Savaş kızışıyor: Rusya Türk yapımı bataryayı, Ukrayna Sivastopol’u vurdu

Rusya Savunma Bakanlığı, salı günü Rus güçlerinin Ukrayna'da Türk yapımı T-122 Sakarya çoklu fırlatma roket sistemini imha ettiğini bildirdi. Öte yandan Ukrayna da Kırım'daki Sivastopol limanına etkili bir saldırı gerçekleştirerek Rus tersanesinde yangın çıkardı.

Dünya 14 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Ukrayna'nın Sivastopol'a gerçekleştirdiği saldırıda Rus tersanesinde yangın çıktı.

Ukrayna savaşının 567’nci gününde bölgeden ilginç haberler geliyor. Bir yanda Rusya, Türk üretimi T-122 Sakarya savaş uçağını imha ettiğini söylerken, Ukrayna Kırım’daki Sivastopol limanında bulunan Rus tersanesini bombaladı.

T-122 Sakarya.

Rusya Savunma Bakanlığı, salı günü Telegram kanalından yaptığı açıklamada Rus güçlerinin Ukrayna’nın Kupyansk yönünde Türk yapımı T-122 Sakarya çoklu fırlatma roket sistemini (MLRS) imha ettiğini bildirdi.

Türkiye, Kasım 2022’de Ukrayna’ya menzilini yaklaşık 40 kilometre uzağa roket fırlatabilmesine olanak tanıyan bir uydu navigasyon sistemiyle donatılmış olan T-122 Sakarya göndermişti. Moskova mayıs ayında Ukrayna ordusunun Donetsk’te bulunan Yasinovataya şehrini T-122 Sakarya ile bombaladığını iddia etmişti. Rusya’nın özellikle Türkiye kökenli silah sisteminden söz etmesi dikkat çekti.

Rusya’nın imha ettiği diğer mühimmat arasında üç savaş aracı, iki ABD yapımı M777 topçu sistemi, bir adet Fransa yapımı TRF1 ve D20 obüsleri ve Gvozdika bulunuyordu. Rusya ayrıca 25 Ukrayna askerinin de öldürüldüğünü bildirdi.

Ukrayna’dan etkili saldırı

Ukraynalı yetkililere göre, Rusya’nın Kırım’daki Karadeniz filosunun karargahını hedef alan bir saldırıda iki gemi zarar görürken, savaşta kritik bir yol oynadığı belirtilen donanma tersanesinde büyük bir yangın çıktı.

Dün sabah saatlerinde gerçekleşen saldırı, savaşın başından bu yana Sivastopol’daki Rus donanma üssüne yapılan en büyük saldırı olarak nitelendirildi. Bazı analistler bu saldırıyı Ukrayna’nın Rusya elindeki toprakları vurma kapasitesinin arttığı şeklinde yorumlandı.

Rusya Savunma Bakanlığı ise Ukrayna’nın Sivastopol’deki tesise 10 seyir füzesi fırlattığı ve Karadeniz’deki bir Rus savaş gemisini üç deniz dronuyla hedef aldığı belirtildi. Hava savunma sistemlerinin yedi füzeyi düşürdüğünü bildiren bakanlık, devriye gemisi Vasili Bıkov’un da dronları imha ettiğini açıkladı.

Moskova’nın Kırım’daki başarılı Ukrayna saldırısını kabul etmesi, sosyal medyada paylaşılan patlama ve yangın görüntülerinin ardından geldi. Kırım’ın Rusya tarafından desteklenen Bölge Valisi Mihail Razvozhayev, saldırıya hedef olan Sevmorzavod tersanesinde en az 24 kişinin yaralandığını bildirdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin danışmanlarından Mıhaylo Podolyak da saldırının Ukrayna sorumluluğunda gerçekleştiğini ima ederek, Karadeniz üzerindeki ticaret yollarını ve tahıl sevkiyatını güvence altına almanın tek yolunun Ukrayna’nın ‘silah yelpazesini genişletmek’ ve ‘silahlı kuvvetlerin kapasitesini artırmak’ olduğunu söyledi ve, “Sivastopol’da bunun sonuçlarını görüyoruz” diye belirtti.

Tersane saldırısında hangi silahların kullanıldığına dair her iki taraf da ayrıntılı bilgi vermedi. Ukrayna bu yaz hem İngiltere hem de Fransa’dan uzun menzilli silahlar satın aldı. Ayrıca son zamanlarda Kiev kendi uzun menzilli seyir füzelerini geliştiriyor.

Diplomasi gerçekten sanatmış: G20 liderlerini deklarasyonu imzalamaya iten ortak dil nasıl elde edildi?Diplomasi gerçekten sanatmış: G20 liderlerini deklarasyonu imzalamaya iten ortak dil nasıl elde edildi?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.