Türkiye’den rüşvet almakla suçlanan Eric Adams’a ‘sakıncalı başkan’ muamelesi: İstihbarat erişimi kısıtlanabilir

Türkiye'den rüşvet aldığı suçlamasıyla yargılanan New York Belediye Başkanı Eric Adams şehrini 7 Ekim'in yıldönümüne hazırlıyor. Ancak güvenlik konularıyla ilgili aldığı istihbaratın boyutu açılan dava nedeniyle kısıtlanmış olabilir.

Dünya 3 Ekim 2024
Eric Adams'ın NYPD merkezindeki konuşmasından. Fotoğraf: Michael Appleton / New York Belediyesi

New York Belediye Başkanı Eric Adams 7 Ekim öncesinde olası şiddet eylemlerinden endişe duyan New Yorklulara dün mesaj verdi: Her şey kontrol altında. Ancak New York’u ilgilendiren bir sorun varsa bile Adams’ın bundan haberi olmayabilir. Çünkü Adams hakkındaki Türk hükümetinden rüşvet aldığı iddianamesi nedeniyle federal kolluk kuvvetleri belediye başkanının güvenlik alanındaki yetkilerini yeniden gözden geçiriyor olabilir. Devlet yetkililerine verilen güvenlik izni gizli bilgilere ulaşmalarını sağlıyor. Adams geçen hafta cuma günü çıktığı mahkemede hakkındaki suçlamaları kabul etmese de kendisi ve ekibi hakkındaki iddianame açıklanmadan önce aldığı istihbaratla şu an aldığının aynı düzeyde olup olmadığı konusunda konuşmayı reddediyor.

Hem Hamas’ın sürpriz 7 Ekim saldırılarının tetiklediği Gazze savaşının yıldönümü, hem de Yahudilerin bayramları yaklaşırken Amerika’da olası şiddet olayları için endişe var. Adams dün NYPD’nin merkezinde kürsüye çıkarak güvenlik önlemlerini vurguladığı bir bilgilendirme yaptı. “New York polisi her New Yorklunun, her mahallenin, her topluluğun ve ibadet yerinin güvende olmasını sağlamak için şehir, eyalet ve federal düzeydeki kolluk kuvvetleriyle işbirliği içinde” diyen Adams ibadethanelerin çevresindeki polis varlığının arttığını ve kritik bölgeleri izlemek için ek kameralar takıldığını söyledi.

Adams – Türkiye ilişkisi ne?

Adams’ın davası Türkiye’nin de yakından takip ettiği bir dava çünkü iddianamede belediye başkanının Türk Hava Yolları’nda (THY) lüks uçuşlar yapmak ve lüks otellerde kalmak karşılığında New York’taki Türkevi’nin açılışını hızlandırmakla suçlanıyor. Adams dün ayrıca Manhattan’daki federal mahkemede görülen duruşmasına katıldı. İddianameyi hazırlayan savcılar, Adams’a yöneltilen suçlamalara yenilerinin eklenebileceğini söylüyor. Ancak ek suçlamaların neler olacağını söylemediler. Adams hakkındaki iddialar sızdırılırsa ulusal güvenliği tehdit edebilecek kadar gizli bilgilere hangi eyalet ve yerel yetkililerin erişebileceğini belirleyen federal yetkililerin kaşlarını kaldıracak türden.

İç Güvenlik Bakanlığı’nın (DHS) eski İstihbarat Başkanı Joseph Maher, Politico’ya “İddiaların niteliği ve federal yetkililerin güvenlik izinlerini nasıl belirlediklerini düşünürsek, izninin iptal edilmesi ya da askıya alınması kesin bir olasılık. Asıl bu konuda hiçbir şey yapılmamış olması benim için şaşırtıcı olurdu” dedi.

DHS eyalet ve yerel yetkililere güvenlik izni vermekten sorumlu federal kurumlardan biri. Yetkililer izni verirken kişinin borç durumunu, sabıka kaydını, madde bağımlılığı ya da yabancı hükümetlerle ilişkisi olup olmadığını ele alıyor.

Belediye başkanı olması handikap

Ne var ki DHS’de baş hukuk müşaviri olarak görev yapan Nixon Peabody hukuk bürosu avukatı John Sandweg “Eric Adams hâlâ belediye başkanı olarak çok önemli bir rol oynadığı için yetkisini ellerinden alıp almayacakları belli değil. Ancak esas sorun bu iddianamenin yetkilileri en çok endişelendiren bir konuyla ilgili olması: Yabancı aktörlerin söz konusu olduğu güvenlik açığı yaratması” diyor. Bu arada Adams yakın zamanda istifasını vermeyi düşünmüyor.

Adams suçlanmasının hemen ardından yayınladığı videoda kendisine yöneltilen suçlamalarla mücadele edeceğine ve istifa etmeyeceğine söz vererek New Yorklulardan “dualarını” istedi. Adams “Gücümün ve ruhumun her bir zerresiyle bu adaletsizliklerle mücadele edeceğim” diyerek masum olduğunu savundu. İstifa etmesi için yapılan çağrılara ise “Şimdi suçlandığım için birçok kişi istifa etmemi isteyecektir çünkü bu davaya karşı savaşırken şehri yöneteceğimi düşünüyorlar. New Yorkluların suçlamalarla savaşırken işimi yapamayacağımdan endişe duymalarını anlasam da zaten aylardır bu yalanlara karşı mücadele veriyorum” dedi.

Adams da konuya açıklık getirmeyi reddediyor. Salı günü bir muhabirin konuyla ilgili sorusuna “Federal hükümetin güvenlik izni konusunda kendi kıstasları var. Dolayısıyla onlara ulaşsanız daha iyi olur” cevabını verdi. Belediye sözcüsü konuya cevap vermekten kaçınırken, iletişimden sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Fabien Levy, “Açık olmak gerekirse belediye başkanı kent açısından önemli konularda hâlâ bilgilendiriyor. Mesela kısa süre önce NYPD’nin istihbarat ekibi Ortadoğu’daki gelişmelerin New York’u nasıl etkileyebileceği konusunda valiyle birlikte bilgilendirildi” dedi.

Levy şehri tehdit edecek bir durumun olması halinde yerel ve federal yetkililerin belediye başkanını bilgilendireceğini sözlerine ekledi. Ancak bu bilgilendirmenin ne kadar ayrıntılı olduğu Adams’ın sahip olduğu yetki seviyesine bağlı olarak değişebilir.

Eric Adams davası pek çok Türk’ü New York’a gidemez hale getirebilirEric Adams davası pek çok Türk’ü New York’a gidemez hale getirebilir

NYT muhabiri Eric Adams'ın 'lüks' İstanbul gezisini deneyimledi, bakın ne kadar harcadı!NYT muhabiri Eric Adams’ın ‘lüks’ İstanbul gezisini deneyimledi, bakın ne kadar harcadı!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.