Sibirya sürgünündeki Navalni’den mesaj var: Sakal da bıraktım, yeni Ayaz Dedeniz benim

Avukatlarının 20 gün boyunca haber alamadığı, sonra da Sibirya'da olduğu öğrenilen Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalni'den destekçilerine mesaj var. Navalni hem ceza kolonisindeki zorlu şartları, hem de sağlık durumunu anlattı.

Dünya 26 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalni. Fotoğraf: Sota vision

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in en dişli muhalifi Aleksey Navalni 5 Aralık’tan bu yana kayıptı. Rusya’da yapılacak genel seçimlere üç ay kalması ve son dönemlerde sağlık sorunları yaşadığının bildirilmesi nedeniyle avukatları ve destekçileri Navalni’nin güvenliğinden endişe duyuyordu. Navalni’nin nerede olduğunu pazartesi günü öğrendik, Rus muhalif hayatından endişelenildiği süre boyunca Moskova’dan 2000 km uzaktaki Yamalo-Nenets Özerk Bölgesi’ndeki Kharp ceza kolonisindeydi. Nerede olduğu ortaya çıkan Navalni destekçilerine iyi olduğunu duyurdu ve sürgündeki durumunu anlattı.

Navalni’nin nerede olduğu hakkında Rus hükümetinden bu zamana kadar yapılan tek açıklama Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov’dan gelmiş, o da “mahkumların akıbetini takip etmeye ne imkânı ne hakkı ne de arzusu olduğunu” söyledi.

Şimdi avukatları aracılığıyla X’ten destekçileriyle iletişime geçen Navalni bulunduğu yerdeki sert hava koşullarına değinerek şaka yollu “Ben sizin yeni Ayaz Dedenizim” dedi. Ayaz Dede, Rusların Noel Baba’sı. “Artık koyun postum, uşankam (kulakları kapatan kürk şapka) var, yakında kendime valenki (Rusların kışın giydiği ayakkabılar) alacağım. Buraya geçerken sakal da bıraktım” diyen Navalni “20 günlük nakil süreci yorucuydu ama yine de bir Ayaz Dede’nin olması gerektiği gibi ruh halim mükemmel” sözlerini dile getirdi.

47 yaşındaki Navalni uzun zamandır Putin’e karşı sürdürdüğü dişli muhalefet sebebiyle zehirlenerek ölümlerden dönmüştü. Almanya’da tedavi gördükten sonra ülkesine geri dönme kararı alan Navalni aşırılık yanlısı örgüt kurmak, aşırılık yanlısı faaliyetleri finanse etmek gibi gerekçelerden 19 yıl hapse mahkum edilmişti. Navalni kararı temyize taşımış, ancak eylülde başvurusu reddedilmişti. Dolayısıyla Rus muhalifin yüksek güvenlikli ceza kolonilerinden birine nakledilmesi bekleniyordu. Ne var ki bu naklin avukatlarına ve müttefiklerine önceden haber verilmemesi tepkiyle karşılandı.

Navalni’nin “Kutup Kurdu” olarak da bilinen yeni evi Rusya’daki en zorlu cezaevlerinden biri kabul ediliyor. Buradaki mahkumların çoğu seri cinayet gibi ağır suçlardan hüküm giymiş. Kışları çok sert geçen bölgede gelecek haftadan itibaren sıcaklıkların -28 dereceye kadar düşmesi bekleniyor. Bölgede gün ışığı çok az yüzünü gösteriyor. Navalni de buna dikkat çekerek “Pencereden dışarı baktığımda önce gece sonra akşam oluyor. Sonra yine gece oluyor” dedi. Kharp’a giden tren Moskova’dan iki günde bir kalkıyor ve şehre ancak 44 saatte ulaşıyor.

Navalni’ye göre getirildiği ceza kolonisindeki gardiyanlar da farklı. Muhalif siyasetçi daha önce Moskova’nın 150 mil doğusundaki bir hapishanede tutuluyordu.
Destekçilerine ve diğer herkese uzun nakli sırasında sağlığıyla ilgilendikleri için teşekkür eden Navalni makineli tüfekli gardiyanlar ve bekçi köpekleri gördüğünü ve zemini karla kaplı komşu bir hücrede olduğunu söylediği egzersiz alanında yürüyüşe çıktığını söyledi. Navalni “Her neyse benim için endişelenmeyin. İyi durumdayım. Sonunda buraya varabildiğim için çok mutluyum” dedi. Navalni’nin bu ağır ironi ve mizah dolu mektubu gerçekten de ruh halinin iyi olduğunu gösteriyor.

Navalni şöyle devam etti: “Ocak ayının ortalarına kadar kimsenin beni burada bulmasını beklemiyordum. Ama sonra dün hücremin kapısı açılıp da ‘Avukatınız geldi’ sözlerini duyunca çok şaşırdım.”

Şimdi gerçekten Rus roman karakteri oldu: Navalni Sibirya'da sürgünde ortaya çıktıŞimdi gerçekten Rus roman karakteri oldu: Navalni Sibirya’da sürgünde ortaya çıktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.