ABD’li 47 Kongre üyesinden Blinken’a: Hamas saldırısından Türkiye’yi sorumlu tutun
Sudan'da nisan ayından beri ordu ile paramiliter grup RSF arasındaki çatışmalar devam ediyor. Darfur bölgesine yapılan bir saldırıda 800 kişi hayatını kaybetti.
Afrika ülkesi Sudan’da 15 Nisan’dan beri askeri hükümet ve muhalif gruplar arasında süren çatışmalar devam ediyor. Birleşmiş Milletler (BM), dün sabah saatlerinde savaşın en kanlı anlarına tanık olan Darfur bölgesindeki Ardamata kasabasında 800’den fazla insanın silahlı gruplar tarafından öldürüldüğünü bildirdi.
Saldırının merkezi hükümete karşı olan paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) tarafından düzenlendiği iddia ediliyor. Bunun sebebi ise saldırıda hayatını kaybedenlerin Arap olmayan Masalit kabilesinden olması. RSF, saldırıdan hemen önce Ardamata yakınlarında bir askeri üssü ve mülteci kampını hedef aldı.
Sudan, ülkenin fiili lideri Abdülfettah El Burhan ile RSF komutanı Muhammed Hamdan Dagalo arasında artan gerilimin savaşa dönüştüğü nisan ortasından bu yana kaosa sürükleniyor.
RSF, son haftalarda Darfur bölgesinde hızla alan kazanıyor. Suudi Arabistan’ın arabuluculuk rolü üstlendiği savaşta yedi aydır ateşkes ilan edilmedi. BM’nin verilerine göre nisandan beri 10 binden fazla kişi hayatını kaybetti.
Sudan’daki BM insani yardım koordinatörü Clémentine Nkweta-Salami, “Durumun korkunç ve vahim olduğunu söyleyip duruyoruz. Ancak açıkçası Sudan’da yaşanan dehşeti anlatacak kelime bulamıyoruz” sözlerini dile getirdi.
Bir basın açıklamasında konuşan Nkweta-Salami, ”Cinsel şiddet, kaybolmalar, keyfi gözaltılar ve ciddi insan ve çocuk hakları ihlallerine ilişkin dehşet verici haberler almaya devam ediyoruz” dedi.
Annelerinin önünde tecavüze uğrayan kızları ve vurulan çocukları hatırlatan Nkweta-Salami, ”Sudan’daki şiddet ‘mutlak kötülük’ sınırında” diye belirtti.
Savaştan kaçmak isteyen binlerce Sudanlı komşu ülkelere göç ediyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) açıklamalarına göre yalnızca geçen hafta en az sekiz bin kişi komşu ülke Çad’a kaçtı. BM ayrıca önümüzdeki günlerde ”yoğun göç hareketleri” beklediğini söyledi.
UNHCR’ın verilerine göre, savaşın başladığı 15 Nisan’dan beri 4.8 milyon kişi ülke içinde, 1.2 milyon kişiyse ülke dışına göç etti. Savaş ayrıca Sudan’ın altyapısını da tahrip etti. Ülkedeki hastanelerin yüzde 80’i kapatılırken, milyonlarca kişi açlıkla mücadele ediyor.