Rusya’da diplomasi trafiği: Hamas Moskova’da, Abbas yolda

İsrail ile Filistinli örgütler arasındaki savaş sürerken Moskova'daki diplomatik hareketlilik dikkat çekti. Hamas heyetinin Rusya'da olduğu açıklandı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın da Rusya'ya gideceği belirtildi.

Dünya 27 Ekim 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
İsrail saldırıları altındaki Gazze Fotoğraf: Shutterstock

Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı operasyonu ardından başlayan savaş 21’inci gününde. Dünyanın savaşa yönelik diplomasi trafiği ve ateşkes çağrıları devam ederken arabulucu masasında olmak isteyen Rusya’dan da bir haber geldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova Hamas heyetinin Moskova’yı ziyaret ettiğini açıkladı. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Bakıri’nin de eşzamanlı olarak Rusya’da temaslarda bulunuyor olması dikkat çekti.

İsrail ise Hamas heyetini ağırlayan Rusya’yı kınadığını açıkladı.

Haftalık basın toplantısı için kameralar karşısına geçen Zaharova’nın bir Hamas heyetinin Rusya’da bulunduğunu açıklaması onu İsrail’in eleştiri oklarının hedefi haline geldi.

Rus devlet ajansı RIA’nın haberinde ise Hamas’ın Moskova temaslarına yönelik ekstra bir bilgi de yer aldı. RIA Moskova’yı ziyaret edenler arasında Hamas’ın politbüro üyelerinden Musa Ebu Marzuk’un da olduğunu yazdı.

RIA’daki haberde Rus diplomatların Hamas heyetiyle 7 Ekim’den bu yana ellerinde tuttukları rehineler konusunu görüştüğü aktarılırken Moskova tarafının “rehinelerin derhal serbest bırakılması gerektiği” vurgusu yaptığı açıklandı.

Hamas’ın Telegram hesabından yapılan açıklamada Hamas heyetinin Moskova’da Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov ile de görüştüğü duyuruldu. Hamas heyetinde siyasi büro üyesi Dr. Bassem Naeem’in yanı sıra hareketin Moskova temsilcisinin de bulunduğu söylendi. Görüşmelerde İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik son saldırıları ve ABD ile pek çok Batılı ülke tarafından desteklenen İsrail’i durdurmaya yönelik stratejileri ele alındı.

Abbas da Moskova yolunda

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov Hamas heyetiyle yaptığı görüşmesinin ardından Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın da Rusya’ya gideceğini belirtti. Moskova’daki İmparatorluk Ortodoks Filistin Derneği’nde konuşan Bogdanov “Yakında Moskova’ya resmi bir ziyarette bulunacağını ve Vladimir Vladimirovich (Putin) ile görüşeceğini söyleyebilirim”  dedi.

İsrail: Sınır dışı edin

İsrail Rusya’nın Hamas heyetini ağırlamasına tepki gösterdi. İsrail Dışişleri Sözcüsü Lioir Haiat Rusya’ya heyeti derhal sınır dışı etme çağrısı yaptı. Haiat “İsrail üst düzey Hamas yetkililerinin Moskova’ya davet edilmesini kınıyor” dedi, bu durumun terörizmin desteklenmesi ve Hamas’ın eylemlerinin meşrulaştırılması anlamına geldiğini savundu.

Hamas üyelerinin Moskova ziyareti esnasında İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve nükleer başmüzakereci Ali Bakıri’nin de Rusya’da olması dikkat çekti. Bakıri’nin Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Galuzin ile görüştüğü belirtildi.

Rusya tasarısına ABD vetosu

Rusya Filistin ve İsrail arasında yaşananlardan ABD’yi sorumlu tutuyor. ABD’den farklı olarak İsrail’e ateşkes çağrısında da bulunan Moskova daimi üyesi olduğu BM Güvenlik Konseyi’ne önceki akşam bu yönde bir karar tasarısı sunmuş, ancak bu tasarı da ABD’nin vetosuyla reddedilmişti.

BM'de de ayrı bir savaş var: Rusya 'ateşkes' diyor, ABD 'mola'BM’de de ayrı bir savaş var: Rusya ‘ateşkes’ diyor, ABD ‘mola’

Gazze vurulurken: BM ateşkes çağrısı yapmak istedi, ABD veto ettiGazze vurulurken: BM ateşkes çağrısı yapmak istedi, ABD veto etti

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.