TikTok yasağı ezici çoğunlukla ABD Temsilciler Meclisi’nden geçti

Dünya genelinde bir milyarı aşkın kullanıcısı olan TikTok'un yasaklanmasını öngören yasa tasarısı 65'e karşı 352 oyla ABD Temsilciler Meclisi'nden geçti.

Bilim Teknoloji 13 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Dünya çapında en popüler sosyal medya uygulamalarından olan, ABD’de 170 milyon, tüm dünyada bir milyarı aşkın insanın kullandığı Çin menşeli TikTok platformu Washington’dan ilk darbeyi yedi.

Çin merkezli ByteDance şirketine ait olan, ABD’de yıllardır veri güvenliği tartışmalarının hedefindeki platforma yasak getirmeyi öngören yasa tasarısı Temsilciler Meclisi’nden geçti.

352 “evet” oyuna karşılık 65 “hayır” oyunun kullanıldığı oylamadan sonra ByteDance’in TikTok’un ABD’deki varlıklarını altı ay içinde elinden çıkarması gerekecek. Firmanın bu mal varlıklarını satmaması halinde uygulama Apple ve Google dahil tüm online mağazalarda kaldırılacak.

Fakat ABD’de bir tasarının yasalaşması için iki aşamaya daha ihtiyaç var. Biri Senato’da yapılacak oylama. Tasarı bu oylamada da kabul gördüğü takdirde ABD Başkanı Joe Biden’ın onayına sunulmak üzere Beyaz Saray’a gönderilecek.

ABD basınının aktardığına göre TikTok yasağın önüne geçmek için ABD’de tüm yasal yollara başvuracak. Konuya ilişkin bilgi sahibi olduğu belirtilen bir kaynak ByteDance CEO’su Shou Zi Chew’in Kongre üyeleriyle görüşeceğini söyledi.

TikTok tarafından oylama öncesinde yapılan açıklamada “Bu yasanın önceden belirlenmiş bir sonucu var: TikTok’un ABD’de tamamen yasaklanması. Hükümet 170 milyon ABD’linin Anayasal ifade özgürlüğü hakkını elinden almaya çalışıyor” dendi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Johnson: Düşman komünist Çin…

Oylama sonrası ABD kamuoyu tepkilerle çalkalandı. İlk tepki Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson’dan geldi. Johnson “Komünist Çin Amerika’nın en büyük jeopolitik düşmanı ve teknolojiyi Amerika’nın ekonomisini ve güvenliğini aktif şekilde baltalamak için kullanıyor” dedi.

TikTok’un “Amerikan verilerine erişmek” ve “zararlı” bilgileri yaymak için kullanılabileceği uyarısı yapan Johnson şöyle konuştu:

“Bugün yapılan iki partili oylama Kongre’nin Komünist Çin’in Amerikalıları gözetleme ve manipüle etme girişimlerine karşı olduğunu göstermekte ve düşmanlarımızı caydırma konusundaki kararlılığımızı işaret etmektedir.”

Elli Demokrat ve 15 Cumhuriyetçi tasarıya karşı oy kullandı. Bunlar arasında aşırı sağcı milletvekilleri gibi ilericiler de vardı; Pramila Jayapal, Ro Khanna ve Ruben Gallego gibi ilericilerin yanı sıra daha önce sosyal medyadan men edildiğinden yakınan temsilci Marjorie Taylor Greene gibi aşırı sağcı muhafazakârlar.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi’ndeki en üst düzey Demokrat milletvekili Jim Himes de sürpriz şekilde hayır oyu verdi. O da tasarıyla ilgili ifade özgürlüğü sorunlarına değindi.

Eski Başkan Yardımcısı Pence: TikTok dijital bir fentanil

Eski Başkan Donald Trump yasağa kesin bir dille karşı çıkarken başkanlığı döneminde yardımcısı olan Mike Pence de sözünü sakınmadı. X’teki bir paylaşımında uygulamayı ağır uyuşturucularla karşılaştıran Pence, TikTok’u “Çin Komünist Partisi tarafından dizayn edilmiş teknolojik bir silah” ve “Amerikan gençliği için dijital fentanil” olarak niteledi.

Pence’in Cumhuriyetçiler üzerindeki etkisi giderek azalırken partinin başkan adaylığını ele geçirme girişimi erken bir aşamada sekteye uğramıştı. Ancak en azından bu konuda Cumhuriyetçi vekiller arasında hakim olan ruh haline eski patronundan daha yakın görünüyor.

Daha sonra bir başka paylaşımda Temsilciler Meclisi üyeleri ve Başkan Mike Johnson’ı tebrik eden Pence şöyle dedi:

“Çin’in TikTok’unu satışa zorlayan bu yasanın onayını destekleyen tüm Kongre üyelerine minnettarız. Senato’yu Amerikan halkının güvenliğini ve mahremiyetini korumaya, bu yasayı bir an önce ele alıp Başkan Biden’ın masasına göndermeye çağırıyorum. Komünist Çin’i tatmin günleri sona erdi!”

Protestoculardan Beyaz Saray önünde eylem

TikTok’a yasağı öngören yasa tasarısının Temsilciler Meclisi’nden geçmesinin ardından bir grup fenomen ve destekçileri Beyaz Saray önünde toplandı.

“TikTok’u koru” yazılı pankartlar taşıyan göstericiler sloganlar atarak seslerini ABD başkanlık makamına duyurmaya çalıştı.

Z kuşağı TikTok sayesinde Mozart'ı keşfettiZ kuşağı TikTok sayesinde Mozart’ı keşfetti

Amerikalılar 'bunak başkan istemeyiz' dedi, Biden TikTok'a girdiAmerikalılar ‘bunak başkan istemeyiz’ dedi, Biden TikTok’a girdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.