ABD yaptırım konusunda yumuşadı: Türk bankalarına Rusya övgüsü

Aralık ayında kararname yayınlayarak Türk bankalarını uyaran ABD'nin Hazine Bakanı Yardımcısı Wally Adeyemo bu tehditlerin ardından Rusya ile Türkiye, BAE ve Kazakistan gibi ülkeler arasındaki finansal akışın önemli ölçüde azaldığını iddia etti.

Ekonomi 28 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
ABD Hazine Bakanı Yardımcısı Wally Adeyemo, ABD'nin yabancı finans kuruluşlarına yaptırım uygulama tehdidinin Rusya ile Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Kazakistan gibi ülkeler arasındaki finansal akışı önemli ölçüde değiştirdiğini iddia etti.

Rusya’nın yaptırımlardan kaçmasına olanak sağlayan finansal kuruluşların cezalandırılması için kararname çıkaran ve Türk bankalarını uyaran ABD’den ılımlı mesaj geldi. Aralık ayında Rusya’ya finansal akış nedeniyle Türkiye, Çin ve BAE’de faaliyet gösteren bankalara yaptırım uygulanabileceği uyarısında bulunan ABD Hazine Bakanı Yardımcısı Wally Adeyemo ABD’nin yabancı finans kuruluşlarına yaptırım uygulama tehdidinin Rusya ile Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Kazakistan gibi ülkeler arasındaki finansal akışı önemli ölçüde değiştirdiğini iddia etti.

Fon hareketleri azaldı

Reuters’a konuşan Adeyemo finansal kuruluşların raporları da dahil olmak üzere ABD Hazine Bakanlığı’nın erişimi olan verilere göre, ABD’nin aralıkta yayımladığı başkanlık kararnamesinin ardından Rusya’ya yönelik uluslararası fon hareketlerinin azaldığına dikkat çekti. Adeyemo “Benim görebildiğim verilerde finansal akışta belirgin bir fark tespit ettim. Bunlar muhtemelen kurumlar tarafından engelleniyor” dedi. Adeyemo “Kurumlarda bulunan ve (işlemleri) takip eden bazı kişilerden de Rusya ile yapılan tüm işlemlerde daha temkinli bir tutum sergilediklerini duydum. Bu da bizim tam istediğimiz şey” diye konuştu.

Reuters’ta geçen hafta yer alan ve konu ile ilgili bilgi sahibi olan yedi kaynağa dayandırılan bir haberde ABD’nin Rusya ile çalışan finansal kuruluşlara yaptırım uygulama tehdidiyle Türkiye ve Rusya arasındaki ticaretin finansmanının aksadığı, hem Rusya’dan alınan petrol ödemelerinin hem de Rusya’ya giden pek çok ürünün ödemelerinin tahsilatında zorluklar yaşandığı ifade edilmişti.

ABD'den Türk bankalarına gözdağıABD’den Türk bankalarına gözdağı

 

ABD'den 'yaptırım' uyarısı: Türkiye-Rusya ticaretinin azaldığını görmek istiyoruzABD’den ‘yaptırım’ uyarısı: Türkiye-Rusya ticaretinin azaldığını görmek istiyoruz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.