Sırbistan’da 48 saatte ikinci silahlı saldırı: 8 ölü, 13 yaralı

Sırbistan'da bir kasabanın çevresindeki üç köyde perşembe günü silahlı saldırı gerçekleşti. 8 kişinin hayatını kaybettiği, 13 kişinin ise yaralandığı saldırı, bireysel silahlanma sorununu gündeme getirdi.

Dünya 6 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Bu, Sırbistan'da bir hafta içerisinde meydana gelen ikinci silahlı saldırı oldu. Fotoğraf: AA

Sırbistan’da son bir haftada ikinci kez toplu katliam meydana geldi. Belgrad’ın güneyindeki Mladenovac kasabasının yakınlarında hareket halindeki araçtan otomatik tüfekle açılan ateşte sekiz kişi hayatını kaybederken, yedisi kritik olmak üzere 13 kişi ise yaralandı.

Saldırıyı gerçekleştiren şüphelinin 21 yaşındaki bir erkek olduğu öğrenildi. Saldırganın bir polis memuruyla tartıştıktan sonra sırasıyla Mladenovac çevresindeki Dubona, Malo Orasje ve Sepsin köylerinde ateş açtığı bildirildi. Ölenler arasında bir polis memurunun olduğu öğrenildi.

Yaklaşık 600 polis saldırının gerçekleştiği yerde arama çalışmalarına başladı. Bölgeye helikopter ve dronlar da sevk edildi. Büyük insan avının ardından saldırgan tutuklandı. İçişleri Bakanı Bratislav Gasic saldırıyı ‘terör eylemi’ olarak nitelendirdi.

İki gün önce ilkokulda saldırı olmuştu

Bu saldırı, 13 yaşındaki bir çocuğun çarşamba günü Belgrad’daki bir ilkokulda sekiz öğrenciyi ve bir güvenlik görevlisini vurarak öldürmesinin ardından geldi. Saldırıyı gerçekleştirdiği ilkokulda 2019’dan beri öğrenci olduğu öğrenilen çocuk, babasına ait iki silahı kullanmıştı. Çocuğun bu saldırıyı bir aydır planladığı tahmin ediliyor.

Polis çocuğun aynı zamanda öldürmeyi planladığı çocukların bir listesini yaptığı söyleniyor. Ne var ki ülkedeki ceza ehliyeti yaşının 14 olmasından dolayı, çocuk mahkemeye çıkarılmayacak ve bir psikiyatri kliniğine yatırılacak. Öte yandan çocuğun anne ve babası ise tutuklandı.

İkinci silahlı tam da ilkokula yönelik saldırı için dün başlayan üç günlük yasa hazırlanılırken meydana geldi. İkinci saldırının gerçekleştiği gün binlerce kişi, hayatını kaybeden çocuklar ve güvenlik görevlisini anmak üzere ilkokulun önüne giderek çiçek ve oyuncak bırakmıştı.

10 yıl sonra ilk toplu katliamlar

Sırbistan’da 2019 yılında her 100 kişiye 39,1 silah düştüğü tahmin ediliyor. Sırbistan bu verilerle ABD ve Karadağ’ın ardından dünyada en çok silahlanma görülen üçüncü ülke konumunda yer alıyor. Balkan ülkesi ise yaşananları kabullenmekte zorlanıyor. Bireysel silahlanma yaygın olarak görülse de ülkede böyle kitlesel saldırılar oldukça nadir yaşanıyor.

Hatta ilkokul saldırısı, Sırbistan’ın çağdaş tarihinde meydana gelen ilk okul saldırısıydı. Son silahlı saldırı ise 2013 yılında bir savaş gazisinin Sırbistan’ın orta kesimlerindeki Velika Ivanca köyünde 13 kişiyi öldürdüğü zaman gerçekleşmişti.

Bu iki trajedi, ülkede son yıllarda görülen derin siyasi bölünmelerin ve güvensizlik ile istikrarsızlık yaratan kriz ve çatışmalarla da birleşerek ülkenin genel durumu hakkında tartışma başlattı.

Yetkililer silah kontrolünü artırmak için harekete geçerken, polis de vatandaşları silahlarını kilit altında tutmaya çağırdı. Öte yandan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ise ceza ehliyetinin 12’ye düşürülmesi gerektiğini savundu.

Sırbistan'da ilkokula silahlı saldırı: 9 ölü, 7 yaralıSırbistan’da ilkokula silahlı saldırı: 9 ölü, 7 yaralı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.