Rusya’ya ihracat: ABD bir ay izledi, Türkiye’nin 174 milyon doları uçtu

ABD'nin Rusya’ya yönelik yaptırımların atlatılmasını engellemek için Türkiye'ye yaptığı “ihracatınızı izliyoruz” uyarısı sonuç verdi. Rusya’ya ihracat nisanda yüzde 19 düştü. İhracattaki bir aylık düşüş 174 milyon dolar.

Ekonomi 4 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
ABD'nin uyarısı ihracatı olumsuz etkiledi.

ABD’nin geçen ayın başında yaptığı ‘Rusya’ya ihracatınızı izliyoruz” uyarısı nisanda Türkiye’nin bu ülkeye yaptığı ihracatı nisan ayında mart ayına göre yüzde 19 düşürdü. Üst düzey bir ABD Hazine Bakanlığı yetkilisinin önceki gün gazetecilere yaptığı açıklamaya göre, Washington’ın Ankara’ya yönelik uyarıları sonrasında Türkiye, yaptırıma konu batı mallarının Rusya’ya yeniden ihracına izin vermeyi bıraktı. ABD Hazine yetkilileri yaptırımların atlatılmasına dönük işlemleri takipte olduğunu belirtti.

Washington’un Ukrayna’nın işgali nedeniyle Moskova’ya uyguladığı yaptırımların yaşama geçirilmesini sağlamak için devletler ve şirketler üzerindeki arttırdığı diplomatik baskı diplomatik baskı Türkiye’nin ticaret verilerine de yansıdı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Rusya’ya yaptığı ihracat, nisanda mart ayına göre yüzde 19.2’luk düşüşle 730 milyon 360 bin dolar oldu. İhracat mart ayında 904 milyon 5 bin dolar olarak geçekleşmişti. Öte yandan Türkiye’nin Rusya’ya ihracatı yıllık bazda ise yüzde 85,4 arttı.

İkinci bir üst düzey Hazine yetkilisi ise Washington’un Rusya’ya gönderilen malları takipte olduğunu belirterek ticaret ve gümrük verilerini gözden geçirdiğini söyledi. Yetkili, Ticaret Bakanlığı’nın son kullanıcı kontrolleri yaptığını ve ABD’nin finansal işlem kayıtları da dahil olmak üzere tüm bilgileri istihbarat kanallarından gördüğünü söyledi. ABD’nin uyarısının Türkiye’nin yanı sıra Hong Kong gibi Rusya ile ticari ilişkilerini yaptırımlara rağmen artıran ülkelere de yönelik olduğu belirtiliyor.

ABD'den 'yaptırım' uyarısı: Türkiye-Rusya ticaretinin azaldığını görmek istiyoruzABD’den ‘yaptırım’ uyarısı: Türkiye-Rusya ticaretinin azaldığını görmek istiyoruz

Düşüş beklediklerini söylemişti

ABD Dışişleri Bakanlığı Yaptırımlar Koordinasyon Ofisi Başkanı James O’Brien, geçtiğimiz ay konu ile ilgili bir açıklama yapmıştı. O’Brien, Ankara’nın G7’nin baskısı altında Rusya’ya batı mallarının yeniden ihracatını durdurmayı kabul etmesinden sonra Türkiye’nin Rusya ile olan ticaretinde düşüş beklediklerini söylemişti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.