Sevgilisini öldüren Oscar Pistorius’a tahliye

Sevgilisi Reeva Steenkamp'ı öldürdüğü gerekçesiyle 11 yıldır tutuklu bulunan Güney Afrikalı paralimpik atlet Oscar Pistorius hakkında şartlı tahliye kararı verildi. Pistorius 5 Ocak'ta serbest kalacak.

Dünya 25 Kasım 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Reeva Steenkamp'ı öldürdüğü gerekçesiyle 11 yıldır tutuklu bulunan paralimpik atlet Oscar Pistorius hakkında şartlı tahliye kararı verildi.

Paralimpik olimpiyat şampiyonu Oscar Pistorius, sevgilisi Reeva Steenkamp’ı öldürdüğü gerekçesiyle 11 yıldır tutuklu. Dün görülen duruşmada şartlı tahliye kararı verilen 37 yaşındaki paralimpik olimpiyat şampiyonu 5 Ocak’ta serbest bırakılacak.

2013 yılında Steenkamp’ı banyoda öldürdüğü için 13 yıl 5 ay hapis cezası alan sporcunun davasına ilişkin Ceza İnfaz Kurumu’ndan yapılan açıklamada, Pistorius’un serbest bırakıldıktan sonra cezası resmi olarak sona erene kadar yetkililer tarafından izleneceği söylendi. Paralimpik atlet bu süre zarfında taşınmak ya da iş bulmak isterse şartlı tahliye memuruna haber vermesi gerekecek. Steenkamp ailesinin sözcüsüne göre Pistorius terapi seanslarına da katılmak zorunda kalacak.

Duruşma sırasında okunan mektubunda Steenkamp’ın annesi, şahsın serbest bırakılmasına karşı olmadığını ancak Pistorius’un “büyük öfke sorunlarının” hapishanede gerçekten çözülüp çözülmediğini merak ettiğini yazmıştı. Anne June Steenkamp, kendisiyle temasa geçen “herhangi bir kadının güvenliğinden endişe duyacağını” da sözlerine ekledi.

Pretoria yakınlarındaki Atteridgeville hapishanesinde görülen duruşmaya katılmayan Steenkamp, bunun kendi tercihi olduğunu söyledi ve “Bu aşamada onunla tekrar yüzleşecek enerjiyi toplayamıyorum” diye ekledi. Steenkamp, kocası ve Reeva’nın babası Barry’i bu yılın başlarında kaybettiğini belirterek her iki kaybın da üzerinde “çok büyük bir baskı oluşturduğunu” ifade etti.

Anne Steenkamp mektubunda “Sevgili Barry kızını korumayı başaramadığı düşüncesiyle bu dünyayı tamamen perişan bir hâlde terk etti. Onun kalbinin kırıklığından öldüğüne hiç şüphem yok” dedi.

Steenkamp, rehabilitasyon süreci kapsamında geçen yıl Oscar Pistorius’la yüz yüze görüşmüştü. Kızının katilinin “pişmanlık gösterdiğine inanmasa da yine de onu affetmeye karar verdiğini” söyleyen anne Steenkamp, “Bundan çok uzun zaman önce öfkeme tutunmak zorunda hissetmemem gerektiğini, bu şekilde hayatıma devam edemeyeceğimi kesinlikle öğrenmiştim” açıklamasında bulundu.

İkinci şartlı tahliye duruşması

Bu, Pistorius’un bir yıldan kısa bir süre içindeki ikinci şartlı tahliye duruşmasıydı. İlk şartlı tahliye teklifi, asgari gözaltı süresini tamamlamadığı için Mart ayında başarısız olmuş, daha sonra Güney Afrika Anayasa Mahkemesi bunun bir hata olduğuna hükmederek yeni bir şartlı tahliye duruşmasına karar vermişti.

Güney Afrika yasalarına göre tüm suçlular, toplam cezalarının yarısını çektikten sonra şartlı tahliye için değerlendirmeye alınma hakkına sahip.

Reeva Steenkamp cinayeti

Öldüğünde 29 yaşında olan Reeva Steenkamp, hukuk mezunu ve başarılı bir modeldi. Aynı zamanda TV sunucusu olarak da çalışan Steenkamp, “Tropika Island of Treasure (Tropika Hazine Adası)” adlı bir realite şovda da yer aldı.

Arkadaşı Kerry Smith, BBC‘ye verdiği demeçte “O sadece güzel bir yüzden çok daha fazlasıydı. Güzel bir kalbi ve yaşama tutkusu vardı” dedi. Üniversitede tanışan ikili, mezun olduktan sonra istismara uğrayan kadınlara yardım etmek için bir hukuk firması kurmayı bile planlamışlardı. Arkadaşı, “Herkesi kurtarmak, herkesi korumak istiyordu” diyerek Steenkamp’ın “ideallerinin peşinden gittiğine” vurgu yaptı.

Steenkamp öldürüldüğünde Pistorius’la ilişkisinin üçüncü ayındaydı ve 2013’te 14 Şubat gününün erken saatlerinde Pretoria’daki evinin tuvaletinin kapısına tabancayla dört el ateş edilmişti. Steenkamp oracıkta yaşamını yitirirken ilk olarak daha hafif bir suç olan “kasten öldürmekten” ceza alan Pistorius, 2015 yılında Temyiz Mahkemesi’nin kararıyla cinayetten hüküm giydi.

Bacakları henüz 1 yaşından küçükken ampute edilen Güney Afrikalı Pistorius daha sonra protezlere bacaklarıyla “blade runner” olarak bilinen dünyaca ünlü bir atlet oldu. Paralimpik Oyunları’nda birçok altın madalya kazanan atlet ayrıca 2012 Londra Olimpiyatları’nda engelli olmayan sporculara karşı da yarıştı. Sadece 6 ay sonra Reeva Steenkamp cinayeti ve ardından gelen davalar dünya çapında manşetlere damgasını vurdu.

Fenomen şiddeti: Sevgilisini dövmekten hapsi isteniyorFenomen şiddeti: Sevgilisini dövmekten hapsi isteniyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.