Putin’den NATO’ya aba altından sopa: Üçüncü ülkelerden kalkan F-16’ları da vururuz

Rusya Lider Putin Ukrayna'ya verilecek F-16'ların hangi ülkeden havalanırsa havalansın Rusya tarafından imha edileceğini söyledi. Putin bunların üçüncü ülkelerin havaalanlarını kullanmaları halinde de meşru hedef olarak görüleceğini vurguladı.

Dünya 28 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin / Fotoğraf: AA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Ukrayna’daki savaş nedeniyle zaten hedefinde olan Batı’ya Moskova’daki terör saldırısının ardından daha çok yüklenmeye başladı. Ukrayna’da görev almak üzere eğitilen personel dahil olmak üzere Rus savaş pilotları için 344. Eğitim Merkezi’nin bulunduğu Torzhok hava üssünü ziyaret eden Putin burada yaptığı açıklamalarda Ukrayna’ya verilecek F-16’larla ilgili konuştu. Batı’nın Ukrayna’ya vereceği F-16’ların da diğer Batı ekipmanı gibi imha edileceğini belirten Rus lider bu uçakların üçüncü bir ülkeden havalanması halinde de meşru hedef olacağını söyledi.

Batı tarafından sürekli dile getirilen ancak Putin tarafından “saçmalık” diye nitelendirilen Ukrayna’dan sonra Avrupa’nın da Rus hedefi olacağına ilişkin endişe büyürken Putin’den dolaylı bir tehdit geldi. Tehdidin merkezinde de NATO’nun Ukrayna’ya sözünü verdiği F-16 jetleri vardı. NATO Ukrayna’ya henüz teslim etmese de verdiği söz nedeniyle Ukraynalı pilotların F-16 eğitimlerini sağlıyor. Nükleer kapasiteli bu jetlerin Ukrayna’ya yapılacak teslimi de Moskova tarafından “gerilimin tırmandıracak gelişme” olarak görülüyor.

Her ne kadar savaşı “tırmandıracak hamle” yorumunu yapsa da soğukkanlılığı elden bırakmayan Putin üs ziyaretinde şunları söyledi: “F-16’ları teslim ederlerse bunun savaş alanındaki durumu değiştirmeyeceğini sanırım siz diğerlerinden daha iyi biliyorsunuz. Tankları, zırhlı araçları ve çoklu fırlatma roket sistemleri dahil diğer ekipmanı yok ettiğimiz gibi bu uçakları da yok edeceğiz.”

Ancak bu söyleminde üçüncü ülkelere yani NATO üyelerine de değinmeden geçemeyen Putin “Elbette üçüncü ülkelerin havaalanlarını kullanılırlarsa, nerede bulunurlarsa bulunsunlar bizim için meşru bir hedef haline gelirler” diye konuştu. Rusya lideri F-16’nın potansiyel olarak nükleer silah taşıyabileceğinin farkında olduklarını ve bunun muharebe operasyonlarında dikkate alacaklarını da ifade etti.

Batılıların korkularına değindi: Saçmalık

Ukrayna’dan sonra Rusya’nın hedefinin Avrupa olacağına dair endişe savaşın başladığı 24 Şubat 2022’den bu yana herkesin malumu. Putin’e göre bu tam bir “saçmalık.” Rus lider ülkesinin NATO ile savaşma gibi bir gayesi olmadığını ifade ederken de Rusya ve NATO’nun savunma harcamaları arasındaki farkla örneklendirdi. Putin şöyle konuştu: “Bu tam bir saçmalık. Ukrayna’dan sonra Avrupa’ya saldıracağımız iddiaları tamamen saçmalıktır ve kendi halklarına onların parasını çalmak için gözdağı vermektir. ABD’nin Doğu Avrupa’daki uydularının (Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Baltık ülkelerinden bahsediyor) ek harcamalar koparmak, bu yükü omuzlarına yıkmak için vatandaşlarını korkutmaya çalışma propagandasından başka bir şey değil.”

‘Rusya sadece Ruslarındır açıklamaları beni endişelendiriyor’

Putin ülkesinde yaşanan ve büyük bir şok etkisi yaratan terör saldırısı ardından etnik gruplar arasında yaşanabilecek gerilimlere dair de endişe duyduğunu belirtti. Moskova’daki konser salonunda yaşanan ve 143 kişinin öldüğü terör saldırısını IŞİD üstlenmiş, saldırganların da Tacikistanlı oldukları belirlenmişti. Bunun üzerine ülkede başlayabilecek ırkçı bir dalgadan endişe duyduğunu söyleyen Putin “Rusya’nın sadece Rusların olduğunu söylediklerinde endişeye kapılıyorum. Ülke topraklarında 190 etnik grubun yaşadığını ve bazı milletlerin milyonlarca kişi tarafından temsil edildiğini aklımızda tutarsak, burada herkesin yabancı olduğu yönündeki bu yıkıcı düşünceleri hayata geçirmeye başladığımız andan itibaren ülkeyi yok edeceğiz ve asıl kurban Rus halkı olacak” şeklinde konuştu.

Putin Rusya’nın çok uluslu ve çok dinli bir ülke olduğunun asla unutulmaması gerektiğini vurguladı. Bu hususta dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi. Rus lider “Her zaman kardeşlerimize, diğer dinin mensuplarına, yani Müslümanlara, Yahudilere ve diğerlerine saygılı davranmalıyız, zaten bunu da yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Rus istihbaratı mercek altında: Moskova katliamı neden önlenemedi?Rus istihbaratı mercek altında: Moskova katliamı neden önlenemedi?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.