Suudi-İran yakınlaşması sürüyor: 7 yıl sonra Suudi bir bakan İran’da

Orta Doğu'nun iki ezeli düşmanı olarak görülen Suudi Arabistan-İran arasındaki ilişkilerde Çin girişimleriyle başlayan normalleşme sürüyor. 7 Haziran'da İran, Suudi Arabistan'daki büyükelçiliğini tekrar açarken, dün de Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı 7 yıl sonra İran'a gelen ilk bakan oldu.

Dünya 18 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Bin Ferhan'ın bu ziyarette İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve İranlı mevkidaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile görüşmesi bekleniyor.

İran Devlet Televizyonu, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan’ın, İran’a ziyaretini duyurdu. Bin Ferhan’ın bu ziyareti ülkesinin İran’daki büyükelçiliğinin açılışı içindi.

Suudi Arabistan’ın önde gelen Şii din adamı Nimr en-Nimr’in de aralarında bulunduğu 47 kişinin idam etmesine misilleme olarak Tahran’daki Suudi elçiliğine saldıran protestocuların ardından 2016 yılında İran’la bağlarını koparmıştı. İran son olarak Suudi Arabistan’daki büyükelçiliğini 7 Haziran’da resmen açmıştı.

Orta Doğu’nun iki ezeli düşmanı olarak görülen iki ülke arasında mart ayında Çin’in arabuluculuğunda varılan anlaşmayla bölgesel istikrarı tehlikeye atan yılları geride bırakarak ilişkileri yeniden kurma kararı alınmıştı. 6 Nisan’daki buluşmada büyükelçiliklerinin yeniden açılması, iki ülke arasındaki uçuşların yeniden başlatılması ve vizelerin kolaylaştırılması konusunda anlaşılmıştı. İran, 23 Mayıs’ta Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Rıza Enayeti’nin Riyad Büyükelçisi olarak atandığını açıklamış, 6 Haziran’da İran’ın Riyad Büyükelçiliği, 8 Haziran’da da Cidde Konsolosluğu yeniden açılmıştı.

Reuters’ın aktardığına göre bu gelişmelerin yarattığı etki, İran’ı diplomatik olarak izole etmek isteyen İsrail’i bölgede yalnız bırakmak oldu.

Zira 2020’de İsrail’le normalleşme anlaşması imzalayan ilk Körfez Arap ülkesi olan Birleşik Arap Emirlikleri de geçen yıl İran’la resmi ilişkileri yeniden başlatmıştı.

Suudi Arabistan'ın Vizyon 2030 hamleleri: Ezanın kısılan sesi, futbolun şaşalı transferleri, ilk kadın astronotun uzay seferiSuudi Arabistan’ın Vizyon 2030 hamleleri: Ezanın kısılan sesi, futbolun şaşalı transferleri, ilk kadın astronotun uzay seferi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.