Futbol 90 dakika + mahkeme: Hakemler de hakaretten para kazanmaya başladı

Bazı meslek gruplarının ardından hakemler de kendilerine edilen küfür ve hakaretten ciddi paralar kazanmaya başladı. Hakemler, hukuk büroları ile anlaşıp tazminat davaları açıyor. Ayrıca çok küfür ve hakaret edilmesi için ise sosyal medya fenomenlerinin aleyhte paylaşım yapması sağlanıyor.

Gündem 1 Ekim 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Türkiye’de para kazanma yollarından biri de sosyal medyadan edilen hakaretler oldu. Daha önce gazetecilerin, bazı hukuk büroları ile anlaşarak kendilerine sosyal medya üzerinden hakaret edenlere açtıkları davalarla ciddi paralar kazandığı ortaya çıkmıştı. Bu yöntem şimdi futbol dünyasına sıçradı.
Türkiye’de en çok küfür ve hakaret edilenlerin başında futbolcular ve hakemler geliyordur. Bu küfürlerin boşa gitmemesi ve bazı gazetecilerin yaptıkları gibi buradan para kazanmak için bazı hakemler de harekete geçti. Burada iki yöntem izlenmekte.

Bu işle ilgilenen hukuk büroları hakemlerle görüşüyor

Yöntemlerden birincisi gazetecilerde olduğu gibi bazı hukuk büroları hakemlere giderek “Size edilen küfür, hakaret çok fazla. Biz bunları takip edelim hepsine tazminat davası açalım siz de buradan çok iyi para kazanırsınız” teklifini götürüyor. Teklif yapılan hakem, bunu kabul ettiğinde ise hukuk bürosunun çalışanları sosyal medyadan tarama yaparak hakaret eden kişileri mahkemeye veriyor. Hukuk bürosunun hakemle yaptığı anlaşmaya göre kazanılan davalardan gelen paranın yüzde 50’si veya yüzde 60’ı hakeme veriliyor.

Çok takipçili hesapların küfür ettirme yöntemi

İkinci yöntem ise sosyal medyada çok takipçili ve futbolla ilgilenen hesapların, hakemlerin vekaletinin bulunduğu avukatı bulup, onlarla görüşmek. Bu çok takipçili hesaplar avukatlara giderek “Sizin müvekilinizin görev aldığı maçlarda kaybeden takımın aleyhine verdiği tartışmalı pozisyondan bir bölümü olumsuz bir şekilde paylaşırım, o tweetin altına kaybeden takımın sinirli taraftarları küfür ve hakaret etmeye başlar. Siz de bunlara tazminat davası açarsınız. Bana da buradan bir pay verirsiniz” şeklinde bir öneri de bulunuyor. Ancak burada bu tarz paylaşımlar yapan çok takipçili hesaplar daha çok hakemlerin bu davalara bakması için anlaştığı hukuk büroları ile çalışıyor. Çünkü bu iş ayrı bir mesai ve ekip gerektireceğinden hakemlerin normal vekalet verdiği avukatlar bu tarz işlerle çok ilgilenmek istemiyor.

Futbolcuların avukatlarına da gidiyorlar

Hakemlerdeki durumun bir benzeri futbolcularda da var. Ancak futbolcular çok yüksek paralar kazandığından henüz bu işe bulaşmış değiller. Yine de bu tarz işleri yapan futbolcuların olduğu iddia ediliyor.
Buna benzer bir teklifin kendisine  yapıldığını söyleyen iki ünlü futbolcunun avukatı ise olayı şöyle anlattı:
“Benim bu futbolcuların avukatı olduğumu öğrenmiş bir aracı geldi. Şu maçta biz sosyal medyadan bu futbolculara küfür edilmesini sağlayacağız. Siz de bunlara dava açacaksınız, beraber kazanacağız dediler. Biz kabul etmedik böyle bir şeyi ve reddettik.”

Hakemleri de transfer ediyorlar: Suudi Arabistan Ligi’ne yabancı hakemHakemleri de transfer ediyorlar: Suudi Arabistan Ligi’ne yabancı hakem

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.