Sicilya açıklarında lüks yat battı, kayıp yolculardan biri İngiliz girişimci Mike Lynch

Şiddetli yağışların hakim olduğu İtalya'nın Sicilya açıklarında lüks bir yat battı. 22 kişinin bulunduğu yatta 15 kişi kurtarılırken birinin ölü bedenine ulaşıldı. Altı kişi hâlâ kayıp. Kayıp yolculardan biri İngiliz girişimci Mike Lynch.

Dünya 19 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Perini Navi

22 kişiyi taşıyan süper yat kötü hava koşulları nedeniyle Sicilya açıklarında battı. Dört İngiliz, iki Amerikalı bir Kanadalı kayıp. Aralarında bir yaşında bir çocuğun da olduğu 15 kişi ise sahil güvenliğin devriye botları ve itfaiyecilerin yardımıyla kurtarıldı. İtalyan itfaiye sözcüsü Luca Cari enkazın yakınında bir ceset bulunduğunu, ancak diğer altı kişiden henüz haber alınamadığını söyledi. Financial Times’ın haberine göre İngiltere’nin en bilindik teknoloji girişimcilerinden biri olan Mike Lynch de batan lüks yatın içindeydi ve şu an kayıp yolcular arasında.

İtalyan sahil güvenliğine göre olay şöyle oldu: İngiltere bandıralı 56 metrelik Bayesian adlı yat şiddetli fırtınanın hakim olduğu Porticello yakınlarında sabah saat beş sularında battı. Teknedekilerin 10’u mürettebat, 12’si yolcuydu.

Sahil güvenlik yatın 2008 yılında İtalyan gemi yapımcısı Perini tarafından inşa edildiğini söyledi. Yatın gövdesinin alüminyumdan olduğu ve maksimum 15 knot hıza ulaşabildiğinden bahsediliyor. Zaten taşıyabileceği en fazla kişi sayısı da 22.

Takip uygulaması Vesselfinder’a göre tekne 14 Ağustos’ta Sicilya’nın Milazzo Limanı’ndan ayrılmış, en son pazar akşamı Palermo’nun doğusunda demir atmıştı. Yerel medyada yer alan haberlere göre gemiye deniz hortumu çarpmıştı. Deniz hortumu mini kasırgadan hallice bir doğa olayı. Bazı balıkçılar yatın battığı saatlerde kıyı açıklarında kasırga olduğunu söylüyor. Yine balıkçıların açıklamasına göre kısa süre sonra tekneden havaya doğru yardım fişeği atılmıştı. Balıkçılar tekneye yanaşmaya çalışmışlarsa da gördükleri şey yattan geriye kalanlardı.

Yattakilerden biri de İngiliz girişimci

Kurtarma dalgıçları 49 metre battığı tahmin edilen yata ulaşmaya çalışıyor. Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynağa göre İngiliz teknoloji girişimcisi Mike Lynch ve eşi Angela Bacares de lüks yattaydı. Bacares kurtarılırken Lynch kayıplar arasına karıştı. Yazılım şirketi Autonomy’nin kurucularından olan Lynch şirketin 11 milyar dolara HP’ye satılmasının mahkemeye taşınması sonucu kendini 12 yıl sürecek yasal mücadelenin içinde bulmuştu. Girişimci nihayet haziran ayında beraat etmişti.

59 yaşındaki girişimci bir yılı aşkın süreyi ev hapsinde geçirmişti. Beraat ettikten sonra da gazetecilere “İngiltere’ye dönüş en sevdiğim şeylere kavuşmayı dört gözle bekliyorum. Yani aileme ve kendi alanımda yenilikler getirmeyi” demişti. Tesadüf bu ya, Lynch’in davasındaki diğer sanık ve Autonomy’nin eski finans müdür yardımcısı Stephen Chamberlain, Cambridgeshire’de koşarken bir arabanın çarpması sonucu hayatını kaybetti.

Termini Imerese savcılığı olayı soruşturduğunu açıkladı. Kurtarılanlardan sekizi bölgedeki hastanelere sevk edildi. Hepsinin durumunun stabil olduğu söyleniyor. Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü de “Sicilya’da meydana gelen olayın ardından yerel makamlarla temasa geçtik. Olaydan etkilenen İngiliz vatandaşlarına konsolosluk desteği sağlamaya hazırız” dedi.

Palermo’daki Di Cristina Hastanesi’nden doktorların anlattığına göre yolcular arasında yer alan çocuğun annesi, evladının boğulmasını önlemek için hem kendini hem de kızını su üstünde tutmaya çalışmıştı. Adının Charlotte olduğu açıklanan İngiliz kadın yaşadıklarını doktorlara “Her yer karanlıktı. Suyun içinde gözlerimi açık tutamıyordum. Yardım çığlıkları atıyordum ama etrafımda duyabildiğim tek şey diğerlerinin çığlıklarıydı” diye anlattı.

Kavurucu sıcakların ardından son günlerde İtalya’yı etkisi altına alan fırtına ve şiddetli yağışlar ülkenin kuzeyinde sel ve toprak kaymalarına neden oldu.

Sicilya açıklarında 5.3 ton kokain yakalandı: Yükünü boşaltan gemi Türkiye'ye gidecektiSicilya açıklarında 5.3 ton kokain yakalandı: Yükünü boşaltan gemi Türkiye’ye gidecekti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.