Resmileşti: Türkiye-Suriye ilişkilerine yönelik toplantı 21 Haziran’da Astana’da

Türkiye-Suriye ilişkileri için kritik önemi olan dörtlü zirvenin yeni tarihi 21 Haziran olarak belirlenirken, buluşmayı duyuran Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov, 'Astana'daki buluşmada ciddi ilerleme sağlayacağımızı umuyorum' dedi.

Dünya 15 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
10 Mayıs tarihli dörtlü zirveden bir görüntü. Fotoğraf: Mevlüt Çavuşoğlu/Twitter

Son olarak 14 Mayıs’taki seçimlerden 4 gün önce gerçekleştirilen Suriye-Türkiye ilişkilerinin geleceğine dair görüşmelerde yeni buluşma netleşti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Orta Doğu ve Afrika Ülkeleri Özel Temsilcisi ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Türkiye, Suriye, Rusya, İran dışişleri bakan yardımcılarının 21 Haziran’da Kazakistan’ın başkenti Astana’da toplanacağını açıkladı.

Bogdanov, gazetecilere açıklamasında, Rus heyetinin de 20-21 Haziran’da Astana’ya gideceği bilgisini paylaştı. Bogdanov, “Yol haritası konusunda Rus projesi hazır. Görevimiz ortaklarımızla istişare etmek ve bu çalışmayı ilerletmektir. Astana’daki görüşmelerde ciddi ilerleme sağlayacağımızı umuyorum” dedi.

Türkiye, Rusya, İran ve Suriye Dışişleri Bakanları, 10 Mayıs’ta Rusya’nın başkenti Moskova’da bir araya gelmişti. Toplantı sonrasında Türkiye-Suriye ilişkilerinin ilerletilmesi için yol haritası hazırlanması kararlaştırılmıştı. Yol haritasının hazırlanması ve sürecin aşamalı şekilde ilerletilmesi için dışişleri bakan yardımcıları ve ilgili kurum olarak savunma bakanlığı ve istihbaratın katılımıyla 4’lü komite kurulmasına karar verilmişti.

Esad'dan Türkiye'ye ortak strateji çağrısıEsad’dan Türkiye’ye ortak strateji çağrısı

Normalleşmede 'asker varlığı' sorunu: Suriye öne sürdüğü şartta kararlıNormalleşmede ‘asker varlığı’ sorunu: Suriye öne sürdüğü şartta kararlı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.