Saldırı esnasında hastanede 670 çocuk vardı: BM ‘doğrudan hedef aldı’ dedi, Kremlin reddetti

Rusya'nın pazartesi günü NATO liderler zirvesinden hemen önce Ukrayna'nın dört bir yanını füze yağmuruna tutması infial yarattı. İçinde 670 çocuğun bulunduğu bir çocuk hastanesinin hedef alınması için BM "kasıt var" dedi, Kremlin reddetti.

Dünya 9 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Rus güçlerinin saldırısı esnasında Ukrayna. Fotoğraf: Volodimir Zelenski X hesabı

Birleşmiş Milletler (BM) insan hakları izleme misyonu başkanı yaptığı açıklamada Rus güçlerinin Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bir çocuk hastanesini doğrudan hedef aldığını söyledi. Rusya’nın pazartesi günü gündüz saatlerinde Ukrayna’nın dört bir yanını füze yağmuruna tutması büyük yankı uyandırmıştı. Ukrayna genelindeki saldırılarda aralarında çocukların da olduğu en az 41 kişi öldü. ABD’de NATO’nun 75’inci yılı için düzenlenen liderleri zirvesinden bir gün önce yaşanan saldırıların hedeflerinden biri de bir çocuk hastanesiydi.

BM Rusya’nın çocuk hastanesini bile isteye hedef aldığını söylerken Kremlin iddiaları reddetti. Tüm dünyanın tepkisini çeken saldırılarından ardından Almanya, NATO Zirvesi öncesi Ukrayna için Patriot hava savunma sistemlerini sağlama çağrısında bulundu.

Saldırı esnasında merkezde 670 çocuk vardı

BM Ukrayna İnsan Hakları İzleme Misyonu Şefi Danielle Bell, Kiev’den video bağlantısıyla Cenevre’de düzenlediği basın brifinginde, “Video görüntülerinin analizi ve olay yerinde yapılan değerlendirme, çocuk hastanesinin önlenen bir silah sistemi nedeniyle hasar almaktan ziyade doğrudan bir isabet almış olma ihtimalinin yüksek olduğunu gösteriyor” dedi. Bell, Pazartesi günü bölgeyi ziyaret eden ekibinin nihai bir tespitte bulunamadığını ancak füzenin Rusya Federasyonu tarafından fırlatılmış gibi göründüğünü sözlerine ekledi.

Bell, kanser ve böbrek hastalığı gibi ciddi rahatsızlıkları olan çocukların tedavi edildiği merkezde saldırı sırasında yaklaşık 670 çocuk hasta ve 1.000 kadar personel bulunduğunu söyledi: “Personel dün sabah hava saldırısı sirenleri ilk çaldığında çocukları bir sığınağa taşımıştı, aksi takdirde kayıplar çok daha fazla olabilirdi” dedi.

Kremlin reddetti

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya’nın Ukrayna’da yalnızca askeri hedefleri vurduğunu, başkent Kiev’deki çocuk hastanesinin ise savunma sisteminden fırlatılan füzeyle vurulduğunu söyledi. Peskov, başkent Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya’nın Kiev’deki bir çocuk hastanesini vurduğuna yönelik Ukrayna tarafından yöneltilen suçlamaları reddetti. Rusya’nın sivil yapıları hedef almadığını belirten Peskov, “Sivil hedefleri vurmadığımız konusunda ısrar ediyoruz. Saldırılar, öyle ya da böyle (Ukrayna yönetimi) rejimin askeri kapasitesiyle bağlantılı kritik altyapıyı ve askeri tesisleri hedef alıyor” dedi.

Peskov, Kiev’de füzeyle vurulan çocuk hastanesine ilişkin Rusya Savunma Bakanlığı tarafından açıklama yapıldığını anımsatarak “Sivil hedeflere yönelik saldırı ihtimalini kesinlikle dışlayan ve savunma sisteminden fırlatıldıktan sonra düşen bir füzenin olduğu bilgisini içeren Rusya Savunma Bakanlığı açıklamasını dikkate alın” diye konuştu.

Almanya’dan Patriot çağrısı

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkesinin Ukrayna’ya 3 Patriot hava savunma sistemi sağladığını ve başka ülkelerin de bu sistemleri sağlamasını ümit ettiğini söyledi. Scholz, Washington’da düzenlenecek NATO Liderler Zirvesi öncesi Berlin-Brandenburg Havalimanında yaptığı açıklamada, NATO Zirvesi’nin Avrupa’da bir savaşın devam ettiği dönemde yapıldığını belirterek, “Avrupa’nın en büyük ülkesi Rusya, ikinci büyük ülkesi olan Ukrayna’nın bir kısmını ya da tamamını klasik emperyalist bir biçimde ilhak etmek için saldırdı” dedi. Ukrayna’ya çok kapsamlı destek verilmesinin doğru olduğunu ifade eden Scholz, ihtiyaç süresince Ukrayna’nın yanında olacaklarını yineledi.

Almanya Başbakanı Scholz, füze dahil Ukrayna’nın kendisini ve halkını saldırılara karşı savunabilmesi için diğer ülkelerden Ukrayna’yı desteklemelerini istediklerini belirtti. Scholz, Almanya’nın Ukrayna’ya hava savunması için önemli olan 3 Patriot hava savunma sistemi verdiklerini kaydederek, “Diğer ülkelerden de daha fazla Patriot sistemi gelmesini ümit ediyoruz” dedi.

Papa: Acı duyuyoruz

Vatikan’dan yapılan yazılı açıklamada, Papa’nın, Rusya’nın, Kiev’de çocuk hastanesini vurması ile İsrail ordusunun Gazze kentinde bir okulu hedef almasına ilişkin görüşlerine yer verildi. Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “Papa, aralarında Ukrayna’nın en büyük pediyatri hastanesinin de bulunduğu Kiev’deki iki tıp merkezine ve Gazze’deki bir okula düzenlenen saldırıyı büyük bir acıyla öğrendi. Papa, şiddetin artmasından duyduğu derin rahatsızlığı belirtiyor. Papa, masum mağdurlara ve yaralılara yakınlığını ifade ederken, devam eden çatışmalara son verecek somut yolların bir an önce belirlenmesini umuyor ve bunun için dua ediyor.”

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya’nın, Kiev’e düzenlediği yoğun füze saldırısında çocuk hastanesinin zarar gördüğünü söylemişti. Rusya Savunma Bakanlığı ise Kiev’de yayınlanan çok sayıda fotoğraf ve görüntünün, yıkımların Ukrayna’ya ait savunma sistemi füzesinin düşmesi sonucu oluştuğunu gösterdiğini bildirmişti.

Rusya Ukrayna'da hastanelere saldırdı, Polonya el yükseltti: Vurma fikrine açığızRusya Ukrayna’da hastanelere saldırdı, Polonya el yükseltti: Vurma fikrine açığız

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.