Refah’ta can, Kahire’de sınır pazarlığı: İsrail tankları batı sınırında, müzakerede sonuç yok

İsrail ordusu Gazze'de şeridin en güneyindeki Refah'ta tanklarla batı sınırına kadar ilerledi. Ordu ilerleyişini sürdürürken hayati öneme sahip Refah Sınır Kapısı'nın yeniden açılmasına ilişkin görüşmelerden sonuç çıkmadı.

Dünya 8 Haziran 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

İsrail’in Gazze Şeridi’ne 7 Ekim’den bu yana düzenlediği saldırılarda 36 binin üzerinde Filistinli hayatını kaybetti, 1.5 milyonu aşkın sivil de yerinden edildi. Saldırılarına devam eden İsrail ordusu şeridin en güneyindeki Refah’ta da tüm uluslararası tepkilere rağmen ilerleyişini sürdürüyor.

Sekiz aydır devam eden savaşta yeni bir ateşkes girişiminin sonuçsuz çıkmasıyla birlikte İsrail yine orta ve güney bölgeleri bombalayarak en az 28 Filistinlinin ölümüne neden oldu ve tank güçleri Refah’ın batı sınırlarına kadar ilerledi.

ABD destekli Katarlı ve Mısırlı arabulucular bu hafta da çatışmaların durdurulması, İsrailli rehinelerin ve İsrail’de tutuklu bulunan Filistinlilerin serbest bırakılması ve insani felaketi hafifletmek için Gazze’ye sınırsız yardım akışını engelleyen problemleri çözmeye çalıştı. Ancak görüşmelere yakın kaynaklar hâlâ bir ilerleme kaydedildiğine dair işaret olmadığını belirtti.

Bölge sakinleri, İsrail’in karadan bir saldırıyla Refah’a girmesinden bir ay sonra tankların Gazze Şeridi’nin Mısır sınırını çevreleyen şehrin güneybatı sınırlarına kadar ilerlediğini söylüyor. Tankların Akdeniz kıyısına yakın el-İzba bölgesinde konuşlandığını, keskin nişancıların bazı binaları ve yüksek yerleri ele geçirerek insanları evlerine hapsettiğini ifade ettiler. İsrail makineli tüfek ateşinin dışarı çıkmayı çok tehlikeli hale getirdiği söyleniyor.

Gazze’deki sağlık yetkilileri Refah’ın batısında tank bombardımanı sonucu iki Filistinlinin öldüğünü ve çok sayıda Filistinlinin de yaralandığını açıkladı. Gazze’nin merkezinde ise Filistinli sağlık görevlileri İsrail bombardımanlarında gece boyunca en az 15 kişinin öldüğünü aktardı.

Bölgedeki bir Filistinli sohbet uygulaması aracılığıyla Reuters’a verdiği demeçte “Sanırım işgal güçleri Refah’ın sahil bölgesine ulaşmaya çalışıyor. Gece boyunca yapılan baskınlar ve bombardıman taktikseldi. Ağır ateş altında girdiler ve sonra geri çekildiler” dedi.

Sağlık görevlileri Refah’ın hemen kuzeyindeki büyük Han Yunus kentinde İsrail’in bir eve düzenlediği hava saldırısında sekiz kişinin öldüğünü ve aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda kişinin yaralandığını bildirdi.

Kurtarma görevlileri Gazze’nin kuzeyinde yerinden edilmiş ailelerin barındığı bir okul binasına düzenlenen İsrail hava saldırısında üç Filistinlinin öldüğünü söyledi.

İsrail ordusu perşembe günü Gazze’nin merkezindeki Nuseyrat’ta bulunan bir Birleşmiş Milletler’e (BM) ait okul binasına düzenlenen hava saldırısıyla ilgili açıklamasına benzer şekilde, bu okul binasının da içindeki bir konteynırdan hareket eden Hamas militanlarını hedef aldığını savundu. Ordu yerleşkede gizlenen 20-30 militanın çoğunu öldürdüğünü öne sürdü.

BM ise yerinden edilmiş yaklaşık 6 bin kişinin bu bölgede barındığını belirtiyor.ü

Ateşkes görüşmelerinden sonuç yok

İsrail ordusu, 6 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, zorla yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı Refah’ın doğusundaki bazı mahallelerin boşaltılması çağrısında bulunmuştu. 7 Mayıs’ta ise İsrail ordusu, Gazze’nin Refah bölgesine bir kara harekatı düzenleyerek Mısır’la olan sınır kapısının Gazze tarafını ele geçirdiğini duyurmuştu.

Şeridin Mısır’a açıldığı Refah Sınır Kapısı İsrail’in 7 Mayıs’ta Gazze’ye yönelik işgalinin başlamasından bu yana kapalı durumda. Gazze Şeridi’nin İsrail dışında dış dünyaya açılan tek sınır kapısı olan Refah’ın kapalı kalması, gıda sıkıntısı yaşayan Gazze’ye insani yardım girişlerini ciddi şekilde engelliyor.

Gazze saldırılarla sarsılmaya devam ederken Mısır, İsrail ve ABD arasında şeridin güneyindeki Refah Sınır Kapısı’nın yeniden açılması için yapılan görüşmeler sonuçsuz kaldı.

İsrail’in Walla haber sitesinde yer alan habere göre İsrail ordusunun 7 Mayıs’ta Filistin tarafını kontrol altına aldığı Refah Sınır Kapısı’nın yeniden açılmasını sağlamak amacıyla Kahire’de 2 Haziran’da üçlü bir toplantı gerçekleştirildi. Bu görüşmeye Mısır, İsrail ve ABD’li yetkililer katıldı. Ancak, Tel Aviv’in Filistin yönetiminin Refah Sınır Kapısı’nın yönetiminde rol almasına karşı çıktığı belirtildi.

İsrailli bir kaynak toplantının “yoğun tartışmalara” sahne olduğunu, ancak Refah Sınır Kapısı’nın açılması konusunda tarafların bir anlaşmaya varamadığını ifade etti.

İsrail ordusu, Refah'ta Mısır sınırına paralel mahallelerde kara saldırılarını genişletiyor

İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 235 gündür aralıksız devam ederken ordunun Gazze’nin güneyindeki Refah’a yönelik saldırıları sürüyor. / Görsel: AA

7 Ekim sonrası Gazze: Neler yaşandı?

Gazze’de savaş, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’in güneyine düzenlediği ve çoğu sivil binden fazla kişinin ölümü, 5 bin 132 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan saldırının ardından patlak verdi. Militanlar ayrıca yaklaşık 250 rehine ele geçirdi; İsrail’in tahminlerine göre bunlardan 128’i Gazze’de kaldı, 36’sı öldü.

Gazze’de Hamas’a bağlı Sağlık Bakanlığı’na göre İsrail’in askeri misillemesi çoğu sivil ve birçoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 35 bin kişinin ölümüne neden olurken, İsrail kuşatması korkunç gıda kıtlığı ve kıtlık tehdidini de beraberinde getirdi. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu ise Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 240’ı karadan işgal sürecinde olmak üzere en az 580 askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Çatışmalara 24 Kasım 2023’te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan ‘insani ara’da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı.

Öte yandan İsrail binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında en az 400 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ve Hizbullah arasında 8 Ekim 2023’ten beri yaşanan çatışmalarda en az 270 Hizbullah mensubu ve 50’den fazla Lübnanlı sivil, 40’ı aşkın Filistinli örgüt mensubu ile 6 İsrailli sivil ve 11 asker öldü.

Trump'tan Gazze açıklaması: İsrail kazanıp bu işi bitirmeliTrump’tan Gazze açıklaması: İsrail kazanıp bu işi bitirmeli

İsrail ordusundan korkutan açıklama: Hizbullah'a saldırı için hazırlıklar tamamİsrail ordusundan korkutan açıklama: Hizbullah’a saldırı için hazırlıklar tamam

İsrail ateşkes görüşmelerine tuz bastı: Sivillerin sığındığı BM okuluna saldırıİsrail ateşkes görüşmelerine tuz bastı: Sivillerin sığındığı BM okuluna saldırı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.