Putin: Ukraynalı esirleri taşıyan uçak Patriot’la vuruldu

Rusya lideri Putin 24 Ocak'ta Belgorod bölgesi üzerinde düşürülen Ukraynalı esirlerle dolu Rus Il-76 nakliye uçağının Amerikan yapımı Patriot füze sistemi kullanılarak hedef alındığını söyledi.

Dünya 1 Şubat 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin / Fotoğraf: AA

Gazze’deki savaşın başlamasıyla gölgede kalan Rusya-Ukrayna Savaşı tüm cephelerde devam ederken iki taraf arasında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) aracılığıyla yapılan esir takasında karşılıklı 195 esir serbest bırakıldı. Bu yeni yıl içindeki ikinci takas oldu. 24 Ocak’ta Ukraynalı esirleri taşıyan uçak sınır bölgesi Belgorod’da düşürülmüş, uçağın altı kişilik mürettebatı, 65 Ukrayna askeri ve onlara refakat eden üç Rus asker yaşamını yitirmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Il-76 nakliye uçağını hedef alan saldırıya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Mart ayındaki seçimlere hazırlanan Rus lider seçim kampanyası kapsamında St. Petersburg’da düzenlenen mitingde “Uçak Amerikan Patriot sistemi tarafından düşürüldü. Bu durum bir uzman incelemesi sonucunda kesin olarak tespit edilmiştir” dedi.

Putin Kiev’deki yetkilileri Rusya’yı misilleme yapmaya kışkırtmaya çalışmakla suçladı ancak “provokasyona” rağmen Rusya’nın esir değişimini durdurmayacağını vurguladı:

“Ukrayna tarafından bize ateş açılması esir değişimini durduracak mı? Esir takasını durdurmayacağız. Vatandaşlarımızı özgür yaşamlarına döndürmek zorundayız. Ukrayna tarafı hazır olduğu takdirde insanlarımızı eve getirmeye devam edeceğiz.”

‘Uluslararası soruşturma şart’

Putin esirleri taşıyan uçağın düşürülmesiyle ilgili olarak “Ukraynalı yetkililer bir yerde uluslararası bir soruşturma yürütmek istediklerini ifade ettiler. Biz de bunu istiyoruz ve bu konuda ısrar ediyoruz” diyen Rusya lideri “Ne yazık ki bugüne kadar hiçbir ilgili uluslararası kuruluş bunu yapmaya hazır olduğunu göstermedi” diye ekledi:

“Bu vesileyle belirtmek isterim ki, uluslararası uzmanların gönderilmesini ve bir analiz yapmalarını, uçağın belirli bir yerden ve belirli bir zamanda ateşlenen Patriot füze sistemi kullanılarak düşürüldüğüne dair mevcut maddi kanıtları değerlendirmelerini resmi olarak talep ediyoruz.”

“Bunun yerine Batılı yetkililer ve medya olayı örtbas etmeye çalışıyor” diyen Putin “Bakın Batı medyasında neler söyleniyor? Hiçbir şey. Bir parmak şaklıyor ve hemen herkes unutuyor, her şey hemen ortadan kalkıyor, bilgi alanı hemen temizleniyor. Ama biz onların vatandaşlarımıza karşı işledikleri suçları unutmayacağız” dedi.

Ukrayna’nın Rus uçağını neden düşürdüğünü tam olarak “anlamadığını” söyleyen Putin bu suçun “kendi halklarının ve destekçilerinin dikkatini sözde karşı saldırının başarısızlığından başka yöne çekmek, hâlâ ‘bir şeyler yapabildiklerini’ göstermek, Rusya’yı Ukrayna içindeki sivil, barışçıl hedeflere misilleme amaçlı ayna saldırılarına kışkırtmak için tasarlanmış olabileceğini” öne sürdü:

“Bunun yerine biz altyapı tesislerini, her şeyden önce askeri hedefleri, askeri sanayiye ait hedefleri vurmak için yüksek hassasiyetli silahlar kullanıyoruz. Bizi misilleme yapmamız için kışkırtmak istiyorlar. Benim tahminim bu yönde.”

Esir uçağı krizi

Rusya Savunma Bakanlığı 24 Ocak’ta içinde Ukraynalı esirlerin de olduğu Rus uçağının Ukrayna tarafından atılan roketle Belgorod bölgesinde vurulduğunu duyurmuştu.

Uçaktaki altı kişilik mürettebat, çatışmalarda esir alınmış 65 Ukraynalı asker ve onlara refakat eden üç Rus askeri personel olduğu hatırlatılan açıklamada uçağın mürettebatının ve tüm yolcularının hayatını kaybettiği bildirilmişti.

Ukrayna İHA'ları St. Petersburg'a dayandı: ABD 2024'te 'taarruz' değil, 'istikrar' diyorUkrayna İHA’ları St. Petersburg’a dayandı: ABD 2024’te ‘taarruz’ değil, ‘istikrar’ diyor

Rusya: Ankara çekilme güvencesi vermediği için Türkiye-Suriye normalleşmesi yavaşladıRusya: Ankara çekilme güvencesi vermediği için Türkiye-Suriye normalleşmesi yavaşladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.