Sudan krizi sürüyor: 450 bin çocuk yerinden oldu

UNICEF, Sudan'da 15 Nisan'da başlayan çatışmalarda toplam 450 bin çocuğun yerinden olduğunu duyurdu. Tablonun giderek ağırlaştığını duyuran kurum, ilave fon ve kaynak talep etti. Çatışmalarda 190 çocuk ölmüş 1700 çocuk yaralanmıştı.

Dünya 14 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Sudan'da çatışmalar 15 Nisan'dan beri devam ediyor.

15 Nisan’da Sudan’da başlayan çatışmaların faturası günden güne ağırlaşıyor. UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell, bu nedenle 82 bin çocuğun komşu ülkelere, 368 bin çocuğun ise ülke içinde yerinden edildiğini açıkladı.

“Sudan’daki acımasız çatışmanın ülkenin çocukları üzerinde korkunç etkileri oluyor” uyarısında bulunan Russell, ilave fon ve kaynak talebinde bulundu. UNICEF daha önce Sudan’daki çatışmalarda 190 çocuğun öldürüldüğünü, 1700 çocuğun yaralandığını bildirmişti.

Sudan’da başkent Hartum ve diğer şehirlerde 15 Nisan sabahı Sudan ordusu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında başlayan silahlı çatışmalarda Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 604 kişi yaşamını yitirdi, 5.127 kişi yaralandı.

Sudan’daki çatışma ortamına son vermek için girişimler sürerken ülkenin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Al-Harith Idriss Al-Harith Mohamed, çatışmalara BM Güvenlik Konseyi’nin müdahil olmasını tercih etmediklerini söyledi. Sudan hükümeti ve ordusunun saldırı değil savunma pozisyonunda olduğunu kaydeden Al-Harith Mohamed, Hızlı Destek Kuvvetleri’nin (HDK) farklı kesimler arasında yetkisini kaybettiğini, yağmalamaların da bu gruplar tarafından gerçekleştiğini savundu.

BMGK’nın “yumuşak bir tutum” sergilemesi gerektiğini kaydeden Al-Harith Mohamed, “BMGK’nın dahil olması, Afrika Birliği’nin girişimlerini de felç edebilir. Bu nedenle BMGK’nin güçlü bir dil ya da sert adımlarda müdahil olmasını tercih etmiyoruz.” açıklamasında bulundu.

Sudan'da ordu ve RSF, 'Cidde Bildirgesi'ni imzaladı: İnsani yardım var, ateşkes yokSudan’da ordu ve RSF, ‘Cidde Bildirgesi’ni imzaladı: İnsani yardım var, ateşkes yok

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.