Tayvan tatbikatında 2’nci gün: Çin ‘hedef vurma simülasyonu’ yaptı

Tayvan lideri Tsai Ing Wen'in ABD ziyaretinden hoşnutsuzluğunu açık açık dile getiren Çin, bu kapsamda Ada çevresinde 3 günlük tatbikat başlattı. Söz konusu Asya ülkesi, tatbikatlar kapsamında 'önemli hedefleri vurma' simülasyonu yaptı.

Dünya 10 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Tayvan çevresindeki 8 Nisan tarihli tatbikattan bir ÇKHO pilotu. Fotoğraf: Doğu Cephesi Komutanlığı

Tayvan lideri Tsai Ing Wen, Amerika ziyaretleri kapsamında ABD’de Temsilciler Meclisi Kevin McCarthy ile bir araya geldi. Tayvanlı liderin bu ziyaretini hoş karşılamayan ve karşılık vereceğini belirten Çin, bunun akabinde ABD’li iki kuruluşun yöneticilerine yaptırım uygulamıştı. Bu kapsamda tepkisine bir yenisini ekleyen Çin, Tayvan çevresinde üç günlük tatbikat başlattı.

Tayvan Adası’na yönelik cumartesi günü başlattığı tatbikatların ikinci gününde Çin Halk Kurtuluş Ordusu (ÇHKO), Tayvan’ın bulunduğu bölgeden sorumlu Doğu Cephesi Komutanlığı , kara, hava, deniz ve roket kuvvetleri unsurlarının katıldığı askeri tatbikatlarını sürdürdü.

‘Müşterek Kılıç’ adını verdiği bu tatbikatlarda Çin, Ada ve çevresindeki sularda ‘talim hedeflerine’ nokta atış simülasyonları yaptı. Tatbikata kara kuvvetlerine bağlı roket bataryaları, deniz kuvvetlerine bağlı savaş gemileri, karada konuşlu gemi savar sistemleri, hava kuvvetlerine bağlı savaş jetleri, keşif ve erken uyarı uçakları ile roket kuvvetlerine bağlı güdümlü füze sistemlerini kontrol eden birlikler katıldı.

Çin ordusu, Ada’ya yönelik saldırı simülasyonlarını gösteren bir bilgisayar animasyonu da yayımladı. Bu animasyonda karada konvansiyonel mobil füze bataryalarının, uzun menzilli roket sistemlerinin, savaş uçakları ve gemilerin Ada’yı hedef aldı görüldü.

Çin ordusu ilk kez Tayvan ve çevresindeki sulardaki hedefleri ‘talim hedef’ olarak tanımlıyor. Tayvan’daki binalar, askeri tesisler ve mobil askeri unsurlar anahtar hedef olarak konumlandırılıyor. Çin silahlı kuvvetlerinin eş zamanlı olarak deniz, hava ve enformasyon kontrolünü ele geçirmeyi amaçladığı bildiriliyor.

Öte yandan Tayvan Savunma Bakanlığı, Ada çevresinde Çin’e ait 70 askeri hava aracı ve 11 savaş gemisi tespit edildiğini aktardı. Bu 70 araçtan 35’inin Tayvan’ın hava sahasını ihlal ettiği belirtildi.

Tayvan lideri ABD'de: Çin'den yaptırım yağmuruTayvan lideri ABD’de: Çin’den yaptırım yağmuru

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.