Bakan Fidan’dan Batı’ya Gazze çağrısı: İnsanlık suçuna ortak olmayın

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İsrail ile Filistin arasındaki savaşa dair açıklamasında Batı'ya çağrı yaptı. Gazze'de insanlık suçu işlendiğini vurgulayan Fidan "Buna ortak olmayın" dedi.

Siyaset 16 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

İsrail ile Filistin arasındaki savaşta Gazze’de hastaneler bombalanıyor, santraller kullanım dışı bırakılıyor. İsrail’in yoğun saldırısı altında olan Gazze’de insanlar temel ihtiyaçlarına dahi ulaşamıyor. Türkiye savaşın sona erdirilmesi taraftarı ve iktidar ‘garantörlük’, ‘arabuluculuk’ gibi çıkışlar yapıyor. Bunlarla birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya ve Amerika’ya sert tepki veriyor.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı Elmedin Konakoviç’i ağırladıktan sonra Gazze’ye dair açıklamalar yaptı. Ankara’da bu görüşme sonrası kamera karşısına geçen Fidan İsrail’in Gazze’ye saldırılarına değindi ve camilerin, okulların bombalanması karşısında sessiz kalamayacaklarını söyledi. Batı’ya da çağrı yapan Fidan “İşlenen insanlık suçuna ortak olmamaya çağırıyorum. Sessiz kalmak dünyanın başka yerlerinde hukukun ihlaline yeşil ışık yakmaktır” dedi. Gazze’de bir an önce tam ateşkesin sağlanması gerektiğini söyleyen Fidan İsrail saldırılarının durması ve iki devletli çözümün hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Öte yandan İsrail ile Filistin arasında üç günlük ateşkes yapılmasıyla ilgili görüşmelerin sürdüğü iddia ediliyor. Hamas’ın rehin aldığı İsraillilerin aileleri Netanyahu hükümetine baskıyı sürdürürken, rehine müzakereleri hakkında bilgi sahibi bir kaynak 50 rehinenin serbest bırakılmasına karşılık üç günlük ateşkesin görüşüldüğünü söylemişti. Mısır’dan Gazze’ye savaşın başından bu yana ilk kez yakıt geçişi oldu. Ancak insani yardım kuruluşları bunun yeterli olmadığını vurguluyor.

50 rehineye karşılık 3 günlük ateşkes: Hamas sıcak bakıyor, İsrail ayak sürüyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.