AK Parti’den Bahçeli’nin Filistin çıkışına tam destek

AK Parti Sözcüsü Çelik, MYK toplantısının ardından açıklama yaptı ve MHP lideri Bahçeli'nin Filistin hakkındaki değerlendirmelerine destek verdi. Çelik, "Gazze konusundaki, tarihi mirasımız konusundaki insani ve vicdani hassasiyetini şükranla karşılıyoruz" dedi.

Siyaset 25 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Toplantısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapıldı. Toplantı sonrası açıklama yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İsrail ile Filistin arasındaki savaşa dair partisinin tutumunu basına açıkladı. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin partisinin grup toplantısındaki sözlerine destek veren Çelik, “Görüşümüz açıktır. Sayın Bahçeli’nin Gazze konusundaki, tarihi mirasımız konusundaki insani ve vicdani hassasiyetini şükranla karşılıyoruz” dedi.

Bahçeli konuşmasında “Devletim istesin, milletim destek versin, şartlar da öyle gerektirsin, şayet Gazze’deki çocuklara kol kanat germek, füzeye karşı sapan taşıyla insanlık mevziisine girmek için yola revan olmazsam namerdim” demişti. Ayrıca Bahçeli, Türkiye’nin barış ve çözüm iklimi için garantörlük mekanizmasını kurmak adına müdahale ve mücadeleye hazır olması gerektiğini söylemişti.

AK Parti ise bu zamana kadar Amerika ve İsrail’e sert ifadelerle tepki gösterse ‘arabuluculuk’ çabasını öne çıkarıyordu. Çelik’in bugünkü açıklamaları yine bu noktaya odaklandı. Gazze’nin abluka altında olmasının insanlık dışı olduğunu söyleyen Çelik, Batılı devletlerin sessizliğini eleştirdi. Batı’da Filistin’e destek yürüyüşlerinin engellendiğini belirten Çelik, “Filistin bayrağını suç unsuru haline getirmeye çalışıyorlar. Ama Allah’tan batının pek çok ülkesindeki başkentlerde vicdanlı insanlar soyluluk göstererek, asalet göstererek mazlum insanların yanında olduklarını ifade eden büyük yürüyüşlere imza atıyorlar” dedi.

‘Kara harekatı korkunç sonuçlar doğurur’

İsrail’in kendini savunma hakkının çocukları öldürme hakkı olmadığını ifade eden Çelik, “İsrail’in kendini savunma hakkı bütün bölgeyi içine sürükleyeceği bir bölgesel çatışmayı tetikleyebilecek büyük bir provokasyona imza atmak değildir. Bu batılı ülkeler İsrail’in kendini savunma hakkından bahsederlerken de aynı zamanda masum sivillerin yaşama hakkından ve Gazze’nin insanlığın gözü önünde yok edilmeye çalışmasına karşı herkesin durması gerektiğinden de bahsetmesi gerekir” dedi.

Başlatılması muhtemel olan ve bu konuda sınırlı girişimde de bulunan İsrail’in kara harekatına da değinen Çelik, bunun korkunç sonuçlar doğuracağını söyledi. Kara harekatının hem insani hem de bölgesel bir çatışmayı tetiklemesi açısından kara harekatının tehlikelerinden bahseden Çelik, şu abda hava harekatının da sonuçlarının korkunç olduğunu sözlerine ekledi.

‘İki devletli çözümün hayata geçmesi gerekiyor’

Herkesin ‘iki devletli çözümden’ yana olduğunu söylediğini aktaran Çelik, “Peki şunu sormak gerekiyor ‘iki devletli çözümden yanayız’ diyenlerin iki devletli çözümün hayata geçmesi için uygulanabilir bir uygulama planı var mıdır? Dolayısıyla iki devletli çözümden bahsedip arkasından Gazzelilerin, ölümünü seyretmek bu iki devletli çözümü bu şekilde dillendirmekte aslında bütün bu zulümlere seyirci kalmak anlamına geliyor. İki devletli çözümden bu saatten sonra bir eylem planı çerçevesinden bahsedilmesi gerekir. Net bir durum var o da şu; İşgali görmezden gelerek herhangi bir şekilde bu bölgede barış sağlanması mümkün değil, herhangi bir şekilde normalleşmenin sağlanması da mümkün değil. Bu işgal devam ettiği müddetçe bu çatışmalar belli zaman aralıklarıyla sürekli olarak ortaya çıktı. Şimdi de daha vahim bir noktaya gelindi. Ama demek ki burada işgalin sona ermesi ve iki devletli çözümün hayata geçmesi gerekiyor” dedi.

Türkiye’nin ateşkes için üzerine düşen bütün sorumlulukları almaya hazır olduğunu söyleyen Çelik, Erdoğan’ın iki devletli çözümün hayata geçmesi için diploması yürüttüğünü de belirtti.

Cumartesi günü AK Parti ve MHP tarafından yapılacak olan Filistin mitingi hakkında da konuşan Çelik, “Milletimizden gelen talepler, büyük bir vicdani ve insani duruş olarak bunun hep beraber gösterilmesi için cumartesi günü Sayın Cumhurbaşkanımızın katılacağı büyük bir miting İstanbul’da icra edilecek. Ve bu miting vesilesiyle bir kere daha milletimiz vicdani ve insani duruşunun mazlumlardan yana olduğunu, Gazze‘deki insanlık dışı ablukanın kabul edilemez olduğunu bütün dünyaya göstermiş olacak” dedi.

Bahçeli Gazze yolunda vites artırdı: Revan olmazsam namerdimBahçeli Gazze yolunda vites artırdı: Revan olmazsam namerdim

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.