Rusya, Kramatorsk’u vurdu: 4’ü çocuk 11 ölü

Ukrayna'nın doğusundaki Kramatorsk kentinde tıklım tıklım dolu bir pizza restoranına düzenlenen roket saldırısında dördü çocuk 11 kişi yaşamını yitirdi. Savaşın 490'ıncı gününde yaşananlar...

Dünya 29 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Kramatorsk'ta füzelerin isabet ettiği pizza restoranı. Fotoğraf: Andriy Yermak/Telegram

Ukrayna Devlet Acil Durum Servisi, ülkenin doğusundaki Kramatorsk kentinde salı akşamı tıklım tıklım olan bir pizza restoranına iki İskender füzesinin isabet ettiğini bildirdi. Saldırı sonucunda dördü çocuk 11 kişi ölürken, 56 kişi de yaralandı.

Füze saldırısında hayatını kaybeden 14 yaşındaki ikiz kardeşler Yulia and Anna Aksençenko. Fotoğraf: DefenceU/Twitter

İtfaiyecilerin enkaz altında sağ kalan kişileri bulma umuduyla yıkıntıları taradığı bildirildi. Hayatını kaybedenler arasında 14 yaşında olan ikiz kardeşler Yulia ve Anna Aksençenko da vardı. Kızlar sekizinci sınıfı bitirmek üzereydi. Saldırıda 17 yaşındaki bir genç kız daha hayatını kaybederken, bir bebeğin de başından yaralandığı belirtildi.

Sağ kalanlar ise şehirdeki hastaneye kaldırıldı. Restoranın şeflerinden 32 yaşındaki Ruslan içeride çok fazla insan olduğunu söyleyerek, “Ben şanslıydım” dedi. Natalia adındaki genç bir kadın ise Fransız haber ajansı AFP’ye yaptığı açıklamada, 23 yaşındaki üvey kardeşi Nikita’nın içeride pizza fırınının yanında olduğunu söyleyerek, “Onu çıkaramıyorlar, üstü enkazla kaplı” diye anlattı.

Ukrayna Başsavcısı Andriy Kostin ise Rusya’nın kullandığı bu kısa menzilli İskender balistik füzelerinin hata olasılığının 30 ila 70 metre olduğunu, güdümlü sistemle donatıldıklarında ise 5-7 metre arasında değiştiğini belirterek, Rusya’nın ‘kasıtlı olarak’ sivilleri hedef aldığını söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, gece yaptığı videolu konuşmada sivillere yönelik ‘acımasız’ saldırıyı kınadı. Zelenski, “Terörün bu türden her tezahürü bize ve tüm dünyaya Rusya’nın yaptıklarının sonucunda iki şeyi hak ettiğini tekrar tekrar gösteriyor. O da yenilgi ve mahkeme. Tüm Rus katil ve teröristler adil ve yasal bir şekilde yargılanmalı” dedi. Ukrayna istihbarat servisi, Rusların Kramatorsk’a saldırı düzenlemesine yardım ettiği iddiasıyla bir kişiyi tutukladı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi’ne saldırıyla ilgili düşünceleri sorulduğunda, “Rusya’nın Ukrayna halkına yönelik gerçekleştirdiği, yıkıma neden olan ve çok sayıda Ukraynalı sivilin hayatına mal olan acımasız saldırıları kınıyoruz” yanıtı verildi.

Günün kısa özeti

  • ABD Başkanı Joe Biden, Putin’in dünya genelinde ‘parya’ya dönüştüğünü ancak Wagner’in karıştığı son isyan sebebiyle Rus liderin zayıf düşüp düşmediğini söylemenin zor olduğunu belirtti.
  • Ukrayna Hava Kuvvetleri gece boyunca altı Şahid insansız hava aracını imha ettiğini bildirdi. Bu araçlardan ikisinin Çerkassi üzerinde düşürüldüğü, diğer ikisinin ise bölgedeki boş bir depoya isabet ettiği belirtildi.
  • Ukrayna Savunma Bakanı, detay vermeden Ukrayna güçlerinin ‘belirli kazanımlar’ elde ettiğini ve özel askeri birliklerin büyük bir kısmının henüz cepheye sürülmediğini iddia etti.
  • Rusya’nın Belgorod bölgesinin valisi Vyaçeslav Gladkov, Ukrayna’nın sınır ötesi saldırısının ardından 200’den fazla kişinin sularının kesildiğini öne sürdü.
  • Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, ülkesinin Ukrayna’ya iki Nasams fırlatma rampası tedarik edeceğini bildirdi. Nauseda hafta sonu yapılacak AB zirvesi öncesinde dün Kiev’i ziyaret etti.
  • Zelenski, Hırvatistan parlamentosuna Holodomor’u soykırım olarak tanıdığı için teşekkür etti.
  • New York Times’da yer alan habere göre Rusya’nın Ukrayna’daki operasyonlarının komutan yardımcısı General Sergey Surovikin, Wagner şefi Yevgeni Prigojin’in isyan etmeyi planladığını daha önceden biliyormuş.

Prigojin Belarus'ta: Wagner silahlarını teslim etmeyi kabul etmişPrigojin Belarus’ta: Wagner silahlarını teslim etmeyi kabul etmiş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.