Dünya 2024’e havai fişeklerle, Ukrayna ordusu füzelerle girdi

Ukrayna'da cephe hattında savaş yılbaşında da aralıksız devam ederken askerler yeni yıla yoğun çatışmalarla girdi. Silah sesleri özellikle Donetsk'te kutlamaların değil savaşın işaretleri oldu.

Dünya 2 Ocak 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Ukrayna'da cephe hattında yılbaşında Rus ordusu ile çatışmalar yoğun bir şekilde devam etti. / Fotoğraf: AA

Şubat ayında üçüncü yılına girecek olan Rusya-Ukrayna Savaşı özellikle doğu bölgelerinde tüm hızıyla devam ediyor. Yeni yıla yoğun çatışmalarla giren Ukrayna askerleri 2024’ü cephede buruk karşıladı. Ülke genelinde en şiddetli çatışmaların yaşandığı yer olarak bilinen Avdiyivka tarafında Ukrayna ordusunun yoğun hareketliliği var.

Dünya genelinde birçok ülkede yılbaşı kutlamak amacıyla havai fişekler atılırken Avdiyivka cephesinde gece boyunca ateşlenen top mermileri ve füzeler gökyüzünü aydınlattı. Ukrayna ordusundan özel izin alarak Donetsk bölgesindeki Avdiyivka cephesine ulaşan Anadolu Ajansı (AA) ekibi yaklaşık 24 saat boyunca bu yöndeki gelişmeleri takip etti.

Avdiyivka, Marinka, diğer şehir ve yerleşim yerlerinde gece yarısında sık sık ateş rengine bürünen gökyüzü bölgedeki çatışmaların şiddetini yansıtıyor.

En zorlu görev tank birliklerinin

Cephe hattında yapılan haber çalışması esnasında da Ukrayna ordusuna ait tank birlikleri savaş faaliyetlerini sürdürdü. Ordunun 59. mekanize tugayına bağlı tank taburlarının 2023 yılın son gününde Rus mevzilerini yoğun ateş altına aldığı görüldü. Savaş sebebi ile yakınlarıyla evde olmak yerine yılbaşını cephede geçirmek zorunda kalan Ukraynalı askerler ailelerini sadece telefondan arayarak hasret giderebildi.

Komutanlık yaptığı T-64 tankına mermileri dolduran 50 yaşındaki tankçı “Marek” cephedeki son durumu anlattı. Güvenlik gerekçesiyle sadece kod adını belirten Marek “Ben cephede ülkemi savunuyorum. Bu benim asıl amacım” dedi. Savaş başlamadan önce müzik öğretmeni olduğunu söyleyen Marek birkaç aylık savaş eğitimi aldıktan sonra cephede tankçı olarak göreve devam ettiğini aktardı.

Yaklaşık yedi aydır cephede olduğuna dikkati çeken Marek yılbaşı gibi özel günlerde evden uzak kalmanın kolay olmadığını söyledi:

“Yılbaşında evden uzak olmak elbette kolay değil ama ailelerimiz güvende olsun diye biz cephede görevimizi yerine getiriyoruz. Bizim işimiz böyle.”

‘Barış istiyorum’

Marek “Yılbaşı veya başka bayram günlerine rağmen burada çatışmalar devam ediyor. Burada savaş var, dinlenmek yok” dedi. Üç torunu olan Marek 2024’te savaşın bitmesini hayal ettiğini söyledi:

“Savaşın bitmesini ve barışın olmasını istiyorum. Torunlarımızın, tüm çocukların, insanların artık savaşın ne olduğunu görmesini istemiyorum.”

‘Tankların rolü çok önemli’

Aynı tugayda bir tank mürettebatında görevli 53 yaşında Grigoriy ise ekibinin 24 saat boyunca savaştığını aktardı. Grigoriy sonbaharda yaralandığını, hastaneden taburcu olunca birkaç gün önce doğrudan görevine geri döndüğünü söyledi.

Rus birliklerinin son günlerde Avdiyivka yönünde yeniden saldırıları artırmaya başladığını belirten Grigoriy “Avdiyivka yönündeki savaş yeniden şiddetlenmeye başladı” dedi. Yoğun saldırılara rağmen Avdiyivka şehrinin Ukrayna ordusunun kontrolünde kaldığını ifade eden Grigoriy “Biz cephe hattını ayakta tutuyoruz ve tankların buradaki rolü çok önemli” değerlendirmesini yaptı.

Yılbaşı gecesinde Avdiyivka yönünde çatışmalar sürerken cephede yaralanan Ukraynalı askerlerinin tahliye süreci de görüntülendi. Cephe hattında siperlerde kalan sağlık ekipleri yaralı askerleri en yakın sağlık merkezine ulaştırmak için gece boyunca görev yaptı.

Ukrayna savaşında ilerleme yok, gerilla taktikleri öne çıkıyorUkrayna savaşında ilerleme yok, gerilla taktikleri öne çıkıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.