Savaşın başından beri İsrail’e en ağır darbe: İkisi komutan 10 asker öldü

İsrail bugün savaştaki en kanlı gününü yaşadı. Bugün savaşta şimdiye kadarki en ağır ikinci kaybını verdiğini açıklayan Tel Aviv sivil ölümlerinin artması ve insani durumun kötüleşmesi nedeniyle de diplomatik olarak giderek yalnızlaşıyor.

Dünya 13 Aralık 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
İsrail çarşamba günü savaştaki en büyük ikinci kaybını verdi. Fotoğraf: AA

Birleşmiş Milletler dün Gazze’deki insani kriz nedeniyle acil ateşkes talep etti, ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’in sivil-asker ayrımı gözetmeden Gazze’yi bombalamasının İsrail’e uluslararası desteğe mal olduğunu söyleyerek geri adım atması için gözdağı verdi. Şimdi de Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan savaşın sonraki aşamasını İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve savaş kabinesi ile görüşmek üzere İsrail’e gidiyor.

Gazze savaşının başından bu yana 18 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti, binlerce kişi enkaz altında kaldı. İsrail askerlerinin kuzeydekilerin sığındığı güneyde de faaliyet göstermeye başlamasının ardından Gazzelilerin sığınacağı güvenli alan neredeyse kalmadı.

Ancak İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen dünyadan gelen baskılara rağmen Hamas ile savaşına devam edeceğini “Şu aşamada ateşkes ilan etmek, terör örgütü Hamas’a hediye vermek demek; bunun İsraillilere dönüşü de Hamas’ın halkımızı tehdit etmeye devam etmesi olur” diyerek vurguladı.

Ateşkesin sona ermesinin ardından İsrail ordusu Gazze işgalini güneye doğru genişletti ve güneyin en büyük bölgesi olan Han Yunus’a saldırdı. Ancak İsrail için en kritik saatler kuzeyde yaşandı.

İsrail’in bildirdiğine göre son 24 saatte aralarında ileri harekât üssünü yöneten albay ile bir alay yöneten yarbayın da olduğu 10 asker öldü. İsrail ordusu 31 Ekim’de 15 asker kaybettiğinden beri bir gündeki en büyük kaybını yaşadı.

Ordunun bildirdiğine göre ölümlerin büyük bir kısmı Şecaiye’de meydana geldi. Ölen askerler bir binada savaşçılarla çatışan askerleri kurtarmaya çalışırken pusuya düştü.

Hamas Tel Aviv’in açıkladığı can kayıplarının İsrail güçlerinin Gazze’yi asla kontrol altına alamayacağını gösterdiğini söylüyor. Grup “Burada ne kadar uzun kalırsanız ölü ve kayıplarınızın faturası o kadar büyük olacak. Allah’ın izniyle Gazze’den hayal kırıklığı ve kayıplarınızla çıktığınızla kalacaksınız” dedi.

Şecaiye’de İsrail kayıp verirken Cibaliye’deki içinde sağlık çalışanlarının da olduğu bir hastanede ağır çatışmalar yaşandı.

Öte yandan İsrail askerlerinin son günlerde tanklarla merkezine kadar ilerlediği Han Yunus sakinleri şiddetli çatışmalar yaşansa da son 24 saatte ordunun herhangi bir ilerleme sağlamadığını söyledi. Reuters’a konuşan beş çocuk babası Ebu Abdullah “İsrail tankları şehrin merkezinden fazla uzaklaşmadı. Şiddetli bir direnişle karşı karşıyalar. Biz de ateş sesleri ve patlamalar duyuyoruz” dedi.

Ebu Abdullah İsrail ordusunun bölgeye dozer getirdiğini ve Han Yunus’ta olduğuna inanılan Hamas lideri Yahya El Sinvar’ın evinin yakınındaki yolun tahrip edildiğini söyledi. İsrail’in Han Yunus’taki en büyük hedefi El Sinvar’ı ele geçirmek. Ordu yöneticileri üst düzey yetkililerini ele geçirirse Hamas’ın pes edeceğini düşünüyor.

İsrail: Hamas'ın tabur komutanlarının yarısını öldürdükİsrail: Hamas’ın tabur komutanlarının yarısını öldürdük

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.