Sde Teiman’da Filistinlilere işkence eden İsrailli askerlere dokuz gün ev hapsi

Sde Teiman'da İsrail askerlerinin alıkoyduğu bir Filistinli esire tecavüzüne ilişkin yargılamada beş asker hakkında soruşturma sonuçlanıncaya kadar ev hapsi kararı alındı. Askerlerin 22 Ağustos'a kadar ev hapsinde tutulması bekleniyor.

Dünya 13 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

İsrail’in Gazze’de saldırıları ve hak ihlalleri devam ederken mercek altına alınan yerlerden biri de “İsrail’in Guantanamosu” olarak adlandırılan Negev Çölü’ndeki Sde Teiman hapishanesiydi. Uzun yıllar boyunca Filistinlilere kötü muamele nedeniyle bilinen Sde Teiman 7 Ekim’den sonra daha da tartışılır oldu. Özellikle de İsrail’deki Kanal 12 televizyonunun, İsrail askerlerinin Sde Teiman’da tutulan Filistinliye tecavüz ettiği anların güvenlik kamerası kayıtlarını yansımasından sonra.

22 Ağustos’a kadar ev hapsi

Söz konusu İsrail askerlerinin alıkoydukları bir Filistinli esire tecavüz etmelerine ilişkin mahkeme ev hapsi kararı aldı. İsrail’in Jerusalem Post gazetesine göre askeri mahkeme bugün alıkonan Filistinliye tecavüz etmekle suçlanan beş asker hakkındaki kararını duyurdu. Haberde olası bir sosyal hizmet uzmanı değerlendirmesi ve askeri müfettişlerin konuya ilişkin soruşturmalarını tamamlamasını beklemek üzere beş askerin 22 Ağustos’a kadar ev hapsinde tutulmasına karar verildiği aktarıldı. Filistinli esire tecavüzü belgeleyen güvenlik kamerası kaydına rağmen söz konusu askerlerin tutuklanmaması ve mahkemenin ev hapsi kararı vermesi dikkati çekti.

İsrail’deki Kanal 12 televizyonu İsrail askerlerinin Sde Teiman’da tutulan Filistinliye tecavüz ettiği anların güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerini yayımlamıştı. Gözaltına alınan 10 askerden beşi İsrail mahkemesince serbest bırakılırken diğerlerine ilişkin soruşturma sürüyor. İsrail mahkemesi, o 5 askerin gözaltı sürelerini 11 Ağustos’a kadar uzatmıştı.

İşkence merkezi Sde Teiman

İsrail’in güneyinde yer alan ve alıkonulan Filistinlilerin tutulduğu Sde Teiman sık sık işkencelerle gündeme geliyor. New York Times gazetesinde geçen ay çıkan haberde Sde Teiman’da alıkonan Gazzelilerin etrafı açık bir alanda gözleri bağlı, elleri kelepçeli şekilde günde 18 saate kadar yerde sessiz şekilde oturtulduğu belirtilmişti.

Haberde alana getirilen Filistinli tutukluların burada üç aya kadar kaldığı ve sorgulama süreçlerinde birçok kişinin insanlık dışı muameleye ve işkenceye maruz kaldığı kaydedilmişti. Burada tutulan ve daha sonra serbest bırakılan bazı Gazzeliler Sde Teiman’da maruz kaldıkları işkenceleri anlatmıştı.

Rapor: Cehenneme hoş geldiniz

İsrailli insan hakları grubu B’Tselem’in 5 Ağustos’ta yayınladığı “Cehenneme Hoş geldiniz” isimli rapora göre İsrail’de işkence ve ihmalin bulunduğu tek hapishane Sde Teiman değil. Onlarca ifadenin temel alındığı raporda İsrail’in 7 Ekim’den bu yana sistemli bir mahrum bırakma ve işkence politikası uyguladığı görülüyor.

Hapishanelerde yaşanan kabus ise serbest kalan Filistinlilerin ifadelerinde kendini gösteriyor. Birçok kişi hapishanede maruz kaldıkları şiddet olaylarını şöyle sıralıyor:

  • Keyfi şiddet,
  • Cinsel saldırı,
  • Aşağılama, onur kırıcı muamele,
  • Aç bırakılma,
  • Hijyen ihtiyaçlarının karşılanmaması,
  • Uykudan mahrum bırakma,
  • Dini ibadetlerin kısıtlanması ve cezalandırılması,
  • Yeterli tıbbi bakımın kasten sağlanmaması

B’Tselem yöneticisi Yuli Novak rapor ile ilgili yaptığı açıklamada “Sde Teiman yalnızca buzdağının görünen kısmı. Bahsettiğim şey binlerce Filistinlinin insanlık dışı koşullarda tutulmasıdır. Bu insanların bazıları neden tutuklandığını dahi bilmiyor. Keyfi olarak tutuklanıp yargılanmadan serbest kalıyorlar. Bu bir işkence kampının tanımıdır. Kim olduğuna ve neden orada olduğuna bakmadan sana sürekli acı çektirirler” dedi.

B’Tselem tarafından geçen hafta yayınlanan rapor Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne de (UCM) sunuldu. Rapor “Bu suçları planlayan, azleden ve bu suçlara karışan askerlere karşı cezai kovuşturma başlatmayı teşvik etmek” için teslim edildi.

Raporun UCM’ye sunulma gerekçesinin de İsrail yargı sisteminin bu işkence kamplarına objektif bir biçimde yaklaşmayacağına yönelik endişeler oluşturuyor. Hatta bu gerekçe “Yargı da dahil olmak üzere tüm devlet sistemlerinin bu işkence kamplarını desteklemek için harekete geçirildiğini” şeklinde dile getirilmişti.

İsrail’in Guantanamosu Sde Teiman'a dair yeni rapor: Cehenneme hoşgeldinizİsrail’in Guantanamosu Sde Teiman’a dair yeni rapor: Cehenneme hoşgeldiniz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.