Kocaman betonu atıp yaşlı adamı öldürdü: Savunması ‘ortamı yumuşatmak istedim’ oldu
Ukrayna'nın seyir füzeleriyle Kırım'daki Rus Karadeniz Novoçerkassk savaş gemisini vurmasından birkaç gün sonra Rusya atağa geçti. 158 SİHA kullanılan Rus saldırılarında en az 30 kişinin öldüğü açıklandı.
Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş, 2023’ün son günlerinde vites yükseltti. Yeni yıla sayılı günler kala Rusya, Ukrayna’ya art arda bombalamaya başladı. Kiev, Rusya’nın Ukrayna’ya büyük bir füze saldırısı düzenlediğini, 30 kişinin öldüğünü açıkladı. Ukraynalı yetkilielr, Cuma günü Rusya’nın Ukrayna’ya şimdiye kadarki en büyük füze saldırılarından birini gerçekleştirdiğini, 30 sivilin öldüğünü, düzinelerce kişinin yaralandığını ve ülkenin güneyi ve batısındaki Kiev’deki konut binalarını vurulduğunu açıkladı. Ukrayna ordusu, Rusya’nın saldırılarda 158 SİHA (silahlı insansız hava aracı) ve füze kullandığını duyurdu.
Kiev’de saldırı nedeniyle büyük bir hasar gören deponun enkazında en az 10 kişinin mahsur kaldığı belirtildi. Vali, Dnipro kentinde bir doğumhanenin hasar gördüğünü ancak herhangi bir can kaybının bildirilmediğini söyledi.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski “Rusya cephaneliğindeki her şeyle saldırdı… Yaklaşık 110 füze ateşlendi ve bunların çoğu düşürüldü” dedi.
Ukrayna Hava Kuvvetleri’nden yapılan açıklamada, “Aynı anda bu kadar çok yerin hedef alındığını hiç görmedik” denildi. Hava Kuvvetleri Sözcüsü Yuriy Ignat, Rusya’nın saldırılarda hipersonik füzeler de kullandığını söyledi. Ülkenin batısındaki Lviv, doğusundaki Harkiv ve Dnipro ile güneyindeki Odesa’nın yanı sıra Sumi ve Konotop da hedef alınan kentler arasında.
Belediye Başkanı Vitali Kıliçko, Kiev’deki bir depoda bir kişinin öldüğünün doğrulandığını ve daha önce iki olarak açıklanan ölü sayısının revize edilerek bire düşürüldüğünü söyledi. Üst düzey bir askeri yetkili de konutların ve boş bir binanın da vurulduğunu açıkladı. Bölge valisi, Karadeniz liman kenti Odesa’da üç kişinin öldüğünü ve füzelerin konutlara isabet etmesi sonucu ikisi çocuk en az 15 kişinin yaralandığını belirtti. Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, NATO üyesi Polonya ile sınırı olan Lviv bölgesinde de adı açıklanmayan kritik bir altyapı tesisine füze isabet ettiği doğrulandı. Bölge valisi, Lviv kentinde hasar gören çok katlı bir konut binasında bir kişinin öldüğünü açıklarken belediye başkanı da üç okul ve bir anaokulunun da hasar gördüğünü ifade etti.
Harkiv’de de füze saldırısı nedeniyle bir depo, sanayi tesisi, bir tıbbi tesis ve bir nakliye deposu zarar gördü. Bir kişinin öldüğü ve 11 kişinin de yaralandığı açıklandı. Harkiv Bölgesi Askeri İdare Başkanı Oleg Sinegubov, sosyal medya hesabından, Rus ordusunun sabah saatlerinde bölgeye S-300 füzeleriyle 20’den fazla saldırı gerçekleştirdiğini açıkladı.
İçişleri Bakanı, füzelerin güneydoğudaki Igor Kılimenko, Zaporijya kentinde birkaç altyapı tesisine isabet ettiğini ve bir kişinin öldüğünü söyledi.
Rusya Savunma Bakanlığı da füze yağmurunun ardından bir açıklama yaptı. Rus haber ajansı RIA Novosti’de yer alan habere göre, Bakanlık “operasyonun” bir haftalık özetini paylaştı. Açıklamada, bir hafta boyunca Rus birliklerinin, hava alanları ve cephanelikler de dahil olmak üzere Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin askeri tesislerine 50’den fazla saldırı düzenlediği bildirildi.
Hava Kuvvetleri Komutanı Mikola Oleşçuk da Telegram uygulaması üzerinden yaptığı açıklamada saldırıyı “havadan yapılan en büyük saldırı” olarak niteledi. Oleşçuk, saldırının Rusya’nın Şubat 2022’deki işgalinden bu yana gerçekleştirdiği en büyük hava saldırısı olduğunu öne sürdü.
Son zamanlarda Zelenski ile yaşadığı sorunlarla gündeme gelen Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujni de saldırının kritik altyapı ile endüstriyel ve askeri tesisleri hedef aldığını açıkladı.
Müttefiklerinin yardımıyla ve büyük bir beklentiyle karşı saldırı başlatan ancak beklediklerini almak yerine metrelerle toprak kazanabilen Ukrayna, haftalardır Rusya’nın enerji sistemine büyük bir hava saldırısı düzenlemek için füze stokladığını açıklıyordu. Geçen yıl Rus saldırıları elektrik şebekesini vurduğunda Ukrayna’da milyonlarca insan karanlığa gömülmüştü.
ABD Başkanı Joe Biden bugün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik son füze saldırısını, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’yı yok etmeye kararlı olduğunun “keskin bir göstergesi” olduğunu söyledi ve “Bu saldırılar durdurulmalı” dedi.
⚠️ MISSILE STRIKES IN UKRAINE SHOW PUTIN ‘MUST BE STOPPED,’ BIDEN SAYS
U.S. President Joe Biden on Friday called Russia’s latest missile barrage on Ukraine a “stark reminder” that Russian President Vladimir Putin remained committed to destroying Ukraine and said “he must be… pic.twitter.com/7AaJYpcHBk
— PiQ (@PiQSuite) December 29, 2023
Biden, St Croix’daki tatili sırasında yaptığı açıklamada, Ukrayna genelinde en az 30 sivilin ölümüne ve 160’tan fazla kişinin yaralanmasına neden olan saldırının Moskova’nın Şubat 2022’de işgalini başlatmasından bu yana en büyük hava saldırısı olduğunu ifade etti ve ekledi:
“Bu saldırı, yaklaşık iki yıldır devam eden bu yıkıcı savaşın ardından Putin’in amacının değişmediğini tüm dünyaya bir kez daha hatırlatıyor. Ukrayna’yı yok etmek ve halkına boyun eğdirmek istiyor. Putin durdurulmalı.”
Biden ayrıca Ukrayna’nın Rusya tarafından fırlatılan füze ve insansız hava araçlarının birçoğunu başarılı bir şekilde durdurmak ve imha etmek için ABD ve NATO’nun sağladığı hava savunma sistemlerini kullandığını söyledi ve Kongre’yi yardımın devamını onaylamaya çağırdı.
ABD Başkanı sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kongre yeni yılda acilen harekete geçmezse Ukrayna’nın halkını korumak için ihtiyaç duyduğu silahları ve hayati önem taşıyan hava savunma sistemlerini göndermeye devam edemeyeceğiz. Kongre daha fazla gecikmeden adım atmalı ve harekete geçmelidir”
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, “Bugün milyonlarca Ukraynalı, büyük patlama seslerine uyandı” dedi. İsrail’in Gazze işgaliyle dünyanın dikkatinin Ortadoğu’ya çevrilmesinin kendileri için bir dezavantaj olduğunu her fırsatta dile getiren Ukrayna’nın Bakanı empati çağrısında bulundu. Şöyle söyledi: “Keşke bu sesler dünyanın her yerinden duyulabilseydi” Kuleba konuşmasının ardından müttefik ülkelere de yapacakları desteklerde hızlanmalarını rica etti.
Kuleba’nın müttefiklerine yönelik bu çağrısının sebebi de Ukrayna’ya mali ve askeri anlamda destek veren ülkelerin iç siyasetlerinde yaşadıkları muhalefetten ötürü belirsizlik yaşamaları. Bunun en belirgin örneği ise Amerika Birleşik Devletleri (ABD). Aralık ayının başında Ukrayna ve İsrail’e 110 milyar dolarlık güvenlik yardımı sağlayacak acil harcama tasarısı ABD Senatosu’nun Cumhuriyetçi üyelerince bloke edilmişti. Ancak dün, ABD Ukrayna’ya 250 milyon dolarlık yeni askeri yardım gönderileceğini açıkladı. ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) yapılan yazılı açıklamada, askeri yardım paketinde karadan havaya füze sistemlerinin, Stinger füzelerinin, top mühimmatlarının, antitank silahlarının ve Ukrayna ordusunun ihtiyaç duyduğu diğer silahların yer aldığı belirtildi. ABD yönetimi, Ukrayna’ya 61 milyar dolarlık savunma yardımını da içeren paketi ise henüz Kongre’den geçiremedi. Bu nedenle Kongre’nin paketi onaylamaması halinde, ABD’nin Ukrayna’ya askeri yardımları, 250 milyon dolarlık son paketin ardından duracak. Cumhuriyetçilerin veto nedeni de iç güvenlik meselesi. Senato’da Cumhuriyetçiler, askeri yardım paketine, içinde ABD-Meksika sınırında güvenlik önlemlerinin artırılmasına ilişkin ek tedbirlerin yer almadığı gerekçesiyle destek vermemişlerdi. Bu destek ikilemi devam ederken Ukrayna daha çok yardım taleplerini sıklıkla dile getirmeyi sürdürüyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de dün, Kongre’ye, askeri yardım paketini mümkün olan en kısa sürede onaylama çağrısı yaptı.
ABD’nin Cumhuriyetçilerle olan mücadelesinin bir benzerini de Avrupa Birliği (AB) Macaristan ile yaşıyor. Macaristan da bu ay AB’nin Ukrayna’ya yönelik 50 milyar euro’luk yardım paketini veto etmişti. Financial Times da ardından Macaristan’ın onayını gerektirmeyen daha küçük kapsamlı bir yardım paketinin, Şubat ayı başında Ukrayna’ya gönderilebileceğini yazmıştı.
Ukrayna ise Batı’dan daha fazla yardım almaması halinde, işgal sonrası Rusya’yla sürdürdüğü savaşta çok zor durumda kalacağı uyarısında bulundu. Ülkenin bu yılki bütçe açığı 43 milyar euro ve yetkililer Batı’dan kısa sürede yardım gelmemesi halinde, memur ve emekli maaşlarının ödenemeyebileceğini söylüyor. Financial Times gazetesine konuşan Ukrayna Başbakan Yardımcısı Yulia Svyrydenko, “Ortaklarımızın desteği kritik ve çok önem taşıyor. Acilen yardıma ihtiyacımız var” demişti.