Suudi basını ortaya attı, İsrail yalanladı: Yahya Sinvar’ın nerede olduğu bilmece

Hamas'ın Gazze'deki üst düzey lideri Yahya Sinvar'ın nerede olduğu hâlâ bilmece. Ama Suudi Arabistan medyasının ortaya attığı iddiaya göre Sinvar yanına rehineleri de alarak Mısır'a tüneller aracılığıyla kaçtı bile. İsrail ise iddiayı yalanladı.

Dünya 20 Şubat 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Yahya Sinvar. Fotoğraf: AA

İsrail Hamas’ın Gazze’deki lideri Yahya Sinvar için aylardır insan avında. Bunun için Sinvar’ın Han Yunus’taki evine baskın yapıldı, Sinvar’ın içinden geçtiği şüphelenilen tüneller İsrail ordusu tarafından kontrol edildi. Ne var ki şimdiye kadar ordunun Sinvar ve ailesi olduğunu iddia ettiği bir grup insanın tünelden geçtiği video dışında Hamas lideriyle ilgili bir bilgiye ulaşılamadı. Ama dün Mısır gazetesi Elaph’ta Sinvar’ın nerede olduğuyla ilgili olarak ortaya yeni bir iddia atıldı.

Elaph’ın güvenlik yetkililerine dayandırdığı haberine göre İsrailli yetkililerin elinde Yahya Sinvar ve kardeşi Muhammed’in de olduğu bir grup Hamas liderinin tüneller aracılığıyla Refah’tan Mısır topraklarına geçmeyi başardığına dair bilgi ve tahminler olduğu belirtildi. Gazete Hamas liderleriyle birlikte Gazze’de hayattaki İsrailli rehinelerin de Mısır’daki Sina Yarımadası’na kaçırıldığından endişe duyulduğunu kaleme almış.

İsrailli güvenlik yetkilileri son yıllarda Gazze’nin altında araba ve küçük kamyonet geçebilecek kadar büyük tüneller keşfetti. İsrailli yetkililer bu tüneller aracılığıyla İran’dan tedarik edilen silahların, füzelerin, insansız hava araçlarının ve teknolojilerin Gazze’ye sokulduğunu ve Hamas savaşçılarının İran ve Lübnan’da eğitim için yine bu tünelleri kullandığını belirtiyor.

Bununla birlikte Channel 12’nin haberine göre İsrailli yetkililer bu iddiaları yalanlayarak ne ellerinde böyle bir bilgi ne de İsrailli rehinelerin orada olduğu yönünde endişeleri olduğunu söyledi.

Sinvar’ın nerede olduğu hâlâ bir bilmece. İsrail ordusu geçen hafta yayınladığı videodaki kişilerden birinin Yahya Sinvar olduğunu iddia etti. Videodakilerin yüzü görünmediği için bilgiyi teyit etmek mümkün olmadı. Ancak İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari görüntülerin Hamas’ın 10 Ekim tarihli güvenlik kamerasından alındığını söyledi. Hagari, Sinvar’ı henüz ele geçiremediklerini kabul etse de insan avının devam edeceğini “Ölü ya da diri yakalanana kadar durmayacağız” diyerek gösterdi.

Hamas’ın 7 Ekim’deki sürpriz saldırısının ardındaki kişinin Yahya Sinvar olduğu biliniyor. İsrail ordusu Sinvar gibi üst düzey liderleri yakalarlarsa Hamas’ı büyük ölçüde bitirebileceklerini düşünüyor. Ancak ABD basını ve analistler Hamas’ı bitirmenin o kadar da kolay olmayacağını düşünüyor. Çünkü üst düzey yetkililer gitse bile Hamas’ın savaşa devam edeceği tahmin ediliyor. Ayrıca İsmail Haniye gibi bazı Hamas liderleri Katar’da faaliyet gösteriyor.

Ayrıca WSJ’nin daha önce bildirdiğine göre İsrail ordusu tünellerle mücadelede büyük ölçüde ilerleme kaydedemedi. Tünelleri imha etmek için patlayıcılar, su pompaları ve eğitimli köpekler kullanan İsrail ordusu şimdiye kadar tünellerin yüzde 80’ine dokunamadı.

Öte yandan Haniye de bugün esir takasında bir türlü varılamayan anlaşma maddelerini görüşmek için Mısır’ın başkenti Kahire’ye gitti. Haniye Mısırlı yetkililerle sahadaki durumu da görüşmeyi planlıyor. Haniye cumartesi günkü açıklamasında Hamas’ın bazı taleplerini yenilediğini söylemişti ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bu anlaşma maddeleri için “hayal ürünü” diyor.

Netanyahu müzakere masasından henüz kalkmadı ama rehineler 10 Mart’a kadar serbest bırakılmazsa Refah’a gireceklerini duyurdu. Bu da Hamas için geri sayımın başladığını gösteriyor. 1.3 milyon insanın yaşadığı Refah’a İsrail askerlerinin tanklarla girmesi büyük bir yıkım anlamına geliyor. Şimdiye kadar savaşta 29 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Bu sayının enkaz altında kalan ancak ekipman eksikliği nedeniyle çıkarılamayan insanlar dahil değil, dolayısıyla can kaybı çok daha yüksek olabilir.

İsrail'den Hamas'a tehdit: 130 Esiri serbest bırakmazsanız 10 Martta Refah'a saldıracağızİsrail’den Hamas’a tehdit: 130 Esiri serbest bırakmazsanız 10 Martta Refah’a saldıracağız

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.