Sudan ordusu ve RSF, Suudi Arabistan’da masaya oturdu

Suudi Arabistan ve ABD'nin ortak çabaları neticesinde Sudan'da ordu ile paramiliter örgüt RSF'ten temsilciler çatışmaların başından bu yana ilk kez Cidde'de bir araya geldi.

Dünya 8 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Yeni ateşkesin, 4 Mayıs Perşembe gecesi başlayacağı ve 11 Mayıs'ta sona ereceği belirtildi. Fotoğraf: AA

Sudan’da fiili lider Abdulfettah El Burhan’ın ordusu ile Muhammed Hamdan Dagalo öncülüğündeki paramiliter Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasında 15 Nisan’da başlayan çatışmaların tümden sona ermesi için ilk görüşmeler Suudi Arabistan’ın Cidde şehrinde başladı.

Birinci ayını doldurmaya yaklaşan çatışmalarda şimdiye kadar 550 kişi hayatını kaybederken, 4 bin 926 kişi de yaralandı. Bazı Sudanlılar çevre ülkelere kaçarken, birçok ülke Sudan’daki vatandaşlarını tahliye etti.

Öte yandan iktidar için savaşan taraflar, Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi’nin (IGAD) girişimleriyle 4 Mayıs’tan 11 Mayıs’a kadar ateşkesi bir hafta daha uzatma kararı almıştı. Ne var ki hem ordu hem de RSF, daha önceki altı ateşkeste de görüldüğü üzere ateşkese uymadı.

Suudi Arabistan ve ABD’nin yayımladığı ortak açıklamaya göre ise ordu ve RSF’den temsilciler, 6 Mayıs’ta Cidde’de görüşmelere başladı. Sudan halkının çıkarı için çatışmalara son verilmesine öncülük edecek müzakerelere her iki tarafın da aktif katılımını beklediğini bildiren Suudi Arabistan ve ABD, görüşmelerin ne kadar süreceğini açıklamadı.

Afrika Birliği ise daha çatışmalar ilk başladığında Afrika dışındaki güçlerin bu işe karışarak daha karmaşık hale getirmemesi çağrısında bulunmuştu. IGAD da Güney Sudan, Kenya ve Cibuti devlet başkanlarından oluşan bir mekanizma ile barış görüşmelerinin yapılmasını planlıyordu.

Sudan'da ordu ve RSF ateşkesi bir hafta daha uzatmayı kabul ettiSudan’da ordu ve RSF ateşkesi bir hafta daha uzatmayı kabul etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.