Savcılık ‘hakaret’ dedi: Belçika Adalet Bakanı’nın misafirleri koruma polisinin minibüsüne tuvaletini yaptı

Başbakan Yardımcısı ve Adalet Bakanı Vincent Van Quckenborne'un 50'inci yaş doğum gününde eğlencenin dozunu artıran misafirleri, koruma polislerinin kullandığı minibüse tuvaletlerini yaptı. Savcılık hakaret soruşturması başlatırken, istifası istenen bakan, eyleme dair sorumluluk kabul etmiyor.

Dünya 25 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Belçika Adalet Bakanı'nın koruma polislerinin aracına doğumgününe katılan misafirlerinden üç kişi tuvaletini yaptı.

Belçika’da uyuşturucu mafyasının kaçırma girişimi nedeniyle 2022’nin eylül ayından beri evinin önünde 5 kişilik polis ekibi bekleyen Başbakan Yardımcısı ve Adalet Bakanı Vincent Van Quickenborne’un başı misafirlerinin davranışı nedeniyle tam da bu polislerle derde girdi.

14 Ağustos Pazartesi günü 50’nci yaş gününü kutlayan Van Quickenborne, evinde bir parti verdi. Başbakan Alexander De Croo’nun da katıldığı partide, Başbakan’ın ayrılmasından sonra işler çığrından çıktı. Alkollü 3 konuk, kapıdaki koruma polislerinin minibüsüne işerken, diğer konukların bir kısmı da kahkahalar eşliğinde bu tabloyu seyrettiler.

24 saat boyunca kameralarla kontrol edilen bu sokakta, olay sırasında polislerin minibüste olmadığı, görüntülerin kamera kayıt odası tarafından tespit edildiği aktarıldı.

Ülkede tepki çeken bu olay Belçika’nın Watergate Skandalı olarak dahi nitelendirildi.

‘Polisimizi yüzüstü bırakamayız’

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre, polislerin bağlı olduğu Vlas karakolu, ertesi gün minibüsü bakanın evinin önünden çekmiş ama olaylar bununla bitmemiş. Polis, minibüse işeyen konuklar hakkında suç duyurusunda bulurken, karakolda görevli bir memur Belçika medyasına sitemlerini iletmiş: “Bakanı ve ailesini korumak için çok çalıştık. Misafirleri, gözlerinin önünde böyle bir ‘şaka’ yapıyor. Hayır bu sarhoş şakasına gelemiyoruz.” Federal savcılık da polise hakaret gerekçesiyle soruşturma başlattı. Savcı Tom Janssens şöyle konuşuyor: “Bu bakan için kötü bir durum. Bu tür meselelerle uğraşmak zorunda olmamız da talihsiz bir durum ancak polisi yüzüstü bırakamayız. Olayın video görüntülerini aldık. Şimdi olaya karışanları tespit etmeye çalışıyoruz.”

Kamera kayıtlarına göre Bakan Van Quickenborne olay anında orada değil. Fakat Belçika Polis Sendikası durumu “Polisin yüzüne atılmış bir tokat değil yumruk” olarak niteliyor ve Bakanın istifasını istiyor. Belçikalı bakan ise, konuklarının, kamuya açık alanda yaptığı şeylerden kendisinin sorumlu tutulamayacağını savunuyor.

Belçika polisi cinayet kurbanı sandı, cansız manken olduğunu saatler sonra anladıBelçika polisi cinayet kurbanı sandı, cansız manken olduğunu saatler sonra anladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.