna hem de Rusya tarafına uygun olduğunu söyledi. İstanbul anlaşmalarına atıfta bulunan Putin şöyle konuştu:

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.