Rusya’dan İsrail’e uyarı: Aklınızdan bile geçirmeyin!

Rusya, İsrail'i İran'ın nükleer tesislerine saldırı planlarından kesinlikle kaçınması konusunda sert bir dille uyardı. Ortadoğu'da tansiyon yükselirken İsrail'in misilleme hazırlığında olduğu bilgisi dolanıyor.

Dünya 18 Ekim 2024
Rusya lideri Vladimir Putin (sağda) ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu. / Fotoğraf: Shutterstock

Rusya, İsrail’i açıkça uyararak İran’ın nükleer tesislerine olası bir saldırının düşünülmemesi bile gerektiğini vurguladı. Bölgedeki gerilim tırmanırken özellikle İran’ın suikastlere yanıt olan hipersonik-balistik füze saldırısının ardından İsrail’in ne karşılık vereceği dünya genelinde merakla bekleniyordu.

‘Defalarca uyardık, felaket doğurur’

Bu kritik dönemde Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov Moskova’nın bu konuda çok net olduğunu belirterek “İsrail’i İran’ın nükleer altyapısına herhangi bir saldırı olasılığını aklına bile getirmemesi konusunda defalarca uyardık” dedi.

Ryabkov bu tarz bir girişimin sadece bölgesel güvenliği değil, nükleer güvenlik için kabul edilmiş tüm şartları da yok sayacağını söyleyerek bunun felaket sonuçlar doğurabileceğine işaret etti.

İsrail’in planı hazır

Rus diplomatın açıklamaları İsrail’in İran’a saldırı hazırlığında olduğu spekülasyonlarının arttığı dönemde geldi. İran’ın Hamas ve Hizbullah liderlerine İsrail suikastlerine misilleme olan füze saldırısından sonra İsrail’in bu adımı cevapsız bırakmayacağı düşünülüyordu. Nitekim ABD basınında çıkan haberlere göre İsrail’in İran’a yönelik bir saldırıyı çoktan planladığı ve sadece hedeflerin netleşmesini beklediği iddia edildi.

Bu sırada Moskova, İran ile sürekli temas halinde olduğunu vurguladı. Ryabkov Rusya’nın bölgedeki her türlü gelişmeyi yakından izlediğini ve İran’la olan ilişkilerinin bu süreçte kesintisiz sürdüğünü ifade etti. Ancak İsrail’e yönelik bu mesajların hangi yollarla iletildiği ya da diplomatik anlamda ne tür baskılar yapıldığı konusunda detay verilmedi.

WP: Saldırı kısa süre içinde gerçekleşebilir

Bununla birlikte Washington Post (WP) gazetesi İsrail’in İran’a yönelik saldırı hazırlığının son aşamada olduğunu belirterek saldırının kısa bir süre içinde gerçekleşebileceğini yazdı. Ancak hangi hedeflerin vurulacağı konusunda nihai kararın henüz alınmadığı, İsrail’in askeri hedeflere odaklanabileceği öne sürüldü.

ABD Başkanı Joe Biden ile İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu arasında geçen bir telefon görüşmesinde, Netanyahu’nun İran’ın petrol ve nükleer tesislerine saldırmaktan kaçınacağına dair güvence verdiği de medyada yer aldı.

Rusya’nın bu konuda İsrail’e yaptığı uyarılar bölgede yükselen gerilimi yatıştırmak adına önemli bir diplomatik adım olarak değerlendiriliyor. Ancak İsrail’in alacağı karar ve olası bir askeri harekatın ne tür sonuçlar doğuracağı büyük bir belirsizlik içinde bekleniyor.

Rusya’nın bu tür provokatif hamlelerin önüne geçmeye çalıştığı aşikâr, ancak bölgedeki tüm tarafların atacağı adımların bölgede geri dönülmez bir çatışma sarmalına yol açma ihtimali de var.

İsrail'in İran'a saldırı planı hazırmış ama Netanyahu bekliyorİsrail’in İran’a saldırı planı hazırmış ama Netanyahu bekliyor

Askerlerden NYT'ye itiraf: İsrail ordusu Gazze'de sivilleri canlı kalkan olarak kullanıyorAskerlerden NYT’ye itiraf: İsrail ordusu Gazze’de sivilleri canlı kalkan olarak kullanıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.