ABD Temsilciler Meclisi’nin yeni gündemi: Filistinlileri ülkeye almamak

Çoğunluğunu Cumhuriyetçilerin oluşturduğu ABD Temsilciler Meclisi'nde Filistinlilerin ülkeye girişini engellemek üzere hazırlanan bir yasa tasarısı sunuldu.

Dünya 4 Kasım 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Hamas operasyonu ardından devam eden savaşta net bir şekilde İsrail’in yanında olduğunu açıklayan Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Temsilciler Meclisi Üyesi Cumhuriyetçi Ryan Zinke infial yaratacak bir tasarı sundu.

Güvenlik gerekçesini öne sürdü

Zinke Filistinlilerin ABD’ye vize almasını engelleyip ülkedeki Filistinlilerin sınır dışı edilmesinin önünü açabilecek yasa tasarısı hazırladı. Temsilciler Meclisi’ne sunulan Tasarı Filistin pasaportu taşıyanların güvenlik gerekçesiyle ABD’ye girişinin engellenmesine ve ülkede vize ile bulunan Filistinlilerin sınır dışı edilmesine yol açabilecek. Zinke “Aşırıcılıktan Koruma Yasası” adlı tasarıyı Amerikan vatandaşlarını güvende tutmak için hazırladığını ileri sürdü.

Zinke Eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde İçişleri Bakanlığı Sekreteri olarak görev yapmıştı.

10 üyenin imzasını taşıyor

Kongre’deki 10 Cumhuriyetçi üyenin imzaladığı tasarı için Zinke “Koşullar, göç sistemimize yönelik tehditler ve dünyanın her yerindeki iltica, sığınma ve vize süreçlerini kötüye kullanan teröristlerin geçmişi göz önüne alındığında bu tasarıdaki önlemler Amerikalıları güvende tutmak için zorunludur” dedi.

Söz konusu tasarının yasalaşmasıyla ABD İç Güvenlik Bakanlığının Filistin pasaportuna sahip olanlara sığınma hakkı vermesi de engellenecek.

7 Ekim’den bu yana yaşananlar

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail’in “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme” gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken İsrail ordusu da Gazze Şeridi’ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail Gazze’den düzenlenen saldırılarda 315’i asker 1400’den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.

İsrail’e göre 31 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ndeki çatışmalarda ölen asker sayısı 25’e yükselirken, Kassam Tugaylarının elinde 242 İsrailli esir bulunuyor. İşgal altındaki Batı Şeria’da da bir İsrail askeri öldü.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrail’in saldırılarda 3 bin 826’sı çocuk, 2 bin 405’i kadın olmak üzere 9 bin 227 Filistinli öldürüldü, en az 23 bin kişi yaralandı.

Batı Şeria ve Kudüs’te İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler, 144 Filistinliyi öldürdü.

Gazze’de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesini de hedef gösteren İsrail ordusu, El-Ehli Baptist ve Türk-Filistin Dostluk hastanelerini vurdu, tahliyeye zorladığı Filistin Kızılayı’na bağlı Kudüs ve Endonezya hastanelerinin çevresini bombaladı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim’den bu yana yaşanan çatışmalarda 56 Hizbullah mensubu ile 4 İsrail askeri öldü.

Abluka içinde abluka: İsrail bu sefer de ambulans konvoyunu vurduAbluka içinde abluka: İsrail bu sefer de ambulans konvoyunu vurdu

ABD Dışişleri Bakanı İsrail'de: Sivil ölümlerini azaltması için tavsiyelerde bulundumABD Dışişleri Bakanı İsrail’de: Sivil ölümlerini azaltması için tavsiyelerde bulundum

Lübnan-İsrail sınırı ısınırken Nasrallah alttan almadı: Savaş opsiyonu masadaLübnan-İsrail sınırı ısınırken Nasrallah alttan almadı: Savaş opsiyonu masada

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.