Elon Musk, Zelenski’yi fena aşağıladı

X'in sahibi Elon Musk yaptığı paylaşımla Ukrayna devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile dalga geçti. Musk'ın Zelenski'yi ti'ye aldığı paylaşım tepki çekti.

Dünya 3 Ekim 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Dünyanın en zengin isimlerinden ve sosyal medya platformu X’in sahibi Elon Musk, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’yi bir paylaşımıyla ti’ye aldı. Musk, Zelenski’nin alnındaki damarlarının belirgin olduğu bir fotoğrafının üzerinde, “Beş dakika geçmiştir ve hala milyar dolarlık yardımları soramamışsındır” yazılı bir caps paylaştı.

Zelenski ile dalga geçen Musk, sosyal medyada tepkilerin odağı haline geldi. Tepki gösterenlerden biri de Verkhovna Rada (Ukrayna Parlamentosu) Başkanı Ruslan Stefanchuk oldu. Stefenchunk, Musk’a cevabında “Bir adamın uzayı fethetmeye çalıştığı, ancak bir şeylerin ters gittiği ve 5 dakika içinde gözbebeklerine kadar b*ka battığı durum” dedi.

Öten yandan bir çok X kullanıcısı da Musk’ı takipten çıkma kararı aldıklarını yazdı.

Musk, 8 Kasım 2022’deki ABD ara seçimleri öncesinde, Kongre’de güç kazanmaları halinde Demokrat Başkan Joe Biden’a karşı denge oluşturabilecekleri gerekçesiyle kararsızlara, Cumhuriyetçiler’e oy verme çağrısı yaptı.

Haliyle Musk’ın bu paylaşımı da şaşırtmadı. Çünkü Cumhuriyetçiler, ABD’nin Ukrayna’ya daha fazla maddi destek vermemesi gerektiğini savunuyor.

Zelenski ve Musk daha önce de karşı karşıya gelmişti

Musk 2022 Ekim ayında da Zelenski ile o zamanki ismi Twitter olan X üzerinden karşı karşıya gelmişti. Sosyal medyada bir paylaşımda bulunan Musk, “O zaman şunu deneyelim: Rusya’nın mı yoksa Ukrayna’nın mı parçası olduklarına Donbas ve Kırım’da yaşayan insanların iradesi karar vermeli” diyerek evet, hayır şeklinde oylama başlatmıştı.

Zelenski de buna karşılık olarak yaptığı paylaşımda “Hangi Elon Musk’u daha çok seviyorsun?” sorusunu oylamaya açmıştı.

Seçeneklerde de “Rusya’yı destekleyen” ve “Ukrayna’yı destekleyen” iki madde yer almıştı.

Toplam destek 76 milyar dolara ulaştı

Rusya’nın 24 Şubat 2022’de işgal ettiği Ukrayna, savaşın 586’ncı gününde de Moskova güçleriyle çarpışıyor. Savaşın ilk günlerinden bu yana ise Zelenski Batı ülkelerinden silah, mühimmat ve maddi yardım istemesiyle öne çıkmaya devam ediyor. Başta Amerika Birleşik Devletleri (ABD) olmak üzere birçok ülke savaşın başından bu yana Ukrayna’ya askeri ve mali yardımda bulunuyor.

Kiel Enstitüsüne göre bu rakam kabaca 76 milyar dolar civarında.

Yardım konusunda en cömert davranan ülkelerden biri de ABD. ABD’nin ülkeye finansal ve askeri yardımları kendi vatandaşlarını rahatsız etmeye başladı. Özellikle de Cumhuriyetçiler Amerikalıların parasının Ukrayna’ya harcanmasına tepkili. İşte bu sebeple de geçtiğimiz günlerde ABD’de hükümet kapanma tehlikesiyle yüz yüze gelmişti.

Söz konusu kriz, ABD Kongresi’nde federal bütçe konusunda uzlaşılamaması nedeniyle gündeme gelmişti. Uzlaşmanın sağlanmasının önündeki en büyük engellerden biri de Cumhuriyetçilerin çoğunluğunu oluşturduğu Temsilciler Meclisi’ndeki aşırı sağcıların mevcut önerileri desteklememesi. Cumhuriyetçilerin içindeki bu kanat, harcamalarda büyük kesintilerin yanı sıra Ukrayna’ya daha fazla maddi destek verilmemesini de talep ediyordu.

Uzlaşmaya 2023 mali yılının bitimine 1 saatten az kala varılmıştı. Uzlaşmaya varılmasıyla Cumhuriyetçi grubun temel taleplerinden biri olan Ukrayna’nın Rusya’ya karşı savunması için ABD’nin daha fazla fon sağlamaması da tasarıya yansıtılmıştı.

Elon Musk, Almanya'ya karşı: Alman halkının bundan haberi var mı?Elon Musk, Almanya’ya karşı: Alman halkının bundan haberi var mı?

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.