Sudan’da ateşkes görüşmeleri devam ediyor: Ordu, RSF’in banka varlıklarını dondurdu

Sudan'da 15 Nisan'dan beri çatışan ordu ile paramiliter örgüt RSF'in ateşkes görüşmeleri Suudi Arabistan'da devam ederken, çatışmalara ara verilmedi. Sudanlılar insani krizin ortasında yardımsız kaldı. Ordu, RSF'in tüm Sudan bankalarındaki varlıklarını dondurdu.

Dünya 16 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Çatışmalar nedeniyle başkent Hartum'daki bazı bölgelerden dumanlar yükseldi. Fotoğraf: AA

Sudan’da fiili lider Abdülfettah El Burhan önderliğindeki ordu ile General Muhammed Hamdan Dagalo liderliğindeki Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) Suudi Arabistan’ın başkenti Cidde’deki görüşmelerin ardından Cidde Bildirgesi’ni imzaladı. Bu bildirgede çatışma bölgelerinde yaşayan insanların tahliye edilmesi kabul edilirken, ateşkes için görüşmelerin devam edeceği mesajı verilmişti.

Ancak görüşmeler devam ederken silahlar susmadı. 600’den fazla insanın hayatını kaybettiği, 200 binden fazla kişinin ise yurdunu terk ederek komşu ülkelere kaçtığı ülkede, ordunun sivil bölgeleri vurduğu, RSF’nin ise sivillerin mülklerini işgal ettiği bildiriliyor. Özellikle başkent Hartum, Omdurman ve Darfur bölgesindeki Geneina’da çatışmalar devam ediyor.

Yağma olayların yaygın yaşandığı bölgede uluslararası yardım kuruluşlarının da geri çekilmesiyle ciddi gıda ve ilaç sıkıntısı yaşanıyor. Darfur’un kuzeyindeki kamp alanında yaşamlarını sürdürmeye çalışan insanların günde tek öğün yemeye kadar düştükleri bildiriliyor.

Ordudan RSF’e banka yaptırımı

Öte yandan ordu, “Abdülfettah El Burhan, RSF ve RSF’e bağlı oluşumların yurt içi ve yurt dışındaki tüm Sudan bankalarındaki varlıklarını dondurmaya karar verdi” açıklamasını yaparak, paramiliter grubun bütçesine dair endişelerini dile getirdi.

Yapılan bu açıklama, ordunun Sudan merkez bankası yöneticisi Hüseyin Yahya Cankol’u görevinden alarak yerine Boray El Sıddık’ı getirmesinin ardından geldi. Bu görev değişiminin nedeni hakkında ise bir yorumda bulunulmadı.

Şarkıcı Shaden Gardood hayatını kaybetti

Sudan’ın önde gelen şarkıcılarından Shaden Gardood, Omdurman’daki yaylım ateşinde hayatını kaybetti. Gardood, RSF’in son günlerde varlığının arttığı al-Hashmab’da yaşıyordu. Sosyal medyada dolaşan bir videoya göre Gardood, bombardımandan korunmaya çalıştığı sırada oğluna pencereyi kapatmasını söylerken görülüyor.

Gardood’un son Facebook paylaşımında, “25 gündür evlerimizde kapana kısılmış haldeyiz… Açız ve büyük bir korku içerisinde ancak inancımızı sürdürerek yaşıyoruz” diye yazdı.

Sudan krizi sürüyor: 450 bin çocuk yerinden olduSudan krizi sürüyor: 450 bin çocuk yerinden oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.