ŞİÖ bugün toplanıyor: Putin, Wagner isyanından sonra ilk kez uluslararası bir zirveye katılacak
Rusya'da bu hafta düzenlenen St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu'na katılanlar dikkat çekti. Forumun konuşmacıları ve katılımcıları arasında Rusya Devlet Başkanı Putin'in kızları ve Batı karşıtları vardı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kızları normalde kamuoyunun karşısına çıkmasa da “Rus Davosu” olarak bilinen ve bu hafta düzenlenen St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu’ndaki (SPIEF) panellere katılarak dikkatleri üzerine çekti. Forumun tek konuşulanları onlar olmadı. Davetliler listesindeki diğer isimler de dünya düzenindeki mevcut kutuplaşmayı gözler önüne serdi.
Belki de Putin’in kızları olduğunu ilk defa öğrendiğiniz ya da biliyordunuz ama daha önce hiç görmemiştiniz. Putin’in yaklaşık 30 yıllık evliliğinin ardından 2013 yılında boşandığı eski eşi Lyudmila’dan iki kızı var. Maria Vorontsova ve Katerina Tikhonova adlı kızlar 30’lu yaşlarının ortalarında ya sonlarında. Putin kızlarının bilim ve eğitim alanında çalıştığını, hatta torunları olduğunu söylemiş olsa da isimlerini hiçbir zaman teyit etmemişti.
Ama kalkınma girişimi Innopraktika’nın başkanı olan Katerina perşembe günü St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu’na video konferans aracılığıyla katıldı. Rusya’nın bağımsız yayın organı Novaya Gazeta Europe her iki kızının da geçmişte St. Petersburg forumuna katıldığını, ancak sadece küçük kızı Katerina’nın konuşmacı olduğunu belirtiyor.
Teknoloji firması yöneten Katerina perşembe günü askeri sanayii tesislerde “teknolojik egemenliği” sağlamakla ilgili konuşmalara video konferans aracılığıyla katıldı. Forumun konuşmacılar listesine Ulusal Entelektüel Gelişim Vakfı’nın (NIDF) genel müdürü olarak yer aldı. Panelin moderatörlüğünü televizyon sunucusu Vladimir Soloviev üstlendi.
Katerina Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ettiği 2022 yılının nisan ayında Rus Savunma Bakanlığı’na destek olduğu çalışmalar nedeniyle ABD ve İngiltere’nin yaptırımına uğramıştı. Katerina forumdaki konuşmasında inovasyondan ve sivil-askeri alanlarla ilgili teknolojilerin ithalatının durdurulmasından bahsetti.
Batı’nın yaptırım uyguladığı büyük kızı Maria ise cuma günkü panelde biyoteknoloji ve biyo-üretim alanındaki yenilikler hakkında konuştu. Endokrinolog olan Maria konuşmacı listesinde Rusya Bilimi Destekleme Derneği’nin üyesi olarak yer aldı.
Analistler Putin’in servetinin bir kısmının aile üyelerinin banka hesaplarında saklı olduğuna inanıyor. Bu yılın başında hapiste şüpheli şekilde ölen muhalefet lideri Aleksey Navalni’nin yolsuzlukla mücadele vakfının ocak ayındaki araştırmasına göre Maria 2019-2022 yılları arasında bir sağlık şirketinde çalışırken 10 milyon dolardan fazla para kazandı. Ancak bu iddia bağımsız olarak teyit edilebilmiş değil.
SPIEF 2024’te kamuoyuna sunulan Putin’in soy ağacında her iki kadının da isimlerinin yer almaması dikkat çekti. Konukların fotoğraf çektirebildiği bir stantta sergilenen soy ağacı Putin’in soyunu Karışıklıklar Dönemi’ne (17. yüzyıl) kadar götürüyor. Putin’in özel hayatı ve çocukları konusunda ketum davranmasını bazı analistler güçlü görünmek ve istismara açık olabilecek zayıflıklarını saklamak olarak yorumluyor. Yine de zaman zaman kızları hakkında konuştuğu olmuştu. Mesela bir keresinde kızlarının siyasete karışmadıklarını ve sıradan hayatlar yaşadıklarını söylemişti.
Maria’nın Hollandalı bir iş insanıyla evli olduğu ve çiftin Hollanda’da 3,3 milyon dolarlık bir dairede yaşadığı söyleniyor. Katerina’nın ise Fransa’nın Biarritz kentinde sekiz yatak odalı milyonlarca dolar eden bir villaya sahip olduğu iddia ediliyor. Söylenene göre villa eski eşi Kirill Shamalov tarafından satın alındı.
Putin’in eski evliliğinden başka çocukları olduğu ve hepsinin Batı ülkelerinde, kimliklerini gizlediği hayatlar yaşadıkları iddia edilse de Kremlin bu iddiaları şimdiye kadar hep reddetti.
Bu arada bu yılki panel Ukrayna işgalinden önce çok uluslu şirketlerin ve Rus şirketlerinin büyük ortaklıklar için yarıştığı forumdan çok farklıydı. Önceki forumların konuşmacıları arasında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Çin Lideri Şi Cinping ve eski Almanya Şansölyesi Angela Merkel gibi dünya liderleri katılırken bu yılki forumda ağırlık Güney Amerika, Afrika, Hindistan ve Çin’den gelen yetkililerdi. Onur konukları da Zimbabve Devlet Başkanı Emmerson Mnangagwa ve Bolivya Devlet BaşkanıLuis Arce’ydi. SPIEF’ten kısa süre öncesine kadar yasaklı gruplar arasında yer alan Taliban da foruma heyet gönderdi.
Batı ile işbirliğinin artırılması yönünde konuşmalar yapılan forumda artık milliyetçi filozof Aleksander Dugin gibi aşırı sağcı isimlerin ismi geçiyor. SPIEF’te ayrıca Putin’e atfedilen “Kavga kaçınılmazsa ilk yumruğu sen at” baskılı tişörtler de satışa sunuldu. Zamanın ruhunun işareti olarak forumun kapanış törenini yönetmek için nükleer saldırıyı savunan Rus siyaset bilimci Sergey Karaganov seçildi.
Bununla birlikte zirveye katılan bazı kişiler forumdaki havanın iyimser olduğunu belirtiyor. Uluslararası Para Fonu’na (IMF) göre şu anda dünyanın en ağır yaptırımlarına uğramasına rağmen Rusya ekonomisi diğer gelişmiş ekonomilerin çoğundan daha hızlı büyüme eğiliminde. Örneğin Rusya’nın nisan ayındaki petrol ve gaz geliri, fiyatların yükselmesi nedeniyle bir önceki yıla göre neredeyse iki katına çıkarak 11 milyar sterline ulaştı. Bu da Batı’nın yaptırımlarının etkinliğini sorgulatan bir durum.