Seçim kutuplaşma getirdi: Fransa’da ülke tarihinin en karmaşık parlamentosu
52 milyon seçmenin bulunduğu Tayland da dün genel seçimlere gitti. Adayların bir darbe lideri, darbe sonucu devrilen bir başbakanın kızı ve Harvard mezunu siyasetçinin olduğu seçimde halk, demokrasi getireceğini vaat eden muhalefeti, darbe liderine tercih etti.
Dün seçime giden tek ülke biz değildik. Tayland’da da üstelik darbe lideri Prayuth Chan-ocha ile darbeyle devrilen eski Başbakan Thaksin Shinawatra’nın kızı Paetongtarn Shinawatra karşı karşıya geldi.
52 milyon seçmenin bulunduğu ülkede seçime katılım yüzde 80 oranındaydı. Muhalefet partileri kampanyalarının başından beri demokrasiyi ülkeye getireceklerini, bunun için bilhassa monarşiyi sorgulamanın yasak olduğu kanunu kaldıracağını vaat ediyor.
Darbe lideri Chan-ocha ise seçim öncesi yaptığı konuşmada muhalefetin vaat ettiği bu reformların ülkeye ‘kaos getireceğini’ iddia ediyordu. Ancak halkın büyük bir kısmı kendisiyle aynı fikirde olmayacak ki halk, Shinawatra’nın partisi Pheu Thai ile İlerleme Partisi’ne oylarını vererek, yaklaşık 10 yıldır iktidarda olan ordu destekli muhafazakar yönetime bir nevi ‘dur’ dedi.
Ancak muhalefet, iktidarı açık ara geçse de hükümeti kurabilmeleri için önlerinde iki şans var: Ya ordunun kontrolündeki senatodan destek alarak kimin başbakan olacağına dair bir oylama yapmak ya da kendi aralarında koalisyon kurmak.
Sonuçlarda ilk sırada gelerek meclisteki sandalyelerin 148’ini alan İlerleme Partisi’nin 42 yaşındaki lideri Pita Limjaroenrat, ikinci sırada olan ve sandalyelerin 138’ini alan Pheu Thai ile ittifaka açık olduğunu belirtse de gözünü başbakanlığa diktiğinin de altını çiziyor. Yine de açıklamalarında yeni hükümetin ‘diktatör karşıtı’ olacağı vurgusunu yapıyor.
İlk sonuçlar hem ordu hem de müttefikleri için ezici bir darbe olsa da parlamento kurallarının kendi lehlerine olması sebebiyle hükümette hâlâ bir rolleri olabilir.
Darbe lideri öncesinde yaptığı açıklamalarda hükümet değişirse çatışma çıkar minvalinde açıklamalar yapsa da sonuçlar açıklandıktan sonra parti merkezinden usulca uzaklaştı.
Tayland’da ilerleyen günlerde koalisyon yoluna mı gidileceğini yoksa darbe liderinin de dediği gibi çatışmaların mı çıkacağını henüz bilmiyoruz. Ancak net olan bir şey var ki halk Harvard mezunu İlerleme Partisi lideri ile devrik başbakanın kızını 10 yıllık darbe liderine tercih etti.