Rus ordusu durulmuyor: Görevden alınan tümgeneral dolandırıcılıktan tutuklandı

Rusya ordusunda çözülmeler devam ederken geçen yılın Temmuz ayında görevden alınan Rus Tümgeneral İvan Popov dolandırıcılıktan tutuklandı.

Dünya 23 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Ukrayna’daki savaş üçüncü yılında da devam ederken Rusya ordusu bir dizi tasfiye ve Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kabinede yaptığı değişikliklerle yola devam ediyor. Yılların Savunma Bakanı Sergey Şoygu dahil birçok üst düzey askeri isim bu çözülmelerden nasibini alırken, ülkesinin Ukrayna’daki artan askeri kayıplarıyla ilgili endişelerini dile getiren eski bir Rus ordu komutanı büyük çaplı dolandırıcılık şüphesiyle gözaltına alındı.

Rus devlet medyası 49 yaşındaki Tümgeneral İvan Popov’un iki ay tutuklu kalacağını bildirdi. Tass haber ajansının aktardığına göre Popov’un avukatı generalin tüm iddiaları reddettiğini söyledi.

Salı günü Rusya’nın Tass ve Ria Novosti haber ajanslarının kaynaklarına dayandırdığı haberde General Popov’un büyük çaplı dolandırıcılık yaptığından şüphelenildiği ve davasının 235. Garnizon Askeri Mahkemesi tarafından ele alınacağı belirtilmişti. Ajanslar, Popov’un tutukluluğunun Moskova merkezli mahkemenin 17 Mayıs’ta aldığı bir kararın ardından ‘önleyici bir tedbir’ uygulandığını da ekledi.

General Popov geçen yıl Temmuz ayında 58. Ordu Komutanı olarak görevden alınmıştı. Popov Ukrayna’da Rus askerleri arasında toplu ölümler ve yaralanmalar olduğunu ve topçu desteğinin eksik olduğunu iddia etmişti. Rus komutan dönem sosyal medyada da popüler olan mesajında şöyle demişti:

“Ya sessiz kalıp korkak olmak ya da yaşananları olduğu gibi söylemek gerekiyordu Sizin adınıza, şehit düşen silah arkadaşlarım adına yalan söylemeye hakkım yoktu, bu yüzden var olan tüm sorunları özetledim.”

Popov’un üstlerine aktardığı sorunlar arasında Ukrayna topçu saldırılarını püskürtmeye yardımcı olacak uygun karşı batarya sistemlerinin eksikliği ve askeri istihbarat yoksunluğu da vardı.

Rus komutan, görevden alınmasının ihanetle suçladığı üst düzey komutanlar tarafından talep edildiğini ve dönemin Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu tarafından onaylandığını ifade etti.

Rus ordusunda çalkantılı bir dönem

Devlet Başkanı Vladimir Putin’in uzun süredir yakın dostu olan Savunma Bakanı Şoygu’nun yerine bu ayın başında askeri deneyimi oldukça az bir ekonomist olan Andrey Belusov getirilmişti.

Analistler bu hamlenin Kremlin’in değişen önceliklerini ve Rus yetkililerin şu anda Ukrayna’daki savaşa akıttığı büyük miktardaki parayı ve Rusya’nın yolsuzlukla boğuştuğu düşünülen silahlı kuvvetlerde verimliliği arttırma ihtiyacını yansıttığını söylüyor.

Son aylarda Şoygu’nun konumunun giderek zayıfladığına dair söylentiler vardı. Rusya Güvenlik Konseyi sekreterliğine atanması bazı Rusya gözlemcileri tarafından rütbesinin düşürülmesi olarak görülüyor.

Nisan ayında Şoygu’nun yardımcılarından biri olan Timur İvanov yolsuzluk suçlamasıyla tutuklanmıştı. Geçen hafta da üst düzey bir Savunma Bakanlığı yetkilisi olan General Yuriy Kuznetsov rüşvet soruşturması kapsamında tutuklandı.

Son haberler Belusov’un Savunma Bakanlığı’nda kendi ekibini kurarak Şoygu’nun kadrolarından kurtulmaya çalıştığını gösteriyor.

Putin KGB'den yakın dostu Patruşev'i yardımcısı yaptıPutin KGB’den yakın dostu Patruşev’i yardımcısı yaptı

Putin Savunma Bakanı Şoygu'yu görevden aldı; yerine ekonomist getirdiPutin Savunma Bakanı Şoygu’yu görevden aldı; yerine ekonomist getirdi

Putin 'devam' dedi, Rusya'da başbakan değişmediPutin ‘devam’ dedi, Rusya’da başbakan değişmedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.