Sudan’da ordu ve RSF, bir haftalık ateşkeste uzlaşıya vardı

Çatışmaların 850 sivilin canına mal olduğu Sudan'da ordu ve RSF, Suudi Arabistan ve ABD arabuluculuğunda Cidde kentinde gerçekleştirdikleri görüşmelerde, çatışmaların yoğun yaşandığı bölgelerde tahliyelerin sağlanması için 7 günlük ateşkes kararı aldı.

Dünya 22 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Çatışmalar nedeniyle birçok sivilin kentten ayrılması sonucu başkent Hartum hayalet kente dönüştü. Fotoğraf: AA

Sudan’da Abdülfettah el Burhan öncülüğündeki ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasındaki çatışmalar 37 gündür devam ediyor. Sudan Doktorlar Sendikası şimdiye kadar çatışmanın yoğun bir şekilde yaşandığı başkent Hartum olmak üzere birçok kentte 850 sivilin hayatını kaybettiğini, 3 bin 394 kişinin ise yaralandığını açıkladı.

Suudi Arabistan ve ABD’nin araya girmesiyle iki tarafın temsilcileri son iki haftadır Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde görüşüyordu. Bu görüşmelerde çatışmaların yoğunlukta olduğu bölgelerde tahliyelerin gerçekleştirilmesi konusunda mutabakata varılmıştı. Tahliyelerin gerçekleşebilmesi için gereken ateşkes görüşmeleri ise devam ediyordu.

Şimdiye kadar ülke içerisinde 843 binden fazla kişi yerinden edildi, 259 bin kişi ise komşu ülkelere kaçtı. Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ülke içinde yerinden edilenlerin sayısının 1,8 milyona ulaşacağını öngörüyor. Ülkede kalanların büyük bir kısmının ilaç ve yiyecek sıkıntısı yaşadığı da biliniyor.

Şimdi RSF ve ordu tahliyelerin sağlanabilmesi için bugün akşam saatleri itibarıyla yedi günlük insani ateşkes konusunda anlaştı. Ateşkes sadece yedi günlüğüne sağlanmış olsa da Cidde’deki görüşmeler devam edecek ve taraflar görüşmelerde anlaşma sağlarsa ateşkesin süresi uzatılabilecek. Tarafların bundan sonraki görüşmelerde sivillerin güvenliği ve insani koşulların iyileştirilmesi meselelerine odaklanacağı söyleniyor.

Bu kısa ateşkeste insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması ve temel hizmetlerin sağlanması gibi eylemlerin gerçekleşmesi bekleniyor. Ancak tarafların ateşkese ne kadar uyacağı bilinmiyor. Zira bundan önceki yedi ateşkes de ihlal edildi ve çatışmalara kalındığı yerden devam edildi. Yine de ABD ve Suudi Arabistan’ın ortak açıklamasına göre bu seferki anlaşma gözlem altında tutulacak. 

Sudan'daki çatışmalarda kayıp insan krizi: 190 kişiden haber alınamıyorSudan’daki çatışmalarda kayıp insan krizi: 190 kişiden haber alınamıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.